Słonecznik bulwiasty, topinambur ( Helianthus tuberosus )
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to ?
Właśnie też to miałam napisać.Najlepiej byłoby sprawdzić co siedzi w ziemi
Kwiaty to resztki Raju.
Re: Co to ? topinambur
Ostrożnie... jak się go "zaprosi" do ogrodu może być problematyczny... wyrasta nawet z kawałka bulwy i trudno się go pozbyć... jest bardzo ekspansywny i rośnie tam, gdzie nic nie ma ochoty urosnäć...
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podpisuję się pod tym co napisała Olenkazz.
Topinambur pojawia się nawet wtedy gdy już nam się wydaje,
że usunęliśmy wszystkie bulwy.
Ale takie pojedyncze egzemplarze wyglądają imponująco.
O ile jest na dość miejsca oczywiście.
W mojej okolicy topinambur rośnie na dziko, bo sąsiad kiedyś posadził
na polu.Roślina ta odradza się po ścięciu może więc służyć jako pasza
dla zwierząt. Można kilkakrotnie w ciągu sezonu ścinać zielone części.
Nie będzie wtedy kwiatów ale bulwy przeżyją w ziemi.
PS.
U mnie nie wyświetla się obrazek po kliknięciu na link.
Nie mogę więc sprawdzić, czy to ta sama roślina o której piszę.
Topinambur pojawia się nawet wtedy gdy już nam się wydaje,
że usunęliśmy wszystkie bulwy.
Ale takie pojedyncze egzemplarze wyglądają imponująco.
O ile jest na dość miejsca oczywiście.
W mojej okolicy topinambur rośnie na dziko, bo sąsiad kiedyś posadził
na polu.Roślina ta odradza się po ścięciu może więc służyć jako pasza
dla zwierząt. Można kilkakrotnie w ciągu sezonu ścinać zielone części.
Nie będzie wtedy kwiatów ale bulwy przeżyją w ziemi.
PS.
U mnie nie wyświetla się obrazek po kliknięciu na link.
Nie mogę więc sprawdzić, czy to ta sama roślina o której piszę.
Pozdrawiam Anna
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
U mnie jak klikam na link to wyskakuje błąd. Jeśli to ma bulwy to pewnie jest topinambur u mnie tez on rośnie dziki ale takie pojedyncze okazy rosną imponująco wysoko.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Topinambur ... hmm przyjemne warzywko
Faktycznie, rośnie wszędzie. Jeśli już, to trzeba go zaprosić w miejsce, gdzie nie będzie uciążliwy. Ma swoją historię i obecnie jest poszukiwany w lepszych restauracjach, mających na względzie polską tradycję kulinarną.
U mnie w ogrodzie rosną bulwy od bardzo dawna. Gdy się je wykopie i ugotuje smakują jak ziemniaczki. Pamiętam jak mój mąż rok temu zrobił jesienią zupę z jelenia i topinamburu, gęstą i pyszną ... Od tamtej chwili pokochałam topinambur Gdy zrobi się ciepło wstawię zdjęcia swoich bulw, może wrzucę jakiś przepis ?
Faktycznie, rośnie wszędzie. Jeśli już, to trzeba go zaprosić w miejsce, gdzie nie będzie uciążliwy. Ma swoją historię i obecnie jest poszukiwany w lepszych restauracjach, mających na względzie polską tradycję kulinarną.
U mnie w ogrodzie rosną bulwy od bardzo dawna. Gdy się je wykopie i ugotuje smakują jak ziemniaczki. Pamiętam jak mój mąż rok temu zrobił jesienią zupę z jelenia i topinamburu, gęstą i pyszną ... Od tamtej chwili pokochałam topinambur Gdy zrobi się ciepło wstawię zdjęcia swoich bulw, może wrzucę jakiś przepis ?
Słoneczko, wyjdź!
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Chętnie wypróbowałabym jakieś przepisy, ale jeżeli można to poproszę o te bez dodatku jelenia.
Niestety jak do tej pory osiągalne są dla mnie tylko te bulwy.
Ale może trzeba poczekać aż jakiś jeleń pojawi się aby zjeść topinambur?
Niestety jak do tej pory osiągalne są dla mnie tylko te bulwy.
Ale może trzeba poczekać aż jakiś jeleń pojawi się aby zjeść topinambur?
Pozdrawiam Anna
W moim regionie ta zeszłoroczna zima ostro mu zaszkodziła, oj ostro rośnie na dziko i lepiej jego oglądać niż metrowe pokrzywy.
Od pokrzyw rzeczywiście ładniejszy, ale pokrzywa świadczy o żyzności gleby, a topinambur bynajmniej. Często występuje z nawłocią kanadyjską - też ozdobny i bardzo agresywny chwast. Niekiedy koła łowieckie sadzą topinambur w lasach na pokarm dla dzików i saren; ja sobie z takiego poletka trzy bulwy przywiozłam, po roku miałam bulw pod dostatkiem, a po dwóch latach - problem.
Kuchnia: ma inny smak niż ziemniaki, taki jakby orzechowy - oryginalny, ja bardzo lubię.
Jest ważnym składnikiem w diecie cukrzycowej i odchudzającej, ze względu na zawartość inuliny (nie mylić z insuliną, to zupełnie co innego ). Niestety, z tejże racji powoduje wzdęcia - nie należy jeść zbyt dużo.
Jest jadalny nawet na surowo, więc można gotować krótko. Ja gotuję w łupinach, 5-10 min; potem na ciepło łupinki łatwo schodzą. Podaję po prostu, z masłem lub bułeczką; smak jest tak oryginalny, że nic więcej nie potrzeba.
Niekiedy (nie wiem, od czego to zależy) wywar po gotowaniu topinambura w łupinach przybiera intensywnie szmaragdowy kolor. Próbowałam go używać do farbowania pisanek; przepiórcze jaja wybarwiły się bardzo ładnie, kurze słabiej - wyszedł taki cieniutki turkusik.
Kuchnia: ma inny smak niż ziemniaki, taki jakby orzechowy - oryginalny, ja bardzo lubię.
Jest ważnym składnikiem w diecie cukrzycowej i odchudzającej, ze względu na zawartość inuliny (nie mylić z insuliną, to zupełnie co innego ). Niestety, z tejże racji powoduje wzdęcia - nie należy jeść zbyt dużo.
Jest jadalny nawet na surowo, więc można gotować krótko. Ja gotuję w łupinach, 5-10 min; potem na ciepło łupinki łatwo schodzą. Podaję po prostu, z masłem lub bułeczką; smak jest tak oryginalny, że nic więcej nie potrzeba.
Niekiedy (nie wiem, od czego to zależy) wywar po gotowaniu topinambura w łupinach przybiera intensywnie szmaragdowy kolor. Próbowałam go używać do farbowania pisanek; przepiórcze jaja wybarwiły się bardzo ładnie, kurze słabiej - wyszedł taki cieniutki turkusik.
Anna
- Gleba
- 100p
Przekopuję ogród więc topinamburu i chrzanu pod dostatkiem. Ten będzie miał nowego właściciela, ale całą resztę w przyszłym tygodniu ugotuję i ZJEM!
Słoneczko, wyjdź!
- Gleba
- 100p
Słoneczko, wyjdź!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 lip 2014, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
Re: co to za roślina
Mnie się ta roślina kojarzy z Topinamburem - no ale specjalistą nie jestem.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Re: co to za roślina
Myślę, że to Helianthus tuberosus - topinambur.
Dziadek kiedyś uprawial jako paszy dla królików (bulwy).
Dziadek kiedyś uprawial jako paszy dla królików (bulwy).
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)