ogród Agaty (sure) - cz.3
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.3
Liściorów u mnie ogromna ilość, bo z klonów i dębów wszystkie już spadły. Młody trochę polatał z grabiami i sporo ubyło, ale zostało też pełno. Będzie trochę zabawy z tym, bo z rabat trzeba wydłubać żołędzie, zanim skiełkują. Przed budowa rósł tu las siewek ciężki do wykarczowania. Chyba zabierzemy się za to w przyszły weekend, wcześniej nie będzie czasu!
na tym drzewku za modrzewiem, które nie wiem, czy jest bukiem, czy grabem jeszcze takie ładne rude wiszą, ale te są zdrowe i pewnie nie zaszkodzi, jeśli trochę zostanie?
Patrzcie na to, zauważyłam, że coś mi tu skiełkowało, tylko że napis się zmył, nie pamiętam, czy to cebulka, czy kłącze, ale może być zawilec lub jaskier na przykład, może rozpoznajecie?
na tym drzewku za modrzewiem, które nie wiem, czy jest bukiem, czy grabem jeszcze takie ładne rude wiszą, ale te są zdrowe i pewnie nie zaszkodzi, jeśli trochę zostanie?
Patrzcie na to, zauważyłam, że coś mi tu skiełkowało, tylko że napis się zmył, nie pamiętam, czy to cebulka, czy kłącze, ale może być zawilec lub jaskier na przykład, może rozpoznajecie?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agatko, to drzewo za modrzewiem to pewnie buk. On te liście zgubi dopiero na wiosnę.
Mój sąsiad ma żywopłot z czerwonego buka i dopiero wiosną, jak ja już wszystko posprzątam, te liście mu opadają.
Podobno te bukowe liście nie rozkładają się zbyt szybko i mają jakiś niekorzystny wpływ na rozwój roślin. Trzeba je więc sprzątać z rabat.
Mój sąsiad ma żywopłot z czerwonego buka i dopiero wiosną, jak ja już wszystko posprzątam, te liście mu opadają.
Podobno te bukowe liście nie rozkładają się zbyt szybko i mają jakiś niekorzystny wpływ na rozwój roślin. Trzeba je więc sprzątać z rabat.
- Sure
Ach, mialam nadzieję, że te liście mogą sobie po prostu użyźniać glebę. No to jeszcze kawał roboty zostaje!
nowa strona - dla odmiany wkleję trochę czerwonych ;)
nowa strona - dla odmiany wkleję trochę czerwonych ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wygląda na jaskra. Ja jaskry sadzę wiosną-jakoś nie mam szczęścia w ich przezimowaniu w ogródku. Aga,czy Ty je później jakoś zabezpieczasz?Sure pisze:Patrzcie na to, zauważyłam, że coś mi tu skiełkowało, tylko że napis się zmył, nie pamiętam, czy to cebulka, czy kłącze, ale może być zawilec lub jaskier na przykład, może rozpoznajecie?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Sure
Danusia, nie wiem, bo posadziłam pierwszy raz. Na razie są pod korą i warstwą liści, ale te chcę sprzątnąć kiedyś ;)
w tym miejscu jest dość zacisznie, śnieg zawsze najdłużej leży, może dam więcej kory i mam nadzieję, ze im wystarczy?
w tym miejscu jest dość zacisznie, śnieg zawsze najdłużej leży, może dam więcej kory i mam nadzieję, ze im wystarczy?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Kolorowo u Ciebie Nie sadziłam takich jaskrów, więc nic mądrego nie powiem Może obsypanie korą wystarczy.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ale sie zaczerwienilo Pieknie to na fotach wyglada U mnie nie ma nic co sie przebarwia ... no trawa na zolto i tawuly na fioletowo ale takiego oczobijnego, to mi brakuje. Moze gdzies sobie jakiegos berberysa wloze, tylko nie mam gdzie. Mialam nadzieje ze irgi beda mialy duuuuzo koralikow, bo pieknie kwitly ale tak sobie to wyglada. Moze jak ogniki wyrosnal, to cos z koralikow bedzie.
