Truskawki na agrotkaninie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa truskawki na agrotkaninie.....
Jaką odmianę uprawiałeś i napisz coś o tej odmianie?
albo moze jakis poradnik do wlasnie takiej uprawy truskawki ktos gdzies znalazl lub ma:)??
-- 3 gru 2012, o 14:22 --
hanoye jak dla mnie najlepsza odmiana duze twarde owoce malo podatne na gnicie wczesna odmiana
-- 3 gru 2012, o 14:22 --
hanoye jak dla mnie najlepsza odmiana duze twarde owoce malo podatne na gnicie wczesna odmiana
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Agro ma plusy i minusy.
Do agro polecam fertygacje, ciężko jest nawieść granulatem, z podlewaniem również nie jest najlepiej bo dużo wody spływa w międzyrzędzia. Słoma też obowiązkowa przed zbiorami (owoce się gotują w upalne dni i niestety zbiera się ziemia brudząc owoce).
Najlepiej rozłożyć pasami po 2 rzędy truskawek- dobry dostęp dla zbieraczy, nie nanoszą ziemi na "szmate" i jej nie zniszczą.
Chwasty rosną i tak tuż obok sadzonek w otworach.
Na pewno agro przyśpieszy zbiory- szybciej nagrzewa się ziemia pod nią i oddaje ciepło, chwasty to chwast i tak znajdzie miejsce do wyrośnięcia.
Miałem agro na kilku "zagonkach", ja z niej zrezygnowałem, choć znam takich co wychwalają pod niebiosa.
Zdania są podzielone. Niektórzy ściągają agro po pierwszym roku, aby zagęścić plantacje nowymi odrostami, i zapobiec drobnieniu owoców-przy ferygacji ten problem nie jest aż tak bardzo odczuwalny.
Hanoye jest bardzo wrażliwy na temperaturę zewnętrzną, bez słomy potrafi się zrobić z dojrzałych owoców ciapa w jeden dzień.
Pozdrawiam.
Do agro polecam fertygacje, ciężko jest nawieść granulatem, z podlewaniem również nie jest najlepiej bo dużo wody spływa w międzyrzędzia. Słoma też obowiązkowa przed zbiorami (owoce się gotują w upalne dni i niestety zbiera się ziemia brudząc owoce).
Najlepiej rozłożyć pasami po 2 rzędy truskawek- dobry dostęp dla zbieraczy, nie nanoszą ziemi na "szmate" i jej nie zniszczą.
Chwasty rosną i tak tuż obok sadzonek w otworach.
Na pewno agro przyśpieszy zbiory- szybciej nagrzewa się ziemia pod nią i oddaje ciepło, chwasty to chwast i tak znajdzie miejsce do wyrośnięcia.
Miałem agro na kilku "zagonkach", ja z niej zrezygnowałem, choć znam takich co wychwalają pod niebiosa.
Zdania są podzielone. Niektórzy ściągają agro po pierwszym roku, aby zagęścić plantacje nowymi odrostami, i zapobiec drobnieniu owoców-przy ferygacji ten problem nie jest aż tak bardzo odczuwalny.
Hanoye jest bardzo wrażliwy na temperaturę zewnętrzną, bez słomy potrafi się zrobić z dojrzałych owoców ciapa w jeden dzień.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Dzięki Dzięki:)
nistety nie będę mial mozliwosci zastosowac nawadniania z nawozem:)wiec to odpada na pewno jedynie to podlac je po wsadzeniu moge:P
wiec dalej czekam na podpowiedzi moze zdjatke jakies ze swoich plantacji??:P
a co do slomy to oczywiscie dopiero ja na drugi rok zastosowac??tzn na wiosne??
nistety nie będę mial mozliwosci zastosowac nawadniania z nawozem:)wiec to odpada na pewno jedynie to podlac je po wsadzeniu moge:P
wiec dalej czekam na podpowiedzi moze zdjatke jakies ze swoich plantacji??:P
a co do slomy to oczywiscie dopiero ja na drugi rok zastosowac??tzn na wiosne??
