Storczyki aventii
Re: Storczyki aventii
Ten drugi też jest biały. Ma podobne kwiaty do tego mniejszego. Ale już się nie mogę doczekać bo ostatnio kwitł prawie rok temu jak go dostałam, od tamtej pory nic.
Dziś rano przez nieuwagę złamałam pierwszy pęd temu większemu storczykowi A był już taki duży i piękny. Strasznie mi smutno. Czytałam tu na forum, że storczyk może wypuścić boczny pęd z dolnego oczka albo nawet z tego na którym się złamał. Mam nadzieję, że to zrobi... A właśnie zauważyłam u niego coś co wygląda na trzeci pęd. Miałby trzy piękne pędy. No ale nic. Mam nadzieję, że nie obrazi się na mnie
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Miejmy nadzieję Kwiaty masz piękne
Gratuluje nowych pędów Super!!! i to dwa na raz. Rewelacja
A przy okazji - poproś moderatora o przeniesienie tego wątku do odpowiedniego działu czyli: moje storczyki
A przy okazji - poproś moderatora o przeniesienie tego wątku do odpowiedniego działu czyli: moje storczyki
- Arkadius121
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Witaj
Ładnie się prezentuje ten Twój biały storczyk i masz już efekty zapoczątkowanej hodowli storczyków-gratuluję i pozdrawiam.
Ładnie się prezentuje ten Twój biały storczyk i masz już efekty zapoczątkowanej hodowli storczyków-gratuluję i pozdrawiam.
Magdalenka88 Dziękuję
rosarita Dzięki za radę. Wątek jest już tu gdzie powinien ;)
Arkadius121 Dzięki
Moja "kolekcja" jest malutka, ale postanowiłam sobie, że nie będę kupowała żadnego storczyka dopóki ten pierwszy nie poczuje się u mnie dobrze. I chyba już się poczuł, ale ostatnio złamałam mu niechcący pęd. Dalej jestem zła na siebie. Ale kiedyś chciałabym mieć miniaturkę - są śliczne! - i pachnącego storczyka Podobają mi się też Vandy, ale to temat na jakąś tam dalszą przyszłość ;)
rosarita Dzięki za radę. Wątek jest już tu gdzie powinien ;)
Arkadius121 Dzięki
Moja "kolekcja" jest malutka, ale postanowiłam sobie, że nie będę kupowała żadnego storczyka dopóki ten pierwszy nie poczuje się u mnie dobrze. I chyba już się poczuł, ale ostatnio złamałam mu niechcący pęd. Dalej jestem zła na siebie. Ale kiedyś chciałabym mieć miniaturkę - są śliczne! - i pachnącego storczyka Podobają mi się też Vandy, ale to temat na jakąś tam dalszą przyszłość ;)
- Marla54
- 100p
- Od: 3 mar 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam i zapisuje sobie twój wątek. Jestem niedoświadczoną właścicielką jednego storczyka ... i wszystkie podpatrzone porady będą dla mnie pomocne . Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Maryla witaj Ja do niedawna też niewiele wiedziałam o storczykach, ale odkąd jestem tu na forum opiekuję się moimi dwoma coraz lepiej i widać efekty
Mój mniejszy białasek wypuszcza nowe pąki, przedłuża korzeń powietrzny i korzenie w podłożu. Chyba podoba mu się podstawka z wodą ;)
A ten większy chyba rzeczywiście wypuszcza trzeci pęd
Rok temu jak go dostałam to miał dwa. Ale się cieszę
Mój mniejszy białasek wypuszcza nowe pąki, przedłuża korzeń powietrzny i korzenie w podłożu. Chyba podoba mu się podstawka z wodą ;)
A ten większy chyba rzeczywiście wypuszcza trzeci pęd
Rok temu jak go dostałam to miał dwa. Ale się cieszę
- Magdalenka88
- 100p
- Kontakt:
Hej, jak tam ten złamany pęd?? Coś rusza, czy nic z tego nie będzie? Ja się cały czas zastanawiam, co zrobić, aby mój storczyk przedłużył pęd, ma jakiś tam zalążek, ale nie idzie dalej...
Cieszę się, że ładnie Ci rosną. Zwiększenie wilgotności i odżywka pomogły.
Magdalenka88 Na razie nic tam się nie dzieje, ale minęło dopiero kilka dni. Ta ułamana końcówka zaschła. Liczę na to, że storczyk zdecyduje się przedłużyć pęd z tego oczka na którym go złamałam. Ale nie obraził się na mnie tak bardzo bo pozostałe pędy rosną
Mój mniejszy przedłuża pęd w dwóch miejscach. Myślę, że zaczął po tym jak postawiłam go na podstawce z wodą. Ewentualnie po tym jak raz go trochę przesuszyłam. Nie wiem czy któraś z tych rzecz miała wpływ, ale nic innego nadzwyczajnego nie robiłam z nim.
renio Dziękuję
Mój mniejszy przedłuża pęd w dwóch miejscach. Myślę, że zaczął po tym jak postawiłam go na podstawce z wodą. Ewentualnie po tym jak raz go trochę przesuszyłam. Nie wiem czy któraś z tych rzecz miała wpływ, ale nic innego nadzwyczajnego nie robiłam z nim.
renio Dziękuję
Wygląda na to, że oba moje storczyki są chore
Na mniejszym zauważyłam czarne plamki na liściach i na brzegach kwiatów. Nie mam możliwości teraz zrobić zdjęć, ale coś czuję, że to nic dobrego...
A po większym coś sobie spaceruje. To takie beżowe czy może raczej żółte podłużne robaczki, bardzo małe.
Storczyki stoją na tym samym parapecie ale w dużej odległości od siebie - mam nadzieję, że nie mogą siebie nawzajem pozarażać.
Zaraz idę dalej szukać na forum pomocy, ale jeśli ktoś tu zajrzy i mógłby mi coś poradzić to będę bardzo wdzięczna.
Na mniejszym zauważyłam czarne plamki na liściach i na brzegach kwiatów. Nie mam możliwości teraz zrobić zdjęć, ale coś czuję, że to nic dobrego...
A po większym coś sobie spaceruje. To takie beżowe czy może raczej żółte podłużne robaczki, bardzo małe.
Storczyki stoją na tym samym parapecie ale w dużej odległości od siebie - mam nadzieję, że nie mogą siebie nawzajem pozarażać.
Zaraz idę dalej szukać na forum pomocy, ale jeśli ktoś tu zajrzy i mógłby mi coś poradzić to będę bardzo wdzięczna.
- Magdalenka88
- 100p
- Kontakt:
Ja też zauważyłam kilka białych malutkich robaczków, chodziły po liściach. Zdjęłam je i na razie nic się nie dzieje, to są podobno wciornastki, ale nie jestem pewna