Moja pierwsze eksperymenty z pomidorkami,papryczkami, bazyli
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja pierwsze eksperymenty z pomidorkami,papryczkami, bazyli
Zawsze trochę korzonków zostanie jak je rozdzielisz i tak jak pisał mój przedmówca to wszystko jeszcze w tej fazie ma dużą szansę na powodzenie.
terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka więc trochę zmieni do niej pójdzie.. Prawdopodobnie słońce będzie na nią świecić tylko do południa
terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka więc trochę zmieni do niej pójdzie.. Prawdopodobnie słońce będzie na nią świecić tylko do południa
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja papryczka ozdobna tydzień temu :
[quote="kwiaciara"]
Dziś :
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie mieć :
Papryka żółta
Znowu potrzebuję waszej rady. Robiąc sałatkę grecką wydłubałam z żółtej papryki nasionka i rzuciłam na ziemię Co się okazało nasionka mi wzeszły, ale czy coś z nich będzie?
Warto się z tym bawić, bo już maj. Pikować, czy nie ? Potem by poszła ta papryczka na działkę, bo w domu już nie mam miejsca.
Jak na razie zrobiłam kilku więcej miejsca... ale zastanawiam się co dalej !
Bazylia
[quote="kwiaciara"]
Dziś :
Już nie mogę się doczekać kiedy będzie mieć :
Papryka żółta
Znowu potrzebuję waszej rady. Robiąc sałatkę grecką wydłubałam z żółtej papryki nasionka i rzuciłam na ziemię Co się okazało nasionka mi wzeszły, ale czy coś z nich będzie?
Warto się z tym bawić, bo już maj. Pikować, czy nie ? Potem by poszła ta papryczka na działkę, bo w domu już nie mam miejsca.
Jak na razie zrobiłam kilku więcej miejsca... ale zastanawiam się co dalej !
Bazylia
- kwiaciara
- 200p
dziękuję za odpowiedź, kupię podstawki i porobię dziurkiterika pisze:no i jeszcze jedno... w donicy konieczne są dziurki... Inaczej korzenie pomidorów zagotują Ci się i nic z tych krzaczków nie będzie
Myślę, że dziurki są potrzebne. Podlewając krzaki pomidora woda przesiąknie przez ziemię i pójdzie na dno. Przy słonecznej pogodzie (nie mówiąc już o upalnej) woda na dnie donicy zacznie się podgrzewać, no i nie będzie miejsca na jej odparowanie z dna. Czy taką ciepłą wodą podlewasz kwiatki w domu??? W zeszłym roku zaryzykowałam z jednym krzakiem i donicą bez dziurek. Niestety plony tego pomidora były gorzej niż marne Po wyjęciu krzaka z donicy (wiadro15 litrowe) jego bryła korzeniowa była bardzo ciepła. Więcej już tak nie będę eksperymentowaćEllaChica pisze:...terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka...
Pozdrawiam
Pozdrawiam! Tereska
- kwiaciara
- 200p
No to Ella Chica robimy dziurkiterika pisze:Myślę, że dziurki są potrzebne. Podlewając krzaki pomidora woda przesiąknie przez ziemię i pójdzie na dno. Przy słonecznej pogodzie (nie mówiąc już o upalnej) woda na dnie donicy zacznie się podgrzewać, no i nie będzie miejsca na jej odparowanie z dna. Czy taką ciepłą wodą podlewasz kwiatki w domu??? W zeszłym roku zaryzykowałam z jednym krzakiem i donicą bez dziurek. Niestety plony tego pomidora były gorzej niż marne Po wyjęciu krzaka z donicy (wiadro15 litrowe) jego bryła korzeniowa była bardzo ciepła. Więcej już tak nie będę eksperymentowaćEllaChica pisze:...terika A nie wystarczy dobry drenaż? Np. z keramzytu czy małych kamieni?
Ja mam skrzynie taką (ja wiem z metr) chce tam również zasadzić pomidory i jakieś kwiatki ale nie zamierzam robić dziurek na dnie ... Skrzynia jest tak z 50cm wysoka...
Pozdrawiam
- EllaChica
No robimy, robimy Myślałam, że uda się to jakoś obejść :P
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
- kwiaciara
- 200p
No ja też szczerze miałam taką cichą nadzieję ...EllaChica pisze:No robimy, robimy Myślałam, że uda się to jakoś obejść :P
Ja mam cały warzywniak na balkonie bez dziurek i bez drenazu. Trzeba tak podlewac , zeby nie zalewać ziemi. Deszczu sie nie boje bo mam głęboki balkon.
Aga
- EllaChica
Czyli jednak można No ale u mnie skrzynia byłaby wystawiona na deszcz ...
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
- kwiaciara
- 200p
kwiaciara pisze:Witam ,
Mam kilka pytań odnośnie mojej uprawy.
Zacznę od papryczek piri -piri ale mi skąpo rosną.
Jedna w ogóle stoi w miejscu mając malusie 4 listeczki druga jest trochę większa i przepikowałam ją do skrzynek. Boję się , że nie zdążą mi wyrosnąć i dać owoc . Jak myślicie? One tak powolnie rosną wszystkim , czy tylko mi?
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... 09006.jpg/ porozsadzane z tych gęstych, stoją w miejscu
Słuchajcie, te malusieńkie papryczki w pojemnikach po butelkach (porozdawałam znajomym, bo miałam za dużo tego) i ostatnio widziałam jak się teraz mają, (będąc u nich w odwiedzinach). Ku mojemu zdziwieniu, są takiej wielkości jak te moje w brązowej skrzyni
Recepta? Dużo bezpośredniego słoneczka U mnie stały w cieniu . W słońcu momentalnie wyskakują w górę, nawet nie wiesz kiedy tak urosły.
Jak moje eksperymenty z papryką ozdobną się w tym roku powiodą i zaowocują, to planuję za rok wszystkie okna zapełnić skrzyniami z tą piękną kolorową papryczką .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 maja 2012, o 12:28
Witam
Jestem tu nowa i jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o roślinki, ale zapolowałam ostatnio na papryczkę ozdobną "little elf", czy ktoś z Was miał taka odmianę? Wysiałam ją 1 maja i na razie nic. Ponadto mam jeszcze Cayenne (ostrą chili), to z 5 nasion wykiełkowało na razie tylko 1. Boję się że się owoców z tego nie doczekam...
Jestem tu nowa i jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o roślinki, ale zapolowałam ostatnio na papryczkę ozdobną "little elf", czy ktoś z Was miał taka odmianę? Wysiałam ją 1 maja i na razie nic. Ponadto mam jeszcze Cayenne (ostrą chili), to z 5 nasion wykiełkowało na razie tylko 1. Boję się że się owoców z tego nie doczekam...
Musisz uzbroic się w cierpliwośc. Papryki czasami wschodzą bardzo nierówno. U mnie częśc miała już kilka cm kiedy inne dopiero się pojawiały. A jaką temperaturę mają nasionka? Papryka lubi ciepło żeby wykiełkowac.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
- kwiaciara
- 200p
Nasionka najlepiej nakryć jakąś folią lub woreczkiem i postawić w ciepłym miejscu ponad 20 stopni, nie muszą mieć światła dopóki nie wykiełkują. Pamiętaj jednak o odkrywaniu foli na kilka minut dziennie,w celu przewietrzenia ziemi, aby nie zapleśniała.Po wykiełkowaniu stawiasz na słoneczny parapet i obserwujesz jak pięknie rośnie . Powodzenia !patianiolek pisze:Witam