Co wolno palić lub wypalać wiosną?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co wolno palić lub wypalać wiosną?

Post »

Te stare metody czasem potrafią nieźle kosztować, jak ma się Straż Miejską :D i uczynnych sąsiadów.

Na szczęście w mojej Gminie nie ma problemów z ogniskami - byle zachować odległość od lasu te "100m". Nikt na szczęście nie biega z linijką i nie sprawdza czy 5-10m brakuje czy nie. I nikt nie robi ognisk takich, by w sąsiedniej miejscowości dniało w nocy a w dzień zaćmienie słońca. Bo mandat można dostać, ale nie za ognisko ale za zadymianie. więc trzeba się czasem zastanowić co palimy i jaka jest pogoda, w którą stronę dym poleci.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robertP2 pisze:wole stare tradycyjne metody :lol:
No, ja też. A tu za spalenie paru gałązek czy innych badyli mogę mandat dostać. O co chodzi?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie ten problem jest rozwiązany w prosty sposób: Co się da na kompost, co trzeba spalić do ,,beczki". Mamy taką beczkę metalową z wyciętym dnem postawioną na kamieniach i tam spalamy wszystkie takie odpady. Dodatkowo podgięty kawałek blachy służy za pokrywkę, którą można regulować (przynajmniej częściowo) kierunek dymu i prędkość spalania. Mam tam podciągniętą wodę i staramy się pilnować całego procesu.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślę, że najlepiej małe ilości gałązek można spalać w grillu. Chyba straż miejska nie przyczepi się do robienia grilla, trzeba pod ręką mieć ruszt i kiełkaski. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”