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Na zimowanie jaskrów raczej bym nie liczyła. Traktuję je jak jednoroczne. teraz pierwszy raz je wykopałam ale nie wiem czy te maleństwa gdzieś mi nie zginą. A te listki wyglądają na jskry tylko to nic dobrego nie wróży. Roślinki zaczynają fiksować przez tą pogodę. Ja już się nią trochę niepokoję
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Su pierisy masz piękne, ciekawe, czy mój jedyny przezimuje
Czerwone fotki to doskonały pomysł, bardzo poprawiły mi nastrój
Czerwone fotki to doskonały pomysł, bardzo poprawiły mi nastrój
- Sure
Ewcia, właśnie Iza mnie zmartwiła, że jaskry nie zimują. Ale ich wykopywać chyba nie będę, trudno. No, chyba że jakoś cudownie przybędzie mi czasu tej jesieni
Róża
Jule, jesienią czerwone liściory są super. Jakoś tak dodają energii na takich zdjęciach, choć żółte również niczego sobie. Posadź sobie jakiegoś berberyska, będzie weselej. Teraz moje Green carpety są całkiem rdzawo pomarańczowe! U mnie dla odmiany irgi w koralikach, a ogniki łyse na razie...
Dorotko, dziękuję. A niedawno Twoje zdjecia porównawcze widziałam, robią wrażenie!
Kasiu, fajnie, że dotarłaś do mnie!
Izo, już powyżej pisałam, ze mnie zmartwiło to, co napisałaś. Rzeczywiście roślinki fiksują, wcześniej jarząb wypuszczał pączki liści, teraz tawlina robi podobnie. Czy one tak mają, czy im się coś pokróliczkowało?
no nie wiem, czy będzie mi się chciało wykopywać te jaskry...
Jolu, moje pierisy też pod znakiem zapytania. Wszystkie tegoroczne, nie wiem, jak im się spodoba zima? Ale rosną w zacisznym miejscu, zobaczymy...
Róża
Jule, jesienią czerwone liściory są super. Jakoś tak dodają energii na takich zdjęciach, choć żółte również niczego sobie. Posadź sobie jakiegoś berberyska, będzie weselej. Teraz moje Green carpety są całkiem rdzawo pomarańczowe! U mnie dla odmiany irgi w koralikach, a ogniki łyse na razie...
Dorotko, dziękuję. A niedawno Twoje zdjecia porównawcze widziałam, robią wrażenie!
Kasiu, fajnie, że dotarłaś do mnie!
Izo, już powyżej pisałam, ze mnie zmartwiło to, co napisałaś. Rzeczywiście roślinki fiksują, wcześniej jarząb wypuszczał pączki liści, teraz tawlina robi podobnie. Czy one tak mają, czy im się coś pokróliczkowało?
no nie wiem, czy będzie mi się chciało wykopywać te jaskry...
Jolu, moje pierisy też pod znakiem zapytania. Wszystkie tegoroczne, nie wiem, jak im się spodoba zima? Ale rosną w zacisznym miejscu, zobaczymy...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Doświadczenia z jaskrem mam takie, że posadziłam jesienią i nic nie wyrosło. Koleżanka sadziła wiosną-i oczywiście cieszyła się kwiatami. Po następnej zimie zanikły, więc żadna z nas nie ma jaskrów
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Ewo, podejrzewam że na wiosnę będziecie znowu szczęśliwymi posiadaczkami jaskrów... Ja wykopałam pierwszy raz i zobaczymy jak przezimują. Bulwki wyglądają dość słabiutko.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
Agatko,teraz to raczej nie wykopuj jaskrów, bo jak zaczęły wegetację to tylko ewentualne posadzenie ich do doniczek wchodzi w grę. Przykryj je igliwiem,liśćmi ,dodatkową korą -może zima będzie łaskawa?...
Iza,to nic,że pazurki wyglądają teraz raczej nędznie,przed wysadzeniem wiosną ,po namoczeniu,sama przekonasz się ,że wcale takie złe nie są.
Iza,to nic,że pazurki wyglądają teraz raczej nędznie,przed wysadzeniem wiosną ,po namoczeniu,sama przekonasz się ,że wcale takie złe nie są.
Serdecznie pozdrawiam Danuta