Oczko wodne , karasie vs karpie :)
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Oczko wodne , karasie vs karpie :)
Fajnie tylko że moje oczko m 4000 l to tych szyszek musiała bym chyba w jakimś kotle nagotować.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zbadaj wodę testami i zobacz co w niej masz. U mnie szyszki działają. Zależy co kto lubi. Jak wcześniej wspomniałem wystarczająca ilość roślin i glony padają z braku pokarmu w wodzie. Rośliny mają ten plus że potrafią magazynować w sobie skł. pokarmowe a glony tego nie umieją.
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
sam sobie przeczyszNajważniejsze że działa ;) po kilku kuracjach glony ustępują całkowicie. Pojawiają się tylko wiosną jak rośliny nie zaczęły jeszcze wegetacji. Niektórzy lubią efekt "czystości" w zbiorniku a nie "naturalistycznego" z glonami. Weź to pod uwagę.
zastosuj te szyszki w basenie bez roślinności, to masz efekt "oczyszczania" jak na wiosnę, czyli żaden
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- PiotrekP
jackon pisze:sam sobie przeczyszNajważniejsze że działa ;) po kilku kuracjach glony ustępują całkowicie. Pojawiają się tylko wiosną jak rośliny nie zaczęły jeszcze wegetacji. Niektórzy lubią efekt "czystości" w zbiorniku a nie "naturalistycznego" z glonami. Weź to pod uwagę.
zastosuj te szyszki w basenie bez roślinności, to masz efekt "oczyszczania" jak na wiosnę, czyli żaden
W basenach jest zupełnie inna technika niż w oczkach i nie ma tam ryb. Filtracja jest nieporównywalna więc nie widzę porównania z Twojej strony. Każdy ma swoje sposoby na glony ja używam takich a Ty innych. Z mojej strony koniec OT, jak coś zapraszam na gg.
-
- 500p
basenem nazwałem potocznie oczko wodne, nie specjalizuję się w basenach kąpielowych
ale mogę Tobie podpowiedzieć co zrobić wiosną aby uniknąć inwazji glonów nitkowatych, chociaż pewnie pisałem już tutaj na ten temat
ale mogę Tobie podpowiedzieć co zrobić wiosną aby uniknąć inwazji glonów nitkowatych, chociaż pewnie pisałem już tutaj na ten temat
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jacek ma racje szyszki to można sobie w akwarium moczyć, ale w oczku to nie ma sensu.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
- PiotrekP
No to proszę o precyzowanie swoich wypowiedzi na przyszłość. Będzie łatwiej dla wszystkich. Dla mnie basen to zbiornik wodny do pływania bez roślin i ryb. Oczko to zbiornik gdzie mamy środowisko wodne zbliżone do naturalnego.jackon pisze:basenem nazwałem potocznie oczko wodne, nie specjalizuję się w basenach kąpielowych
Panowie , będę stosował szyszki mimo to że wam nie pomaga i uważacie to za błąd , na pewno nie zaszkodzi a glony wg mojej obserwacji (i nie tylko mojej) cofają się lub zatrzymują swój wzrost. Oczywiście stosowanie ich zależy od składu chemicznego wody. O tym pewnie wiecie. Dla mnie koniec tematu szyszek i torfu.
Wracając do tematu oczka
Dzisiaj mrozy wróciły , oczko było w 60%tach rozpuszczone a tu -6*C . Jedna noc i oczko wróciło do poprzedniej formy ale lód tylko ma 1cm grubości więc się szybko rozpuści.
No oczko parametrem podobne do mojego(5 m3)i znów zamarzło a lód miałam 30 cm
-
- 500p
kurcze, ale dostał mi się wywód naukowy
zawsze byłem pod wrażeniem polskiej nauki, przerabiam to na co dzień (co mnie kosztuje sporo zdrowia)
na szczęście znam i współpracuję od lat z najlepszymi specjalistami (fachowcami, hobbystami i producentami roślin wodnych, nie naukowcami) w tej dziedzinie w kraju
dlatego też naukowo i książkowo opisywane metody pozbycia się glonów traktuję z dużym poczuciem humoru
na szczęście śmiech to zdrowie
zawsze byłem pod wrażeniem polskiej nauki, przerabiam to na co dzień (co mnie kosztuje sporo zdrowia)
na szczęście znam i współpracuję od lat z najlepszymi specjalistami (fachowcami, hobbystami i producentami roślin wodnych, nie naukowcami) w tej dziedzinie w kraju
dlatego też naukowo i książkowo opisywane metody pozbycia się glonów traktuję z dużym poczuciem humoru
na szczęście śmiech to zdrowie
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- PiotrekP
Masz rację , czytamy to na każdym kroku z kim pracujesz i czym się zajmujesz tylko ja nie widzę jak do tej pory żadnych konkretów stosowanie szyszek lepiej wychodzi oczku na zdrowiu niż walenie kilogramów chemii. Ilu oczkomaniaków tyle szkół. Ja i tak będę to stosował dlatego proszę o to żeby już o tym nie pisać , jak wspomniałem wcześniej zapraszam na gg. Tutaj prezentuję swoje oczko wodne.
Oczko dzisiaj już rozmarzło, kosaćce widać ruszają , grzybienie też mają już młode liście chociaż zostały całkowicie wycięte. Filtry działają od kilku tygodni , ryby jak do tej pory żyją i strat nie ma
Oczko dzisiaj już rozmarzło, kosaćce widać ruszają , grzybienie też mają już młode liście chociaż zostały całkowicie wycięte. Filtry działają od kilku tygodni , ryby jak do tej pory żyją i strat nie ma
-
- 500p
jestem podobnie jak Ty przeciwnikiem chemii
co zresztą można zauważyć w wielu moich postach
stosuję metody, które sam wypraktykowałem przez ponad 20 lat zabawy w oczka wodne
potwierdzone zresztą przez specjalistów-praktyków w tym kraju
co zresztą można zauważyć w wielu moich postach
stosuję metody, które sam wypraktykowałem przez ponad 20 lat zabawy w oczka wodne
potwierdzone zresztą przez specjalistów-praktyków w tym kraju
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- OLUNIA
- 500p
- Od: 11 sty 2012, o 12:47
Witam ,ja mam oczko od pięciu lat .Nigdy nie miałam problemu z rybami zimą.Dwa lata temu doczekałam się około 30 sztuk młodych i nie wiem czy dlatego ,że w tym roku były już około 8-10cm i było już za dużo ryb ( w sumie 10 dorosłych i ok.30 mlodych) jak na moją skromną powierzchnię oczka ok.1000l,ale wszystkie po odpuszczeniu mrozow wyłowiłam:(
Pozdrawiam serdecznie Ola
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
ogród to moje czwarte dziecko...
ogród to moje czwarte dziecko...wizytówka
-
- 500p
problemów może być wiele
jakie ryby, czy było napowietrzanie zimą, jaka głębokość oczka itd