W praktyce sprawdziło się to co piszą? Nie ukrywam, że pokładam duże nadzieje, iż pomoże mi ona zrzucić zbędne kilogramy po ciąży:)- pomaga zachować prawidłową wagę ciała,
- zapewnia utrzymanie zdrowej sylwetki ciała,
- redukuje cellulitis,
Można ją ususzyć ( suszyłam osobno liście i owoce pocięte w paski po wyjęciu nasion) aby mieć zapasy do następnego sezonu i w takiej postaci zażywać.
1-3 płaskich łyżeczek dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziękuję Krysiu:) wiele cennych informacji jest w Twoim poście. Zaczynam suszyć liście i owoce bo mam tego zatrzęsienie. Czy liście i owoce mają te same właściwości?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Zaciekawiło mnie to pnącze. Kilka dni temu dostałam nasiona, ale nie wiem nic o uprawie. Napiszcie, proszę, jaka musi być gleba, jak podlewać i jakie stanowisko.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krystyna551 raczej różnią się składem bo używane są w medycynie ludowej do innych schorzeń.
karminka Achocha do uprawy potrzebuje takich samych warunków jak nasze ogórki.
karminka Achocha do uprawy potrzebuje takich samych warunków jak nasze ogórki.
Z tego co się doczytałam, w kwestii odchudzania pomagają i jedne i drugie, przy czym prawdopodobnie owoce są lepsze. Ale to tylko informacje ze stron internetowych. Przeważnie sklepy, które sprzedają achochę jako zioło na odchudzanie maja w opisie, że są to sproszkowane owoce, ale na jednej stronie znalazłam informację, iż składnikiem jest ziele. Znawcą nie jestem, więc gdyby ktoś mógł zweryfikować te informacje, było by dobrze:)
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
[quote="christinkrysia"]Krystyna551 raczej różnią się składem bo używane są w medycynie ludowej do innych schorzeń.
Proszę, napisz coś o właściwościach liści cyklantery
Proszę, napisz coś o właściwościach liści cyklantery
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
Informacje można znaleźć na tej stronie http://www.peruwianskieziola.pl/sklep/caigua/
-
- 100p
- Od: 5 lis 2010, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wysiałam cyclanterę, bardzo ładnie urosła, ale nie wiedziałam, kiedy mam to zbierać, bo bardzo szybko owocki dojrzewały i w środku były czarne nasiona, a zielona łupinka robiła się taka cieniutka.
Pozdrawiam
Magdalenka
Magdalenka
- christinkrysia
Magdalenko ja też ją mam pierwszy sezon więc metodą prób i błędów smakowałam. Gdzieś w sieci informacje podawały,że jeśli chcemy je spożywać podobnie jak ogórki to zbierajmy małe ( ok 3 do 4 cm )
Do spożywania na świeżo jako główny składnik sałatki najlepsze dla mnie faktycznie były te małe - 3 do 4 cm. Takiej wielkości marynowałam i kisiłam podobnie jak ogórki.
Do faszerowania mięskiem wybierałam większe aby środek był pusty.
Podobnej wielkości - nawet lekko żółknące zbierałam do suszenia bo w tych dojrzałych bardziej wysycone są składniki a to ważne przy podejściu zdrowotnym.
Do spożywania na świeżo jako główny składnik sałatki najlepsze dla mnie faktycznie były te małe - 3 do 4 cm. Takiej wielkości marynowałam i kisiłam podobnie jak ogórki.
Do faszerowania mięskiem wybierałam większe aby środek był pusty.
Podobnej wielkości - nawet lekko żółknące zbierałam do suszenia bo w tych dojrzałych bardziej wysycone są składniki a to ważne przy podejściu zdrowotnym.
-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
A czy cyklanterę można puścić na tyczki tak jak fasolkę szparagową ??
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Jak najbardziej. Mocno się pnie i rozrasta. Łatwiej się zbiera owoce, gdy rośnie na podporach.
- christinkrysia
Tak to prawda. U nas pięła sie po specjalnie dla niej zbudowanej pergoli ale na początku trzeba jej troszkę pomóc w spinaniu się. Potem już sama daje sobie radę.
Przy tym jej delikatne jasnozielone liście są ozdobą tworząc piękna scianę.
Przy tym jej delikatne jasnozielone liście są ozdobą tworząc piękna scianę.
W czasie przerwy na lunch weszłam na ten wątek (szukając ciekawych, nieznanych odmian warzyw) i...zainteresował mnie ten ogórek. Dziewczyny z innego wątku namówiły mnie już na posianie musztardowca, a teraz krystyna, christinkrysia i latea tak ciepło wyrażają się o tym, nieznanym szerzej u nas, dzikim ogóreczku, że zaraz lecę po necie, szukać, gdzie można go nabyć. Dzięki, Dziewczyny, za opisy i zdjęcia!