Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
Jagódko, piękne masz miejsce do biesiadowania. Bardzo jestem ciekawa, jak wygląda o innych porach roku.
Jakie odmiany pomidorów siejesz w tym roku? Ja już wysiałam kilka nasionek, Denar i Yellow Pearshaped, można je hodować w donicach, w razie przymrozków koło zimnej Zośki (tfu! tfu!) będę biegać z donicami. Szklarenki nie mam, więc z wysianiem reszty które mają rosnąć w gruncie jeszcze trochę poczekam.
Jakie odmiany pomidorów siejesz w tym roku? Ja już wysiałam kilka nasionek, Denar i Yellow Pearshaped, można je hodować w donicach, w razie przymrozków koło zimnej Zośki (tfu! tfu!) będę biegać z donicami. Szklarenki nie mam, więc z wysianiem reszty które mają rosnąć w gruncie jeszcze trochę poczekam.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Jagódko jesteś tak skromna jak te Twoje cudowne róże.
Chyba po tych dużych mrozach wiosną będziemy musiały dużo gałązki róż przycinać. U mnie dalej porankami niezmiennie -20st.
Chyba po tych dużych mrozach wiosną będziemy musiały dużo gałązki róż przycinać. U mnie dalej porankami niezmiennie -20st.
-
- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadzam się w 100% Iga to cudowna ,ciepła, fantastyczna kobieta tak piekna jak Jej urocze kwiecie... w tym cudnym zakątku swiata
Pozdrawiam!!
A ja też chcę poznać Agusię ,bo Igę już znam
Pozdrawiam!!
A ja też chcę poznać Agusię ,bo Igę już znam
marzenia się spełniają! Dana
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Witam w nowym wątku
Niesamowicie podoba mi się to miejsce biesiadowania
Niesamowicie podoba mi się to miejsce biesiadowania
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkoda Agusiu , że widziałyśmy się tylko wirtualnie ...ale kto wie ...może kiedyś ...będzie nam dane poznać się osobiście .
Miło mi ,że już są u Ciebie nasionka Miny , jak kupię ziemię , to będę siać - dam znać . Będziemy obserwować swoje poczynania . Ja , oprócz Miny , zaczynam swoją przygodę z sianiem pierwiosnków , które dzisiaj dostałam od Justynki , kupiła mi u siebie , bo u nas nie ma .
Oto one ;
Kandelabrowy , Vialii / storczykowy / i wyniosły Gold Lace .
Gosiu postaram się w tym roku zrobić fotki tego miejsca - od wiosny , do zimy , by zobrazować , jak się zmienia wraz z otoczeniem i porami roku .
Nasiona pomidorów mam ze swoich ubiegłorocznych zbiorów ; Aussie , Polish Giant i Bycze Rogi , jeszcze koralik koktailowy i jakieś n/n od Józia z Chrzanowa . Może coś mi podejdzie , ale za dużo miejsca też nie mam .
Dorotko , dziękuję ... zawstydzasz mnie ...Graham Thomas ma ponad 1, 60 cm , a liście w tej chwili ma jakby wiatrem i mrozem potraktowane , niczym w hibernacji zastygła. Ja zawsze obcianam róże nawet z końcem kwietnia .
Danuś , no kurcze ...nie przypominam sobie , bym swoją podobiznę Tobie pokazywała...jak to mnie znasz ...chyba z opowieści .
Nie piszcie tyle wyimaginowanych zwrotów , bo mnie to krępuje , jestem ot, zwykła wiejska dziewczyna .
Bernadko , witaj Anielico . Będziesz miała okazję się naocznie o tym przekonać , jak świetnie w tym miejscu można delektować się otaczającymi roślinami , w miłym towarzystwie .
Miło mi ,że już są u Ciebie nasionka Miny , jak kupię ziemię , to będę siać - dam znać . Będziemy obserwować swoje poczynania . Ja , oprócz Miny , zaczynam swoją przygodę z sianiem pierwiosnków , które dzisiaj dostałam od Justynki , kupiła mi u siebie , bo u nas nie ma .
Oto one ;
Kandelabrowy , Vialii / storczykowy / i wyniosły Gold Lace .
Gosiu postaram się w tym roku zrobić fotki tego miejsca - od wiosny , do zimy , by zobrazować , jak się zmienia wraz z otoczeniem i porami roku .
Nasiona pomidorów mam ze swoich ubiegłorocznych zbiorów ; Aussie , Polish Giant i Bycze Rogi , jeszcze koralik koktailowy i jakieś n/n od Józia z Chrzanowa . Może coś mi podejdzie , ale za dużo miejsca też nie mam .
Dorotko , dziękuję ... zawstydzasz mnie ...Graham Thomas ma ponad 1, 60 cm , a liście w tej chwili ma jakby wiatrem i mrozem potraktowane , niczym w hibernacji zastygła. Ja zawsze obcianam róże nawet z końcem kwietnia .
Danuś , no kurcze ...nie przypominam sobie , bym swoją podobiznę Tobie pokazywała...jak to mnie znasz ...chyba z opowieści .
Nie piszcie tyle wyimaginowanych zwrotów , bo mnie to krępuje , jestem ot, zwykła wiejska dziewczyna .
