Papryka Rokita

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Marcystel
50p
50p
Od: 6 lut 2012, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Paprka Rokita

Post »

.
Udanych plonów życzy Marcel. :)
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie zawsze jest ostra ... a uprawiam ją od paru lat.
pozdrawiam
Edyta
Kasencja

Post »

W tamtym roku miałam pierwszy raz. Ale ostrości w niej nie nie było nic :roll: .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tez uprawiał Rokitę w gruncie .W tamtym roku. Ostrości ani śladu. Ale i tak ją posieję,bo jest plenna i fajnie udaje sie gruncie i podobają mi się jej długie ,wąskie strąki. Fajna do sałatek i słoików.
Asia
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

??? jak nie było ostrości ??? nawet małe kawałki w pieczeni/gulaszu dawały pikanterii. U mnie w tum roku idą do marynowania na ostro ....... jeszcze ostrzejsza jest papryka CYKLON jak mnie pamięć nie myli f-my Plantico, ale ona jest tak ostra że nadaje się tylko w minimalnych ilościach
pozdrawiam
Edyta
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

esony1 pisze:??? jak nie było ostrości ??? nawet małe kawałki w pieczeni/gulaszu dawały pikanterii. U mnie w tum roku idą do marynowania na ostro ....... jeszcze ostrzejsza jest papryka CYKLON jak mnie pamięć nie myli f-my Plantico, ale ona jest tak ostra że nadaje się tylko w minimalnych ilościach
No nie było.... :roll:
Kasencja

Post »

Dla mnie nie była ostra kompletnie. Zjadana na kanapkach nawet nie zaszczypała w język.
Na ten rok odpadła z mojej listy.
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

Ja wysiałam rokitę 31 stycznie,zeszła po tygodniu. Nasion nie podkiełkowywałam ,zeszło 6z6,nasionka z akcji ,ale mam pierwszy raz. :wit
Blancari
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2012, o 23:57

Post »

Bardzo się cieszę na ten temat. Własnie na dniach będę siać paprykę. Mam Rokitę z akcji i jestem ciekawa, czy w końcu będzie ostra czy nie, bo jak widzę zdania są podzielone.
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Zdania są podzielone ponieważ wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób .
Dla niektórych to i chili będzie półostra . ;:224
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49

Post »

Amanita, mi wychodziła półostra. Różniła się smakiem od słodkich .
Izabela
kra10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2013, o 22:52

Post »

Dagmara pisze:Zdania są podzielone ponieważ wrażliwość na kapsaicynę i odczucie ostrego smaku różnią się u poszczególnych osób...
Na pewno masz rację ale sądzę, że nie do końca, bo skoro twierdzisz:
Dagmara pisze: ...Dla niektórych to i chili będzie półostra . ;:224
, to takich może znasz dwóch, albo nawet nie tyle, a może tylko "ze słyszenia, bo gdzieś tam w Meksyku".
Tymczasem papryka z kapsaycyną (alkaloidem "ostrości"), różnie w różnych częściach strąka papryki smakuje.
Na ogół, to właśnie wnętrze papryki, czyli gniazda nasienne, są ostre.
Czyli, jeśli "kucharka" "przekombinuje" i za bardzo "przeczyści" warzywo w środku ( by być perfekcyjną kucharką), to może się papryka półostra okazać prawie słodką, a już na pewno nie porównywalna z chili, bo tam trudno jest zwykłemu "śmiertelnikowi" porównywać ostrość tych gniazd nasiennych z okrywą strąka.
Wniosek nasuwa mnie się jeden. :D
Traktujmy paprykę Rokitę "po męsku...ku...kuu...kuuu i oddech" ...
Czyli całości zróbmy "rach-ciach-ciach" i do gara, a zielone z szypułką wyrzucić!
Tylko wtedy gdy zawiera gniazda nasienne odczujemy ową półostrość, a "kuchni wykwintnej" nie ubliżymy nawet obecnością nasion!
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Co Wy z tym przyrównywaniem do chili? :shock:
Może uściślijcie co macie na myśli pisząc o chili. Z tego co udało mi się do tej pory znaleźć, to za chili uznaje się praktycznie wszystkie pikantne papryczki. Jednak takie Japaleno też określa się mianem chili, jak i ładnych kilka łagodnych odmian papryki o niewielkich strąkach, więc przypuszczam, że chodzi głównie o wielkość strąków.

Więc proszę mi tu nie insynuować, że chili jest znacznie ostrzejsze niż dana papryka :wink: bo pomiędzy takimi chili jak Japaleno, a Habanero jest lekka różnica w ostrości. ;:224
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”