Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
Moja gnojówka ma dopiero tydzień.
jeszcze tydzień i będzie gotowa tak tu wyczytałam.
Pokrzyw jest pełno, nawet w mieście,
wystarczy sie rozejrzeć, (łąka, chaszczowisko, rękawice+ sekator +torba)
W sklepie kupować suchych do głowy by mi nie przyszło.
I popróbuję pod surfinie, petunie, cynie,róże, goździki, powojniki i inne kwiatki,
jałowce? warzyw nie hoduję.
Jeśli coś nie tak myślę, proszę doradzić lub odradzić.
jeszcze tydzień i będzie gotowa tak tu wyczytałam.
Pokrzyw jest pełno, nawet w mieście,
wystarczy sie rozejrzeć, (łąka, chaszczowisko, rękawice+ sekator +torba)
W sklepie kupować suchych do głowy by mi nie przyszło.
I popróbuję pod surfinie, petunie, cynie,róże, goździki, powojniki i inne kwiatki,
jałowce? warzyw nie hoduję.
Jeśli coś nie tak myślę, proszę doradzić lub odradzić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nakrywamy ale nie szczelną pokrywką by zapewnić dostęp powietrza niezbędny do fermentacji. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=30Erazm pisze:...Gnojówkę: uzyskuje się poprzez zalanie zebranych roślin wodą i pozostawienie na okres 3-6 tygodni. Fermentującą ciecz należy codziennie mieszać, zapewniając dostęp tlenu potrzebny przy fermentacji (nieładnie pachnie!). Nadaje się do użycia przez okres do 2 miesięcy...
Pozdrawiam Andrzej.
- WioLinKa
- 200p
- Od: 26 kwie 2007, o 18:37
Pokrzywowa gnojowka
Najlepsza jest do opryskiwania ogorkow kiedy zaczyna atakowac maczniak i inne chorobska. Moj tato to stosowal na plantacji ogorkowej i sie sprawdzilo. Polecam
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
No i widzisz, Andrzeju! Tego niestety też nie wiedziałam, że nie wolno w słońcu . 2 tygodnie temu pryskałam, ale pogoda była zmienna, więc miałam szczęście! (i moje roślinki)
Ech... to wszystko pewnie dla doświadczonych ogrodników jest oczywiste, ale jak widać, nie dla takich laików jak ja ...
Ech... to wszystko pewnie dla doświadczonych ogrodników jest oczywiste, ale jak widać, nie dla takich laików jak ja ...
Pozdrawiam serdecznie