Rozmnażanie róż z nasion
Re: Rozmnażanie róż z nasion
Zebrałem na początku stycznia.
Potwierdzę to co piszą w tej książce na własnym doświadczeniu ,Faktycznie niektóre róże wzeszły po dwóch latach a myślałem,że nic z nich nie będzie.Nie ruszałem jednak i nawet o nich zapomniałem a tu niespodzianka . ./znajomy mi przyniósł zbierał we wrześniu czyli za wcześnie.
Potwierdzę to co piszą w tej książce na własnym doświadczeniu ,Faktycznie niektóre róże wzeszły po dwóch latach a myślałem,że nic z nich nie będzie.Nie ruszałem jednak i nawet o nich zapomniałem a tu niespodzianka . ./znajomy mi przyniósł zbierał we wrześniu czyli za wcześnie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Wykiełkowały pierwsze siewki Baron Girod...
Po jakim czasie kwitną róże z nasion?
Po jakim czasie kwitną róże z nasion?
- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mirzan, moje wiązały już kwiaty w pierwszym sezonie ale je usuwałam, żeby nie osłabiać roślin. Tzn. dwie kwitły, trzecia zajęła się rośnięciem.
Czy kwiat siewki różnił się od matki?
- lelumpolelum
Tylko jeden umknął mojej uwadze eksterminatora i zdążył się rozwinąć i ten był bardzo podobny. Kolor prawie taki sam, tylko drobniejszy i ogólnie "wymęczony" ale wtedy bardzo lało.
Jak na razie mam 6 młodych i wymłóciłem pozostałe owoce,będzie ze sto nasion.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Siewki kwitną bardzo szybko, w tym samym sezonie. Aż dziwne, że na kilkucentymetrowym cienkim pędzie pojawia sie mały kwiatek. Po ukazaniu sie pierwszych kwiatów przeprowadza się pierszą selekcję siewek. Zwykle większośc jest podobna do rodzica ale zdarzają się ciekawostki. Nieciekawe i chorowite od razu można wyrzucić, zostawić te najpełniejsze lub o oryginalnej barwie lub te które ci się szczególnie podobają. Potem dalsza uprawa, kilka lat obserwacji i mamy nową odmianę
Ciekawy jestem,czy siewka róży, rośnie w takiej formie jak matka. Czy pnąca będzie pnącą.
Czy z krzewu małego może wyjść pnąca?
Czy z krzewu małego może wyjść pnąca?
- lelumpolelum
Na zdrowy rozum, może się tak zdarzyć, jeśli została zapylona pyłkiem pnącej, w innym wypadku to raczej niemożliwe.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Bardzo interesujący wątek , myślę że w lecie zabawię się w pszczółkę. Wyhodować swoją własną różę? Na to nie szkoda i dziesięciu czy piętnastu lat (oczywiście jeśli Bozia da tak długo pożyć ), choć przecież i tak może się nie udać, myślę jednak że warto spróbować
Moja pierwsza z nasion.Nasiona zebrane były zimą,ale jeszcze przed mrozami.
Wyjęte z owoców,stratyfikowane w lodówce,w woreczku foliowym z torfem. Wykiełkowały
w woreczkach,przesadzone do doniczek,jedna zrobiła niespodziankę.
Wyjęte z owoców,stratyfikowane w lodówce,w woreczku foliowym z torfem. Wykiełkowały
w woreczkach,przesadzone do doniczek,jedna zrobiła niespodziankę.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może to jakaś róża miniaturka?
Już długi czas mnie kusiło, by skrzyżować róże wielokwiatową i pomarszczoną. Będzie trudno, ale może się uda.
Już długi czas mnie kusiło, by skrzyżować róże wielokwiatową i pomarszczoną. Będzie trudno, ale może się uda.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38