Storczyki aventii

Awatar użytkownika
aventia
50p
50p
Od: 23 kwie 2012, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki aventii

Post »

Ten drugi też jest biały. Ma podobne kwiaty do tego mniejszego. Ale już się nie mogę doczekać :) bo ostatnio kwitł prawie rok temu jak go dostałam, od tamtej pory nic.
Moje storczyki :)

Oglądanie storczyków mnie uspokaja : )
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Dziś rano przez nieuwagę złamałam pierwszy pęd temu większemu storczykowi ;:145 A był już taki duży i piękny. Strasznie mi smutno. Czytałam tu na forum, że storczyk może wypuścić boczny pęd z dolnego oczka albo nawet z tego na którym się złamał. Mam nadzieję, że to zrobi... A właśnie zauważyłam u niego coś co wygląda na trzeci pęd. Miałby trzy piękne pędy. No ale nic. Mam nadzieję, że nie obrazi się na mnie :cry:

Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Od: 12 maja 2012, o 23:21
Kontakt:

Post »

Miejmy nadzieję :) Kwiaty masz piękne :)
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratuluje nowych pędów ;:138 Super!!! i to dwa na raz. Rewelacja Obrazek

A przy okazji - poproś moderatora o przeniesienie tego wątku do odpowiedniego działu czyli: moje storczyki
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Ładnie się prezentuje ten Twój biały storczyk i masz już efekty zapoczątkowanej hodowli storczyków-gratuluję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Magdalenka88 Dziękuję :)

rosarita Dzięki za radę. Wątek jest już tu gdzie powinien ;)

Arkadius121 Dzięki :)
Moja "kolekcja" jest malutka, ale postanowiłam sobie, że nie będę kupowała żadnego storczyka dopóki ten pierwszy nie poczuje się u mnie dobrze. I chyba już się poczuł, ale ostatnio złamałam mu niechcący pęd. Dalej jestem zła na siebie. Ale kiedyś chciałabym mieć miniaturkę - są śliczne! - i pachnącego storczyka :) Podobają mi się też Vandy, ale to temat na jakąś tam dalszą przyszłość ;)

Awatar użytkownika
Marla54
100p
100p
Od: 3 mar 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam i zapisuje sobie twój wątek. Jestem niedoświadczoną właścicielką jednego storczyka ... i wszystkie podpatrzone porady będą dla mnie pomocne :wit . Maryla.
Don't be sorry .. just don't do it!! - Maryla
Człowiekowi w życiu potrzebne jest: serce do kochania, rozum do myślenia i ręce do pracy.
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Maryla witaj :wit Ja do niedawna też niewiele wiedziałam o storczykach, ale odkąd jestem tu na forum opiekuję się moimi dwoma coraz lepiej i widać efekty :)

Mój mniejszy białasek wypuszcza nowe pąki, przedłuża korzeń powietrzny i korzenie w podłożu. Chyba podoba mu się podstawka z wodą ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ten większy chyba rzeczywiście wypuszcza trzeci pęd ;:oj

Obrazek

Rok temu jak go dostałam to miał dwa. Ale się cieszę :tan

Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Kontakt:

Post »

Hej, jak tam ten złamany pęd?? Coś rusza, czy nic z tego nie będzie? Ja się cały czas zastanawiam, co zrobić, aby mój storczyk przedłużył pęd, ma jakiś tam zalążek, ale nie idzie dalej...
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49

Post »

Cieszę się, że ładnie Ci rosną. ;:63 Zwiększenie wilgotności i odżywka pomogły.
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Magdalenka88 Na razie nic tam się nie dzieje, ale minęło dopiero kilka dni. Ta ułamana końcówka zaschła. Liczę na to, że storczyk zdecyduje się przedłużyć pęd z tego oczka na którym go złamałam. Ale nie obraził się na mnie tak bardzo bo pozostałe pędy rosną :)
Mój mniejszy przedłuża pęd w dwóch miejscach. Myślę, że zaczął po tym jak postawiłam go na podstawce z wodą. Ewentualnie po tym jak raz go trochę przesuszyłam. Nie wiem czy któraś z tych rzecz miała wpływ, ale nic innego nadzwyczajnego nie robiłam z nim.

renio Dziękuję :)

Awatar użytkownika
aventia
50p
50p

Post »

Wygląda na to, że oba moje storczyki są chore :?
Na mniejszym zauważyłam czarne plamki na liściach i na brzegach kwiatów. Nie mam możliwości teraz zrobić zdjęć, ale coś czuję, że to nic dobrego...
A po większym coś sobie spaceruje. To takie beżowe czy może raczej żółte podłużne robaczki, bardzo małe.

Storczyki stoją na tym samym parapecie ale w dużej odległości od siebie - mam nadzieję, że nie mogą siebie nawzajem pozarażać.

Zaraz idę dalej szukać na forum pomocy, ale jeśli ktoś tu zajrzy i mógłby mi coś poradzić to będę bardzo wdzięczna.

Awatar użytkownika
Magdalenka88
100p
100p
Kontakt:

Post »

Ja też zauważyłam kilka białych malutkich robaczków, chodziły po liściach. Zdjęłam je i na razie nic się nie dzieje, to są podobno wciornastki, ale nie jestem pewna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”