Adenium - uprawa z nasion, pierwsze miesiące siewek
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Czy nasionka, które nie wykiełkowały po 10-dniowym okresie trzymania na mokrych wacikach z nikłym dodatkiem nawozu ukorzeniającego mają jeszcze jakiekolwiek szanse na powodzenie?
Pozdrawiam, Gosia:)
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Szanse zawsze są. Napiszę, co ja bym zrobiła- włożyłabym te waciki do pudełka z pokrywką i postawiłabym na kaloryfer. Tylko nie wiem, po co ten nawóz do kiełkowania.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium Obesum z nasion
Jak ktoś nie doświetla, to jeszcze troszeczkę może zaczekać z wysiewem.
Czy one nie spleśniały/zgniły? Przyjrzyj im się. Nie chcę Cie martwic, ale już może być po nich.
Czy one nie spleśniały/zgniły? Przyjrzyj im się. Nie chcę Cie martwic, ale już może być po nich.
I tu bym się nie zgodziła, żeby czekać z wysiewem. Wysiewałam na przełomie stycznia i lutego, i później w kwietniu. Te kwietniowe nie dogoniły wcześniej wysianych i ogólnie gorzej wyglądają.
- onectica
A mnie się najbardziej podobało sianie marcowe
Jak jest fajna pogoda i/lub dostęp do parapetu południowego, to próbować można, czemu nie.
Moje kolejne nasionka stoją, zamierzam zaczekać z sianiem jeszcze ze 2 tygodnie. Tylko, że ja nie mam lampy, ani południowych okien.
Jak jest fajna pogoda i/lub dostęp do parapetu południowego, to próbować można, czemu nie.
Moje kolejne nasionka stoją, zamierzam zaczekać z sianiem jeszcze ze 2 tygodnie. Tylko, że ja nie mam lampy, ani południowych okien.
No tak, bez południowych okien to , to wtedy rzeczywiście trzeba dopasować termin siewu do warunków świetlnych na parapecie.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
A nie rozważacie siewu przy sztucznym świetle? Ja nie wierzyłam, że się uda, ale pod LED-ami rosną aż miło.
To jest wysiew z 5-go lutego, czyli siewki obecnie mają 20 dni, większość z nich ma dwie pary liści.
To jest wysiew z 5-go lutego, czyli siewki obecnie mają 20 dni, większość z nich ma dwie pary liści.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- onectica
Ja pierwszy raz siałam w listopadzie pod ogólnodostępną żarówkę energooszczędną. Bardzo dobre efekty dało.
Tylko teraz boję się zostawić pozapalane na cały dzień bez nadzoru.
Tylko teraz boję się zostawić pozapalane na cały dzień bez nadzoru.
Ludzie zostawiają roślinki na 12 godzin pod lampami więc myślę, że spokojnie mogłabyś doświetlać
Iwonko, czy ja dobrze widzę pudełko w pudełku? Czy tak podlewasz sieweczki? Czy może od góry?:)
Iwonko, czy ja dobrze widzę pudełko w pudełku? Czy tak podlewasz sieweczki? Czy może od góry?:)
pozdrawiam
Ilona
Ilona
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- tu mnie zaskoczyłaś, swoją "niewiarą". Ja jak wysiewałem nie miałem do dyspozycji światła z LED (może były, ale nie wiedziałem lub były zbyt drogie), ale doświetlałem zwykłą świetlówką "świecącą zimnym" światłem. Iwonko gratuluję pięknych wyglądających już sadzonek. Możesz napisać coś dokładniej o parametrach LED-ach, których używasz - są to typowe dla uprawy roślin, tz dające światło o parametrach pobudzających wzrost roślin ? Jak wg Twojej oceny "zachowuje" się zaszczepiony albinos, daje oznaki zaakceptowania szczepienia ?Ja nie wierzyłam, że się uda, ale pod LED-ami rosną aż miło.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Lucy! Ilona!
Od sześciu lat mam w domu hojarium - vivarium a tak naprawdę to terrarium ze świetlówkami i kablem grzewczym w podłożu. Świetlówki świecą się po 13-14 godzin dziennie. Odpukać nic się nie wydarzyło.
Tak, pudełka w których siedzą siewki adenium mają otwory i są umieszczone w drugim pojemniczku. To w celu podlewania podsiąkowego.
Siewki kaktusów tak nie mają, bo nie kupiłam więcej pudełeczek. Podlewam różnie. Albo przez podsiąkanie, alebo spryskuję wodą przefiltrowaną i przegotowaną.
Mietku!
To są najzwyklejsze ledy - lamki podszafkowe do kuchni, tyle że maja światło zimne.
Świetlówki w terrarium też mam od tych 6-ciu lat najzwyklejsze, też zimne i wszystko jest w najlepszym porządku.
Natomiast z albinosem nie jest dobrze. Widać, że nie ma turgoru i jego średnica zrobiła się jakby mniejsza niż podkładki, a były równe. czyli chyba przysycha. Naczynia nie transportują wody, bo pewnie wystąpił problem, to znaczy nie połączyły się. Ale czekam nadal.
Od sześciu lat mam w domu hojarium - vivarium a tak naprawdę to terrarium ze świetlówkami i kablem grzewczym w podłożu. Świetlówki świecą się po 13-14 godzin dziennie. Odpukać nic się nie wydarzyło.
Tak, pudełka w których siedzą siewki adenium mają otwory i są umieszczone w drugim pojemniczku. To w celu podlewania podsiąkowego.
Siewki kaktusów tak nie mają, bo nie kupiłam więcej pudełeczek. Podlewam różnie. Albo przez podsiąkanie, alebo spryskuję wodą przefiltrowaną i przegotowaną.
Mietku!
To są najzwyklejsze ledy - lamki podszafkowe do kuchni, tyle że maja światło zimne.
Świetlówki w terrarium też mam od tych 6-ciu lat najzwyklejsze, też zimne i wszystko jest w najlepszym porządku.
Natomiast z albinosem nie jest dobrze. Widać, że nie ma turgoru i jego średnica zrobiła się jakby mniejsza niż podkładki, a były równe. czyli chyba przysycha. Naczynia nie transportują wody, bo pewnie wystąpił problem, to znaczy nie połączyły się. Ale czekam nadal.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Akwelan_2009
- bardzo dziękuję, właśnie najbardziej interesowało mnie, jakie dają światło./ ... /, tyle że maja światło zimne.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
- nie trać nadziei, po szczepieniu zawsze zmniejsza się średnica zraza, naturalne "podsychanie" obrzeża i korpusu - przerwane "naturalne drogi" transportu substancji odżywczych. Może jednak z Twoimi roślinkami wszystko się uda, wyglądają na zdrowe.Widać, że nie ma turgoru i jego średnica zrobiła się jakby mniejsza niż podkładki, a były równe. czyli chyba przysycha.
Mieczysław
Mieczysław