Pokochałam storczyki ale..

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pokochałam storczyki ale..

Post »

Czytałam trochę w necie o tym przędziorku i on nie wyglądami na insekta którego ja widziałam na korze w swoim storczyku. Nie wiem ile te przędziorki mają mm, ale ja swojego intruza widziałam gołym okiem.

Dzięki za podpowiedź o dezynfekcji. Już się za to zabieram :)
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wczoraj widziałam się z mamą i strasznie dużo gadałam na temat storczyków po czym mama gdy usłyszała jak bardzo się nimi interesuje powiedziała mi, że ona też ma storczyka :shock: Byłam zaskoczona, bo myślałam, że znam jej wszystkie kwiaty które ma na parapetach, bo często zaglądam jej w okna :)
Okazało się, że to bidulek którego dostała od kogoś i się nim przestała opiekować. ;:14 Wystawiła go na dwór i na tym skoczyła. Dopiero teraz od września gdy przyniosła go do domu zaczęła go podlewać jak każde inne swoje kwiaty. Gdy go zobaczyłam zrobiło mi się smutno ;:110 Storczyk wygląda kiepsko, ale widać, że zależy mu na życiu, bo chociaż korzonków nie ma za wiele to widać, że rosną nowe a stare się wydłużają, no i dwa stare liście są trochę przymarszczone, ale za to są dwa pięknie zielone i błyszczące a ze środka wyrasta nowy listek, więc jest jakaś nadzieja. ;:138

Teraz mi pomóżcie czy:

1. lepiej przesadzić go do mniejszej doniczki? (ta ma 13 średnicy)
2. przesadzić go lepiej do ziemi czy tylko do keramzytu?
3. Czy jeżeli posadzę go w keramzycie to w doniczce z dziurkami czy może być w wazonie?
4. czy te pomarszczone liście dojdą jakoś do siebie?
5. czy jest nadzieja że wyrośnie i kiedy jakiś pęd kwiatowy?

Czy jeżeli posadzę go w keramzycie to w doniczce z dziurkami czy może być w wazonie?

Obrazek

Obrazek
Tu widać młodego listka w samym środku listek

Obrazek

A tu korzenie
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spróbuję coś podpowiedzieć a więc:
1/ Można jeszcze bardziej obciąć te suche pędy kwiatowe
2/ Phalaenopsisów nie wsadza się do ziemi tylko podłoża gruboziarnistego (kora+keramzyt+...- są różne mieszanki; u mnie się sprawdzało podłoże z OrchidSklepiku do dostania w LM)
3/ Możesz też wsadzić do samego keramzytu choć ja nie stosuję go jako głównego podłoża tylko ewentualnie jako składnik więc lepiej by się na ten temat wypowiedziały osobyktóre już w takim podłożu uprawiały storczyki.
4/ Starsze liście mogą już nie odzyskać odpowiedniego turgoru ale najważniejsze,że młode są jędrne.
5/ Na pewno jest nadzieja na pęd - widać,że roślinka bardzo się stara by żyć więc jak się go otoczy odpowiednią opieką (byle nie zagłaskać na śmierć) to powinna się odwdzięczyć pędem a w konsekwencji kwiatuszkami.

Osobiście:
wyciągnęłabym go z tego podłoża, zobaczyła jakie ma korzonki w środku doniczki;
namoczyła w Topsinie lub innym grzybobójczym preparacie albo w Biosepcie Active;
powycinała zgnite i oczyściła suche (zostawiając nerw) korzenie;
zasypała cynamonem i wsadziła do mniejszej doniczki (jeśli nie ma za dużo korzeni) i do nowego podłoża;
nie podlewała na pewno przez min. 10 dni (nawet dwa tygodnie) ale za to zapewniła większą wilgotność wokół rośliny.

Mam nadzieję,że ktoś jeszcze albo potwierdzi mój sposób albo go poprawi.

Życzę powodzenia :D

PS. On wcale nie wygląda tak tragicznie. Jak zaczynałam czytać Twój opis to miałam przed oczami całkiem inną wizję - na pewno czarniejszą niż zobaczyłam na zdjęciach.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ślicznie dziękuje za odpowiedź. Z pewnością zrobię tak jak radzisz tylko mam problem ze znalezieniem odpowiednich doniczek do storczyków, bo mieszkam w takiej dziurze, że głowa mała. Byłam nawet w mieście w sklepie ogrodowym i nie mają doniczek do storczyków. ;:223 Kupiłam jakieś zwykłe przezroczyste, ale one są bez stożka wewnątrz więc myślę, że takie to się nie nadają.
Wczoraj jedna kobitka w sklepie mówiła mi , że mi przywiezie je z giełdy więc może po południu, po pracy w końcu wezmę się za moje kwiaty, bo mój fioletowy falek już zrzucił wszystkie kwiaty.

Przędziorek gdzieś zniknął i oby na zawsze, ale i tak kupiłam pałeczki owadobójcze które proponowała mi Jovanka więc gdy go przesadzę to włożę mu go do środka tak na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sprzedawczyni niestety nie przywiozła mi doniczek więc nie mogłam przesadzić moich kwiatów. Chyba będę musiała jakieś doniczki kupić na allegro, no chyba, że ma ktoś z was do sprzedania to z miłą chęcią je kupię. Jak coś to proszę o priv.

