Echinopsis /Trichocereus
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki to kaktus?
Echinopsis multiplex Tak na przyszłość, pierwszy wątek na liście to Identyfikacja roślin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2012, o 20:19
Echinopsis
Dzień dobry,
od pół roku jestem w posiadaniu Echinopsis subdenudata Aktualnie moja roślinka wypuściła pąk kwiatowy (stan na dziś: 4 cm).
Chciałabym się dowiedzieć, jak się kaktusem zajmować, żeby nie zgubił pączka i jeszcze: ile orientacyjnie może potrwać, zanim zakwitnie? Wiem, że kwiaty otwierają się tylko na 24 h, więc nie chcę tego momentu przegapić...
Z góry dziękuję za odpowiedź!
A tak wygląda moje maleństwo
od pół roku jestem w posiadaniu Echinopsis subdenudata Aktualnie moja roślinka wypuściła pąk kwiatowy (stan na dziś: 4 cm).
Chciałabym się dowiedzieć, jak się kaktusem zajmować, żeby nie zgubił pączka i jeszcze: ile orientacyjnie może potrwać, zanim zakwitnie? Wiem, że kwiaty otwierają się tylko na 24 h, więc nie chcę tego momentu przegapić...
Z góry dziękuję za odpowiedź!
A tak wygląda moje maleństwo
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
Re: Echinopsis subdenudata - kwiaty :)
Witaj
Najlepiej jakbyś za bardzo przy nim teraz nie grzebała, nie przestawiała, ani nie przekręcała doniczki. Możesz go zasilić rozcieńczonym nawozem do kaktusów. Mój wygląda podobnie, w tamtym roku zakwitł, a w tym wyprodukował 4 pąki, z czego dwa zrzucił pozostałe dwa na razie się trzymają...
Najlepiej jakbyś za bardzo przy nim teraz nie grzebała, nie przestawiała, ani nie przekręcała doniczki. Możesz go zasilić rozcieńczonym nawozem do kaktusów. Mój wygląda podobnie, w tamtym roku zakwitł, a w tym wyprodukował 4 pąki, z czego dwa zrzucił pozostałe dwa na razie się trzymają...
-
Dzięki za odpowiedź!
Mój już też miał (jakiś miesiąc temu) pączek, tyle że był dwa razy mniejszy i go zrzucił... Więc teraz się zastanawiam, co zrobiłam nie tak ;) Chyba rzeczywiście go trochę wtedy przesunęłam
A ile może potrwać, zanim zakwitnie? Tak orientacyjnie? Zdążę wyjechać na tygodniowe wakacje i wrócić, czy raczej nie?
Mój już też miał (jakiś miesiąc temu) pączek, tyle że był dwa razy mniejszy i go zrzucił... Więc teraz się zastanawiam, co zrobiłam nie tak ;) Chyba rzeczywiście go trochę wtedy przesunęłam
A ile może potrwać, zanim zakwitnie? Tak orientacyjnie? Zdążę wyjechać na tygodniowe wakacje i wrócić, czy raczej nie?
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
Od takiego delikatnego przesunięcia to chyba nie, bo ja swojego na pewno nie ruszałam. Może nie miał siły na tyle pąków Z czasem, który pozostał do zakwitnięcia niech wypowie się ktoś inny, bo nie jestem w stanie tego określić.
Nie zdążysz, jak pąk zaczął "iść" został góra tydzień.
-
To w takim razie siedzę w domu i czekam, aż zakwitnie - trzeba mieć w życiu priorytety ;)
Dziękuję za odpowiedź!
Dziękuję za odpowiedź!
-