trawa wolno rośnie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: trawa wolno rośnie

Post »

Najpierw oprysk !
Jak skosisz trawę to zetniesz chwast i oprysk już na nic się zda (mniej skuteczny będzie).
Daj oprysk ale nie w południe tylko po południu. Średnio oprysk musi pozostawać około 1 godziny na roślinie przed opadem.
Jutro zobaczysz już efekty środka. Więc dopiero jutro albo w poniedziałek skosiłbyś sobie trawę, a po skoszeniu rozsiej nawóz.
To tyle.
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 maja 2011, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc pozdrawiam
Awatar użytkownika
po_ziomka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 cze 2011, o 11:55

Post »

geniuszek-mój trawnik też miesiąc temu wyglądał tak plackowato i bałam się ,że lepiej nie będzie, ale jakoś, jakoś się zadarnia :D
Oczywiście został zasilony nawozem i pięknie zzieleniał,jednak zauważyłam ,że powyłaziła babka lancetowata i jakiś powój ,które sprytnie uchodzą ostrzom kosiarki Obrazek
Tak więc muszę też zastosować oprysk.
Z daleka trawnik piękniasty ale z bliska jednak widać to ustrojstwo! ;:222
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam ponownie.Tydzień temu zrobiłem oprysk przeciwko chwastom , wczoraj skosiłem trawkę, dałem nawóz, podlałem trawnik i zrobiłem areację. Powiem szczerze że ten oprysk jakiś słaby chyba bo chwasty jakieś trochę zwiędnięte ale są nie wiem może się rozłożą.Poczekam jeszcze zobaczę jaki będzie efekt i niedługo dodam jakieś fotki
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja po tygodniu też myślałam, że oprysk nie zadzialał dobrze, już miałam powtarzać, kombinować, ale zaczekałam i się okazało, że potrzeba było więcej czasu. Pryskałam Chwastoxem.
Mój ogród.
Pauzalka
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ja użyłem chwastoxu i staranu
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam i Pozdrawiam wszystkich.Trawa nadal rośnie słabo,nawóz podany drugi raz w tym sezonie, nie wspomne o pasach na trawniku po siewniku(następnym razem ręcznie go wysieję).zrobiłem wszystko jak wyżej napisalem czyli :Zrobiłem oprysk odczekałem pare dni skosiłem trawę posałem nawóz podlałem obficie po czym chodziłem w butach na kolcach.Minie 10 czerwca miesiąc od oprysku, chwastów prawnie już nie widać,chcę zrobić dosiewki.Trawę podlewałem w tym czasie co 2-3 dni ponieważ straszna susza.Koszenie to raz na dwa tygodnie ze względu że jest słaby wzrost(podałem nawóz wysoko azotowy). Nie wiem już sam co mam z tym trawnikiem zrobić.Zastanawiam się nad zbadaniem gleby tylko nie znalazłem takiego punktu w płocku.Proszę o pomoc
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Jaki wysypałeś nawóz? Jakim siewnikiem to zrobiłeś? Jaką ilość wysypałeś?
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nawóz drugi jaki podałem to Florovit nawóz do trawników z mchem (duża zawartość żelaza) siewnik TOP CRAFT ustawiony na 3.Nawozu poszło 16 kg na ok 500 m trawnika
x - o -0
---

Post »

geniuszek pisze:Nawóz drugi jaki podałem to Florovit nawóz do trawników z mchem (duża zawartość żelaza) siewnik TOP CRAFT ustawiony na 3.Nawozu poszło 16 kg na ok 500 m trawnika
ok,

1. Zmień siewni na rozsiewacz nawozów tak to wygląda https://encrypted-tbn0.google.com/image ... 2oaK9IRv7A
Będzie równiej rozsypywać i mniej się nachodzisz.

2. Zmień nawóz, jeśli chcesz szybko "podnieść" trawę stosuj nawozy wysoko azotowe, np Saletrzak CAN27(granulat) lub fertygacyjnie(przez podlewanie) Mocznik.

3. Do szybkiej reanimacji wysypałeś przy tej ilości azotu, którą ma Florowit 3x za mało.

4. Po aplikacji nawozów trzeba bardzo obficie podlewać często w małych dawkach.
nawóz ma się powoli rozpuszczać, nie wolno przelać bo wypłuczesz azot, który na ta chwilę jest najbardziej potrzebny
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za poradę.Mam jeszcze pytanko nawóz podałem ok miesiąca, czy teraz już podać następną dawkę z tych proponowanych nawozów
x - o -0
---

Post »

Oczywiście możesz sypać.
geniuszek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Kupiłem saletrzak z magnesem w 5kg opakowaniach łącznie 20 kg i rozsiewacz ręczny jaką dawkę tego nawozy podać na opakowaniu nie ma nic o dawkowaniu na trawnik
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”