A wczoraj dowiedziałam się od Justyny (duju), że w Kauflandzie jest nowa dostawa storczyków. No, nie mogłam tego tak zostawić i chociaż mam ponad 20 km do tego sklepu to pojechałam na zakupy ;:138 i to dzięki jej wpisowi na forum i rozmowie z nią mam urocze storczyki które są cudownie piękne i które strasznie mi się podobają. Dziękuje Justynko ;:196

A oto moje nowe 'dzieciaczki' :tan

Obrazek

Mają po 2 pędy (trochę mało kwiatów, ale już za bardzo nie było w czym wybierać.

Obrazek

Biały jest z fioletowo-cytrynowym środkiem (wpadającym w jasną zieleń)

Obrazek

A żółty jest z fioletowym środkiem

Czy jeżeli tak wychodzą korzenie to znaczy, że trzeba je przesadzić do większych doniczek?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Miło,że to dzięki mnie zakupy się udały :) Żółty taki sam jak mój ;:138 Ja moich nie przesadzałam,a też maja dużo korzeni.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne te nowe storczyki, miło widziec jak kolekcja się rozrasta i nie musisz ich przesadzać mimo, że korzenie wychodzą
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie korzenie wychodzą już wszelkimi możliwymi otworami a mimo to nie przesadzam - one lubią ciasnotę i wtedy pięknie kwitną.

Jeśli chodzi o doniczki to możesz w tych co kupiłaś (fakt bez stożka ale moje nie wszystkie rosną w takich ze stożkiem a mimo to czują się dobrze) wypalić otwory - jak to robię rozgrzanym drutem do ręcznych robótek. Lepiej poświęcić taki spisany już na straty bo się strasznie brudzi i niekiedy okleja plastikiem. Jak mozno podziurkujesz i spód i boki to powinno wystarczyć.

Ten biały z ciekawą kolorystycznie warżką mnie zauroczył - niby biały ale niecodzienny ;:138
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuje ślicznie za odwiedziny, bo już myślałam, że nikt więcej do mnie nie zajrzy ;) Cieszę się, że wam się podobają moje nowe nabytki. Mam nadzieje, że jako nowicjusz czy to na forum czy to jako nowa miłośniczka storczyków, nie zaszkodzę im niczym złym i że będą mi długo kwitły. A jak coś to jestem pewna, że zawsze tu znajdę dobrą radę. :)
Ten biały sam mnie zaskoczył swoją ważką (dzięki za to słowo) bo moja bratowa lubi storczyki i ma kilka białych storczyków, ale nigdy nie widziałam takiego kwiatka z takim zielonkawo-cytrynowym środkiem. On ma tak chyba ze trzy kolory - taka ni to zieleń ni to cytrynka, do tego fioletowe paseczki i jasny brąz.
Tutaj powinno to lepiej być widać.

Obrazek

Dzięki też za podpowiedź dotyczącą korzeni. Jeżeli im to nie przeszkadza to je zostawię w takim stanie jakim są.

Merghen - chyba zrobię tak jak piszesz. Mam kilka przezroczystych nowych doniczek to poniedzieli wezmę się za przesadzanie. Dziękuje za podpowiedź.

Mam jeszcze jedną sprawę, bo w moim pierwszym storczyku (którego zresztą dostałam w prezencie od mamy na imieniny) usycha gałązka a na niej jest coś takiego:

Obrazek

Czy to może być keik?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Każdy element kwiatu jest zachwycający ale warżka należy chyba do tych cudownych, misternych obrazów, którymi ja się zachwycam najczęściej. Na Twoim zdjęciu została uchwycona fantastycznie i to dodatkowe skrzenie płatków (tzw. zewnętrznych i wewnętrznych listków okwiatu). Na tym zbiorowym zdjęciu jego biel jest taka czysta. Cudo :roll: Ale się nastroiłam romantycznie...

Trudno ocenić w tym momencie ale raczej wygląda mi na odgałęzienie pędu. Czy usycha Ci ponad tym czymś nowym czy poniżej?

PS. Często odwiedzam różne wątki nie zawsze zostwiając ślad ale jak coś powinnam napisać to piszę :D Przy storczykach trzeba się wyazać ogromną dozą cierpliwości i widać to w wielu wątkach, zanim coś zakwitnie warte pokazania wcześniej jest cisza...chyba,że coś uda nam się kupić wyjątkowego i wtedy się chwalimy ;:108
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Merghen - gałązka usycha nad tym czymś i dzisiaj zauważyłam, że usychanie się pogłębia :(

A to dzisiejsze fotki, mojego żółtego falka. Jak go kupiłam miał dwa kwiaty, wczoraj pączek się otwierał a dzisiaj już jest w całej okazałości. :heja

Obrazek

Szkoda tylko, że niektóre pączki usychają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety teraz jest taki okres,że pączki usychają. Poza tym zmiana warunków też pewnie na to wpłynęła.

Jeśli usycha nad tym to powinno się zatrzymać powyżej tego czegoś - to zupełnie naturalne zjawisko.
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Kontakt:

Post »

Merghen pisze:
Jeśli usycha nad tym to powinno się zatrzymać powyżej tego czegoś - to zupełnie naturalne zjawisko.

Dziękuje Małgosiu za odpowiedź.To dobrze, że zatrzyma się nad tym, no bo szkoda by było nowej gałązki która może ruszy na wiosnę. Czyli jak coś, to obciąć tylko tą część co obumiera!?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”