Podniesienie poziomu gruntu, a TRAWNIK...

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
przemek-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2012, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podniesienie poziomu gruntu, a TRAWNIK...

Post »

Co do planowania roślin - to z pewnością jakieś będą, ale na razie za wcześnie by planować - wiem - to błąd, ale budowa w toku. Najwyżej później w tych miejscach wymieni się na kilku metrach nieco gruntu.
A co do humusu - to naturalnie nigdzie nie będą miał miej niż 10-15cm - a nierówne miejsca - to tylko więcej.
Ps. Kopara umówiona na sobotę - oby tylko pogoda dopisała.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To pora rozejrzeć się za kosiarką. Miłej pracy:)
przemek-
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Póki co, to będę pożyczał od rodziców bo mieszkają stosunkowo niedaleko :D

Ps. nie mogę się doczekać aż przestanę śledzić forum muratora a zacznę na dobre forumogrodnicze :)
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

pomidormen pisze:ogrod2000 nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, żeby wykonać orkę po nasypaniu warstwy gliny i dopiero na tak przygotowane podłoże nasypać warstwę humusową.
Jedyny efekt takiego przedsięwzięcia to niespójny grunt podatny na " zimowe falowanie" błoto i przebarwienia trawnika.

Jeśli dysponujemy przyzwoitej jakości ziemią i możemy zapewnić 15cm warstwy luźniej na glinie ,
nie dotykamy gruntu rodzimego, efekt będzie jak opisany wyżej. Powtórzę to raz jeszcze:

Najgłupsze co w tym przypadku można zrobić, to zruszyć grunt rodzimy.
Dziś przyjmę zakład, że trawa będzie miała widoczne jaśniejsze i ciemniejsze plamy, miejscami będzie rosła szybciej, a miejscami będzie wysychać.

Zakładamy się? :wink:
przemek-
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ogrod2000:
ze względów wspomnianych wcześniej, orka raczej nie wchodzi w grę.
Powiedz mi tylko, czy fakt, że w niektórych miejscach (gdzie jest wyżej) nie nasypie gliny, nie będzie miał negatywnych skutków?
W miejscach tych stworzą się "kanały" przepuszczalne dla wody i ucieknie on do pierwotnej warstwy humusu. Podczas gdy w miejscach, w które nasypię glinę, woda będzie utrzymywana w wierzchniej warstwie. Zmierzam do tego, o czym już wcześniej mówiliśmy - czy te lokalne różnice w zaleganiu wody, nnie spowodują różnego odbarwiania trawy? Czy odpowiednia mieszanka trawy załatwić powinna problem?
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Jeśli zastosujesz się to tego co napisałeś w pierwszym poście czyli zachowasz minimum 10-15 cm, nie będzie problemów. Każda z dostępnych mieszanek zadowoli się taką ilością przyzwoitej ziemi, nawet jeśli to będą kostrzewy trzcinowe to dadzą sobie radę. Początkowo, kiedy wysiejesz nasiona i zaczną wschodzić, pojawią się miejscami plamy, po drugim nawożeniu czyli po 6 tyg. wszytko się pięknie wyrówna. Nie martw się na zapas w każdej fazie wegetacji trawnika, można interweniować z dobrymi efektami. Jest wile konwencjonalnych i niekonwencjonalnych sposobów na uzyskanie oczekiwanego efektu.
aniag1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2012, o 00:20

Post »

Myślę że to będzie dobre posunięcie:)
Chętnie zapoznam się z Regulaminem forum.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Przemek,
ja bym tego nie robil. Dzisiaj sadzisz trawe, ale moze za jakis czas stwierdzisz ze fajnie byloby posadzic drzewa. Jak one mialyby rosnac na cienkiej warstwie ziemii?

H.
przemek-
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Niestety ze względu na aurę musiałem odwołać koparkę.
Tak jak ustaliliśmy, zadbam o to, by zachować te min. 10-15cm dobrej ziemi.

Hex:
Czego byś nie robił bo nie bardzo rozumiem?
Przypuszczalnie może sie zdarzyć, ze kiedyś będę chcial mieć jakieś krzewy czy drzewa.
Hex2
200p
200p
Od: 27 lip 2011, o 09:42

Post »

Nie zostawialbym gliny. Rozwalkowana przez spychacz po wyschnieciu bedzie twarda jak diabli (u nas doly pod tuje chlopaki musieli kilofami kopac). Nie wiem czy na cienkiej warstwie ziemii nad glina drzewo bedzie w stanie porzadnie sie ukorzenic, lepiej niech sie jakis spec wypowie.

H.
przemek-
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hex:
W pierwszy poscie podalem pierwotne warunki gruntowe. U góry 30 cm czarnej ziemi, a u dołu glina twarda jak kamień. Łopaty nie sposób wbić.
Zatem czy teraz nawioze kilkadziesiąt cm gliny czy nie to nie ma znaczenia.
Ty byś tak nie robił, ale nie ma wyjścia - teren muszę podnieść (nie piszę uszczypliwie).
Jak będzie etap sadzenia roślin, to będę pytał na forum czy wymienić i ewentualnie ile gruntu w miejscu sadzenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”