Moja pierwsze eksperymenty z pomidorkami,papryczkami, bazyli

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja pierwsze eksperymenty z pomidorkami,papryczkami, bazyli

Post »

Zawsze trochę korzonków zostanie jak je rozdzielisz i tak jak pisał mój przedmówca to wszystko jeszcze w tej fazie ma dużą szansę na powodzenie.

terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem ;:204 z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka więc trochę zmieni do niej pójdzie.. Prawdopodobnie słońce będzie na nią świecić tylko do południa :)
Pozdrawiam,
Karolina :)
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja papryczka ozdobna tydzień temu ;:202 :
[quote="kwiaciara"]Obrazek

Dziś ;:138 :
Obrazek

Obrazek

Już nie mogę się doczekać kiedy będzie mieć :tan : Obrazek

Papryka żółta

Znowu potrzebuję waszej rady. Robiąc sałatkę grecką ;:167 wydłubałam z żółtej papryki nasionka i rzuciłam na ziemię :) Co się okazało nasionka mi wzeszły, ale czy coś z nich będzie?
Obrazek
Obrazek

Warto się z tym bawić, bo już maj. Pikować, czy nie ? Potem by poszła ta papryczka na działkę, bo w domu już nie mam miejsca.
Jak na razie zrobiłam kilku więcej miejsca... ale zastanawiam się co dalej !
Obrazek

Bazylia
Obrazek
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

terika pisze:no i jeszcze jedno... w donicy konieczne są dziurki... Inaczej korzenie pomidorów zagotują Ci się i nic z tych krzaczków nie będzie ;:185
dziękuję za odpowiedź, kupię podstawki i porobię dziurki :)
Awatar użytkownika
terika
50p
50p
Od: 3 lut 2011, o 09:34

Post »

EllaChica pisze:...terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem ;:204 z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka...
Myślę, że dziurki są potrzebne. Podlewając krzaki pomidora woda przesiąknie przez ziemię i pójdzie na dno. Przy słonecznej pogodzie (nie mówiąc już o upalnej) woda na dnie donicy zacznie się podgrzewać, no i nie będzie miejsca na jej odparowanie z dna. Czy taką ciepłą wodą podlewasz kwiatki w domu??? :wink: W zeszłym roku zaryzykowałam z jednym krzakiem i donicą bez dziurek. Niestety plony tego pomidora były gorzej niż marne ;:145 Po wyjęciu krzaka z donicy (wiadro15 litrowe) jego bryła korzeniowa była bardzo ciepła. Więcej już tak nie będę eksperymentować ;:224
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam! Tereska :)
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

terika pisze:
EllaChica pisze:...terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem ;:204 z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka...
Myślę, że dziurki są potrzebne. Podlewając krzaki pomidora woda przesiąknie przez ziemię i pójdzie na dno. Przy słonecznej pogodzie (nie mówiąc już o upalnej) woda na dnie donicy zacznie się podgrzewać, no i nie będzie miejsca na jej odparowanie z dna. Czy taką ciepłą wodą podlewasz kwiatki w domu??? :wink: W zeszłym roku zaryzykowałam z jednym krzakiem i donicą bez dziurek. Niestety plony tego pomidora były gorzej niż marne ;:145 Po wyjęciu krzaka z donicy (wiadro15 litrowe) jego bryła korzeniowa była bardzo ciepła. Więcej już tak nie będę eksperymentować ;:224
Pozdrawiam :wit
No to Ella Chica robimy dziurki
:)
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No robimy, robimy :) Myślałam, że uda się to jakoś obejść :P
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

EllaChica pisze:No robimy, robimy :) Myślałam, że uda się to jakoś obejść :P
No ja też szczerze miałam taką cichą nadzieję ...
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Ja mam cały warzywniak na balkonie bez dziurek i bez drenazu. Trzeba tak podlewac , zeby nie zalewać ziemi. Deszczu sie nie boje bo mam głęboki balkon.
Aga
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czyli jednak można ;:138 No ale u mnie skrzynia byłaby wystawiona na deszcz ...
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

kwiaciara pisze:Witam ;:7 ,
Mam kilka pytań odnośnie mojej uprawy.
Zacznę od papryczek piri -piri ale mi skąpo rosną.
Jedna w ogóle stoi w miejscu mając malusie 4 listeczki druga jest trochę większa i przepikowałam ją do skrzynek. Boję się , że nie zdążą mi wyrosnąć i dać owoc :( . Jak myślicie? One tak powolnie rosną wszystkim , czy tylko mi? :)

http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 09006.jpg/ porozsadzane z tych gęstych, stoją w miejscu :(

Słuchajcie, te malusieńkie papryczki w pojemnikach po butelkach (porozdawałam znajomym, bo miałam za dużo tego) i ostatnio widziałam jak się teraz mają, (będąc u nich w odwiedzinach). Ku mojemu zdziwieniu, są takiej wielkości jak te moje w brązowej skrzyni :)
Recepta? Dużo bezpośredniego słoneczka :) U mnie stały w cieniu :( . W słońcu momentalnie wyskakują w górę, nawet nie wiesz kiedy tak urosły.

Jak moje eksperymenty z papryką ozdobną się w tym roku powiodą i zaowocują, to planuję za rok wszystkie okna zapełnić skrzyniami z tą piękną kolorową papryczką :) .
patianiolek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2012, o 12:28

Post »

Witam
Jestem tu nowa i jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o roślinki, ale zapolowałam ostatnio na papryczkę ozdobną "little elf", czy ktoś z Was miał taka odmianę? Wysiałam ją 1 maja i na razie nic. Ponadto mam jeszcze Cayenne (ostrą chili), to z 5 nasion wykiełkowało na razie tylko 1. Boję się że się owoców z tego nie doczekam...
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Musisz uzbroic się w cierpliwośc. Papryki czasami wschodzą bardzo nierówno. U mnie częśc miała już kilka cm kiedy inne dopiero się pojawiały. A jaką temperaturę mają nasionka? Papryka lubi ciepło żeby wykiełkowac.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

patianiolek pisze:Witam
Jestem tu nowa i jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o roślinki, ale zapolowałam ostatnio na papryczkę ozdobną "little elf", czy ktoś z Was miał taka odmianę? Wysiałam ją 1 maja i na razie nic. Ponadto mam jeszcze Cayenne (ostrą chili), to z 5 nasion wykiełkowało na razie tylko 1. Boję się że się owoców z tego nie doczekam...
Nasionka najlepiej nakryć jakąś folią lub woreczkiem i postawić w ciepłym miejscu ponad 20 stopni, nie muszą mieć światła dopóki nie wykiełkują. Pamiętaj jednak o odkrywaniu foli na kilka minut dziennie,w celu przewietrzenia ziemi, aby nie zapleśniała.Po wykiełkowaniu stawiasz na słoneczny parapet i obserwujesz jak pięknie rośnie :). Powodzenia !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”