Czy można hodować w oczku zółwia???

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

paczenko pisze:Po krótkim zastanowieniu stwierdziłem, że mój żółw da sobie rade w moim oczku wodnym, ale nie będę ryzykował zdrowia i życia moich rybek w oczku i kondycji roślinek ponieważ były by narażone na jego „nieograniczonej” pojemności żołądek :twisted: przecież nie warto dokładać niepotrzebnie do interesu :? więc zadowolę się tym co mam do tej pory i niech tak zostanie :D
Dokładnie, bardzo mądra decyzja. :D :D :D
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy można hodować w oczku zółwia???

Post »

Ja nie polecam żółwia,miałam czerwonolicego,na zimę trzeba go zabierać do domu,nie chciał jeść ,jadł tylko mięso z kurczak,strasznie wybredny ,oddałam do kolegi stawu :wit
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
Sloneczko22
100p
100p
Od: 22 sie 2009, o 17:54

Post »

Moi rodzice trzymaja w oczku żółwia czerwonolicego:)Na zime zabieraja go do miski z woda i tak sobie "przespi" do wiosny. Jest juz tak 10 lat i ma sie dobrze.

Bardzo proszę, o nie umieszczanie w stopce linków do innych stron. Podstawa - Regulamin Forum, CZ IV., § 4.6.

Paweł Woynowski
Moderator forum
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje dwa żółwie " czerwonolice" od co najmniej pięciu lat zimują w stawie ( 6 ary) i co roku,gdy tylko słoneczko przygrzeje i stopią się lody na stawie ,pojawiają się na powierzchni i zaczynają się wygrzewać w słoneczku.

Żółwie te bez problemu przeżywają naszą zimę w wodzie pod lądem pod warunkiem że stworzymy im pod lodem poduszkę powietrzną. Gdy tylko staw zamarznie , na odpływie wody ze stawu obniżam poziom wody w stawie i pod lodem tworzy się wolna przestrzeń( konstrukcja mola na środku stawu , pozwala utrzymanie "stropu" z lodu w powietrzu) z której zapewne korzystają zimą żółwie zimujące w stawie.
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Kontakt:

Post »

Wpuszczanie żółwi czerwonolicych do stawu jest wysoce nieodpowiedzialne. Obrót i handel tym gatunkiem w Polsce jest obecnie surowo zabroniony, gdyż zimuje on bez większych problemów i jako gatunek obcy może wyrządzać ogromne szkody. Chodzi między innymi o ochronę rodzimego żółwia błotnego który jest na skraju wyginięcia, a jego populacja jest mniejsza od żółwi czerwonolicych.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”