Ukorzenienie wierzby

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Dorunia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2007, o 20:24

Post »

Ja 26.10 wsadziłam do ziemi gałązki wierzby mandżurskiej i nakryłam szczelnie torebką foliową i wczoraj zobaczyłam już młode listki...wygląda tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorunia pisze:Ja 26.10 wsadziłam do ziemi gałązki wierzby mandżurskiej i nakryłam szczelnie torebką foliową i wczoraj zobaczyłam już młode listki...wygląda tak:
Nie daj się tylko zwieść - fakt, że ma młode listki nie daje pewności, że ma już również korzomki. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Dorunia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 sie 2007, o 20:24

Post »

Właśnie nie wiem,czy ma korzonki,ale zostawię ją taką jaka jest i poczekam co dalej będzie się z nią działo...jak mi padnie to spróbuję na wiosnę znowu ukorzenić następne...tą wzięłam tak na próbę,żeby zobaczyć co z niej będzie i czy się uda :P
Saraaa

Post »

Wierzba bardzo łatwo się ukorzenia. moim wierzbom mandżurskim wystarczyły bodajże 2 tygodnie na bujne korzonki. tylko mam jeden problem: Wsadziłam do ziemi - wszystko ładnie pięknie, ale na zimę cała gałązka zaczęła czernieć. Nie wie ktoś z jakiego powodu? :?
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije. :?
Miejmy nadzieję, że jednak się mylę :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Optymalny czas na ukorzenianie wierzb to wczesna wiosna przed rozowjem liści. Sadzonki najlepiej umieścic w doniczkach z torfem i całośc wstawić do naczynia z wodą, która sięga do 1/2 wysokości pojemnika. Sadzonka w temperaturze 15-20 st. C ukorzenia się w ciągu 14-21 dni.

pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jedynie mogę potwierdzić prawdziwość słów Pawła - sadzonki, których zdjęcia zamieściłem na poprzedniej stronie były ukorzeniane ( w sposób podany przez Pawła) wczesą wiosną i stały w cieniu, zanurzone prawie do połowy doniczek w sadzawce. Ukorzeniły się niemal w 100%.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Saraaa

Post »

paco pisze:Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije. :?
Hmmm.. Ja te wierzby wsadziłam gdzieś w lipcu i do czasu zimy sporo urosły, więc możliwe, że tak po prostu zgniły? :cry:
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nie bierz tego co napisałem jako pewnik ( nie jestem w tej dziedzinie żadnym fachowcem). To co napisałem zaobserwowałem jedynie na swoich nie ukorzenionych sadzonkach - objawy były takie same gałązki (bez korzonków) zrobiły się czarne i zgniły.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Saraaa

Post »

No dobra, poczekam do wiosny i zobaczę co z tego będzie.
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wierzbę znaczy gałąź w sadziłem do ziemi bez niczego w środku lata ze dwa trzy razy podlałem i rośnie do dziś!
A tylko ziemia trzyma dobrze wilgoc i obędzie się bez ukorzeniacza !
Awatar użytkownika
Frania
50p
50p
Od: 7 wrz 2008, o 09:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam jedno pozytywne a drugie negatywne ukorzeniania.Pierwsza to już ukorzenione w wazonie patyki wsadziłam do ziemi i mi uschły a drugie to gałązki od razu wsadzilam do ziemi i wcale sie nimi nie przejmowalam no i wszystkie sie ukorzenily.Wniosek taki ze jak sie chucha - dmucha to sie nieudaje
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też ukorzeniałem wierzbę mandżurską z gałązek które zastały kupione na święta. Po włożeniu w zimę do wody okazało się że bez problemu się ukorzeniły. Miałem ją dwa lata, niestety w tym roku przyszło straszne gradobicie i roślinka tego już nie wytrzymała. Ale pewnie w tym roku znowu ukorzenię tą wierzbę bo jest bardzo ładna :)
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Saraaa pisze:
paco pisze:Podejrzewam, że te ładne i bujne korzonki chyba zgniły, a gałązka (bez korzonków) czyli patyk tak się będzie zachowywał w ziemi - gdyż również gnije. :?
Hmmm.. Ja te wierzby wsadziłam gdzieś w lipcu i do czasu zimy sporo urosły, więc możliwe, że tak po prostu zgniły? :cry:
Dzieje się tak czasami, gdy sadzonka była za słabo zdrewniała - czyli ukorzeniałaś pęd zielny!
Ukorzeniając na wiosnę zawsze ścinami pędy zeszłoroczne. Ukorzeniając w lipcu mogłaś pobrać młode, wiotkie jeszcze pędy- stąd straty.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Saraaa

Post »

Gałązka na pewno była zdrewniała. Czarna zgnilizna obejmowała gałązke od połowy, więc jej to ściełam. Na wiosne została posadzona i urosła bardzo dużo..... jednak moje psiaki ją zniszczyły :evil:

Teraz w doniczkach mam 2 sadzonki wierzby, i nie wiem co zrobić.. wsadzić je teraz do ziemi czy czekać do wiosny przechowując sadzonki w domu?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”