Bernadko , witaj Anielico . Będziesz miała okazję się naocznie o tym przekonać , jak świetnie w tym miejscu można delektować się otaczającymi roślinami , w miłym towarzystwie .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- Miiriam
Ech .. a ja choruje na te pierwiosnki już dawno ... Maż był w Krakowie w Obi i Tesco w poniedziałek, Wypisałam mu ... ale nic nie kupił Podobno były tylko bezłodygowe ... Może jeszcze będą.....
Mąż kupił mi dziś ziemie - przed wyjściem do pracy zostawił na ganku - rozmrażam ja teraz
Mąż kupił mi dziś ziemie - przed wyjściem do pracy zostawił na ganku - rozmrażam ja teraz
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Igusia nie zbadane są wyroki Boskie i może kiedyś uda nam się spotkać
Ja też muszę kupić ziemię , dobrze że mi przypomniałaś
Czytałam u klarysy , że kupuje Ci nasionka . Życzę udanych wysiewów
Ja też muszę kupić ziemię , dobrze że mi przypomniałaś
Czytałam u klarysy , że kupuje Ci nasionka . Życzę udanych wysiewów
- Jagodka
Bernadko , Ty masz ziemię , a ja pierwiosnki - dobre , nieprawdaż ? Justynka była tak miła ,że mi kupiła u siebie , bo w mojej dziurze , to nie mam co liczyć na takie nasiona . Heliotropów w ub.r. nie mogłam się doprosić , w końcu kupiłam w Plantpolu gotowe sadzonki .
Aguś , no , ja właśnie nie mam ziemi , muszę jutro ' molestować ' M , by mi kupił , po drodze z pracy . Albo syna , ale czy to wypada ? Syn jedzie obok Centrum , ale nie wiem , czy mają otwarte , skoro jest zima , a zapytam w kwiaciarni , może coś mają . Ale ja nie chcę byle jakiej , tylko specjalną , bo od rodzaju dużo zależy .
Aguś , no , ja właśnie nie mam ziemi , muszę jutro ' molestować ' M , by mi kupił , po drodze z pracy . Albo syna , ale czy to wypada ? Syn jedzie obok Centrum , ale nie wiem , czy mają otwarte , skoro jest zima , a zapytam w kwiaciarni , może coś mają . Ale ja nie chcę byle jakiej , tylko specjalną , bo od rodzaju dużo zależy .
- Miiriam
a jaką specjalną ???
- Jagodka
Najlepsza jest z Hol-Las-u , z fotką fuksji na worku , nadaje sie do sadzenia wszelkich balkonowych . A do siania , to z dobrej Firmy , np. Kronen Klasmann , albo też z Hol-Las - u , nazywa się AURA . Jest to specjalna , drobnostrukturalna ziemia do wysiewu i do pikowania .
Dawno temu , mój sąsiad siał do zwykłej ziemi , z ogródka , zmieszanej z piaskie i kompostem , w proporcjach ; 2:1:0,5 . Mieszał , a potem przesiewał i prażył w piekarniku przez godzinę , w temp. 220 C .
Do tak przygotowanej ziemi - oczywiście musiała "odpocząć "- siał pomidory malinowe . Ech , co to była za odmiana - miała smak , aromat prawdziwych pomidorów . Niestety , odszedł On , a z nim i te pomidory .
Dawno temu , mój sąsiad siał do zwykłej ziemi , z ogródka , zmieszanej z piaskie i kompostem , w proporcjach ; 2:1:0,5 . Mieszał , a potem przesiewał i prażył w piekarniku przez godzinę , w temp. 220 C .
Do tak przygotowanej ziemi - oczywiście musiała "odpocząć "- siał pomidory malinowe . Ech , co to była za odmiana - miała smak , aromat prawdziwych pomidorów . Niestety , odszedł On , a z nim i te pomidory .
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Mam pytanie do twojego oczka z czego jest wykonane ? Znaczy się dno ,folią wyłożone ?
- Jagodka
Andrzej , no więc tak ; oczko wykonane jest z czarnej folii , specjalnej do oczek , o gr. 2,5 mm . Pod nią jest stary dywan , by korzenie z okolicznych drzew , czy kamienie nie przedziurawiły jej . Niestety , syn w ubiegłą zimę robiąc przerębl , przebił folię , zakleił co prawda na wiosnę ( rozebraliśmy całe oczko , łącznie z wodą , rybkami , kamieniami , liśćmi , mułem etc..), ale i tak gdzieś woda ' umyka' . Czeka nas powtórne rozebranie oczka , nałożenie nowej folii . Moglibyśmy wyłożyć membranę , lub z masy bitumicznej , ale za wysoki koszt . Sprawdzałam to tu , to tam . A oczko nie jest małe powierzchniowo , ani płytkie .
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Musze iść do nas do ogrodniczego zobaczyć czy nie dostali nowych nasion albo w niedziele pojade do Golubia do brico,bo tam maja dużo nasion.'
Jagódko,dzisiaj posiałam minę po namoczeniu nasion.Nie za wczesnie?Juz nogami przerabiam,żeby cos robic , a tu nawet na dwór nie bardzo mozna wyjść w taki mróz.
Jagódko,dzisiaj posiałam minę po namoczeniu nasion.Nie za wczesnie?Juz nogami przerabiam,żeby cos robic , a tu nawet na dwór nie bardzo mozna wyjść w taki mróz.