Grusza - choroby pnia

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
Przemnix
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 kwie 2006, o 20:19

Grusza - problem z korą

Post »

Witam!

Proszę o zdiagnozowanie uszkodzenia kory mojej 6 letniej gruszy po przejściach. Dołączam fotki. Grusza była dwa razy malowana farbą emulsyjną z dodatkiem funabenu i na zimę zabezpieczna tekturą. Na nieszęście co roku widzę u niej odrosty korzeniowe, które 3-4 razy w sezonie wycinam.

Obrazek Obrazek

BTW. Zdjęcia są z połowy kwietnia. Do końca czerwca dołączę aktualniejsze.

Z góry dzięki
Przemnix
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Przemnix
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam!

Wczoraj opryskałem moją chorą gruszę (podstawę pnia + glebę dookoła niej) preparatem Aliette 80 WP. Zastanawia mnie fakt, że drzewo powyżej około 1m jest całkowicie zdrowe (pożądnie zielone liście bez żadnych zmian typu więdnięcia liści czy chlorozy), jak również w tym roku po raz pierwszy zakwitło i ma zawiązych trochę owoców (około 20 sztuk ;) ). Myślę, że jak przyjdzie troszkę słoneczniejsza pogoda to postaram się usunąć zeschniętą korę i ponownie pomalować drzewo farbą emulsyjną z dodatkiem preparatów antygrzybicznych.

Proszę o komentarz
Przemnix
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja próbowalem różnych sposobów. Efekt zerowy. Jak masz inne zdrowe grusze to wiosną wykonuj na ich pień oprysk Miedzianem by też nie zostały zainfekowane.
Erazm pisze:... Oglądał to drzewo kiedyś naukowiec z Instytutu ... i zalecił pomalowanie miejsc zainfekowanych rozcieńczoną w wodzie pastą funaben z miedzianem (gęstość śmietany).
Instytut oczywiście Sadownictwa. Efekt znikomy. Jedyne lekarstwo to wycięcie.
Pozdrawiam Andrzej.
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

Erazm pisze:Ja próbowalem różnych sposobów. Efekt zerowy. Jak masz inne zdrowe grusze to wiosną wykonuj na ich pień oprysk Miedzianem by też nie zostały zainfekowane.
Erazm pisze:... Oglądał to drzewo kiedyś naukowiec z Instytutu ... i zalecił pomalowanie miejsc zainfekowanych rozcieńczoną w wodzie pastą funaben z miedzianem (gęstość śmietany).
Instytut oczywiście Sadownictwa. Efekt znikomy. Jedyne lekarstwo to wycięcie.
No i miał rację bo bardziej prawdopodobne są uszkodzenia pomrozowe niż bakteria. Robi się taką papkę aby zapobiec innym infekcją stąd stara dobra metoda glina funaben i miedzian. Posmarować tym pień zawinąć szmatą i czekać aż samo drzewo zagoi.
Awatar użytkownika
Przemnix
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam ponownie!

Jak wcześniej wspomniałem wrzucę kilka aktualniejszych zdjęć. Niestety nie mam innych grusz, więc będę próbował jakoś zaradzić "temu czemuś". Tak do końca to nie jestem pewien czy jest to zgnilizna podstawy pnia. Pierwsze objawy zaczęły się pojawiać w zeszłym roku (po zimie dekady ;)), ale nie od razu na wiosnę, a dopiero w okolicach lipca sierpnia. Pomalowałem ją wtedy farbą z dodatkiem funabenu myśląc, że to uszkodzenia mrozowe.

BTW W dalszym ciągu wydaje mi się, że to uszkodzenia mrozowe (bądź ich konsekwencje).

Próbując leczyć gruszę myślę, aby z początkiem sierpnia "ściągnąć" nożem korę do zdrowej tkanki pomalować ponownie funabenem (z dodatkiem miedzianu) zabezpieczyć na zimę i mieć nadzieję, że to pomoże. Proszę o inne sugestie lub komentarze.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Te ostatnie 2 zdjęcia są potwierdzeniem faktu, że w części "zielonej" drzewo wydaje się być zdrowe.

Z lipcowo-wakacyjnymi pozdrowieniami
Przemnix
pawel285
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2008, o 16:51

Chora grusza

Post »

witam
na załaczonym zdjeciu jest moja ok 5 letnia grusza cos ja zaatakowalo, prosze was o pomoc jak to wyleczyc...

Obrazek

Zdjęcie zmniejszyłem. Po naciśnięciu znaczka Obrazek zostanie powiększone
erazm
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Re: Chora grusza

Post »

pawel285 pisze:witam
na załaczonym zdjeciu jest moja ok 5 letnia grusza cos ja zaatakowalo, prosze was o pomoc jak to wyleczyc...

Obrazek

Zdjęcie zmniejszyłem. Po naciśnięciu znaczka Obrazek zostanie powiększone
erazm
Tak się dzieje po nieprawidłowo przeprowadzonym cięciu lub oderwaniu.
Na ten czas wydłutuj ranę (dłuto półokrągłe) do czystej zdrowej tkanki.
Część podkorową pomaluj 2% roztworem Topsim M500 SC w farbie emulsyjnej białej(lateksowa najlepsza)
natomiast drewno pomaluj impregnatem do drewna
Nie stosuj maści ogrodniczej!!!
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
pawel285
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2008, o 16:51

Post »

Dzięki za odp. bo juz mialem wydlubac chora tkanke i zasmarowac mascia ogrodnicza funaben eko...Topsin M 500 SC 20 ml kosztuje ok 10 zl farba penie drozsza ale na pewno do czekosc ja jeszcze zuzyje...Dzięki pozdrawiam
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam.
Ja w przypadkach ran stosuje po wyczyszczenu rany oprysk( przepłukanie) miedzianem a potem Topsinem z farbą.

Pozdrawiam Leszek.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Możecie wyjaśnić, czemu nie można zastosować funabenu do tego celu?
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

można i można Dendromal
tylko co innego teoria a co innego praktyka i doświadczenie. Ja mam taki sposób a ktoś inny.
Ważne żeby osiągnąć właściwy cel,a jak ktoś chce się dowiedzieć szczegółów to informacja jest w mojej stopce
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”