- majs
Kawałek pierwszorocznego Hanoye - końcówka maja tego roku
To jest Rumba, wypierająca Hanoye z plantacji, dojrzewa w tym samym czasie, jest smaczniejsza ładniejsza i lepiej znosi transport.
Słomę oczywiście wiosna przed zbiorami, ziemię pod agro tak samo jak pod zwykła plantacje, chyba że myślisz o podniesionych zagonach.
Truskawki bez wody, oj nie będzie im łatwo. W upalne dni podlewam co drugi trzeci dzień i to czasami nie wystarcza.
brak polskich znaków
no Dzięki...a skad wogole jestes?i masz truskawki na agro? Bo szukam wlasnie jakiejs pomocy w rozkreceniu ...mam z 10 arow ale to zwykla plantacja a wiecej chcac zasadzic tak normalnie to z chwast ow nie wyjde w zyciu...
- majs
Jak będziesz uważniej czytał posty, to unikniesz powtarzania pytań.matmos11 pisze:no Dzięki...a skad wogole jestes?i masz truskawki na agro? Bo szukam wlasnie jakiejs pomocy w rozkreceniu ...mam z 10 arow ale to zwykla plantacja a wiecej chcac zasadzic tak normalnie to z chwast ow nie wyjde w zyciu...
Nigdy nie zdecydowałbym się na zakładanie plantacji, bez możliwości jej nawadniania.majs pisze:Miałem agro na kilku "zagonkach", ja z niej zrezygnowałem, choć znam takich co wychwalają pod niebiosa
O uprawie Hanoye przez 5 lat, i to jeszcze na agro możesz zapomnieć chyba, że chcesz paznokcie w 4 i 5 roku zbierać, nie wspomnę o ilości zielska po tylu latach.
Moja rada jest taka, najpierw przygotowania tzn, nawadnianie (jakiekolwiek), czarny ugór przez rok, odrobaczenie i dopiero sadzenie. Na już to truskawek się nie sadzi, chyba, że masz dużo kasy i możesz ją stracić.
Takie jest moje zdanie, i niekoniecznie trzeba się z nim zgadzać.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Wiec jaka odmiane nalepiej posadzic na agro??
- majs
Co byś nie posadził to max 3 latka zbiorów. W gruncie o rok więcej, co rok plantacja zagęszcza się nowymi odrostami i można liczyć na jakieś normalne owoce.
Truskawki najlepiej owocują w 2 roku potem to już tylko tendencja spadkowa i w ilości i w jakości owoców.
Truskawki najlepiej owocują w 2 roku potem to już tylko tendencja spadkowa i w ilości i w jakości owoców.
brak polskich znaków
no ok Dzięki... sprobuje zobacze co z tego wyjdzie;)
Moze ktos nowy sie pojawil:)?? chetnie poslucham porad a najlepiej tych ktorzy wlasnie tak uprawiaja:P
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam,
Uprawiam amatorsko truskawki od kilkunastu lat. Przećwiczyłem różne sposoby uprawy. Najlepsze efekty miałem przy uprawie na agrotkaninie ze ściółkowaniem słomą.
Zastrzegam, że nie był dla mnie istotny koszt agrotkaniny i robocizny. A Ty to musisz uwzględnić przy uprawie towarowej.
Potwierdzam słowa majsa, że co trzy lata należy odnowić rośliny.
Przeczytałem wszystkie wątki truskawkowe i uważam, że jak majs coś pisze, to tak jest i trzeba przyjąć to za aksjomat.
Dzięki majs, za przekazaną wiedzę.
Uprawiam amatorsko truskawki od kilkunastu lat. Przećwiczyłem różne sposoby uprawy. Najlepsze efekty miałem przy uprawie na agrotkaninie ze ściółkowaniem słomą.
Zastrzegam, że nie był dla mnie istotny koszt agrotkaniny i robocizny. A Ty to musisz uwzględnić przy uprawie towarowej.
Potwierdzam słowa majsa, że co trzy lata należy odnowić rośliny.
Przeczytałem wszystkie wątki truskawkowe i uważam, że jak majs coś pisze, to tak jest i trzeba przyjąć to za aksjomat.
Dzięki majs, za przekazaną wiedzę.
No opisz dokladniej jak uprawiales jaka odmiane moze jakies fotki??