Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: odnowienie stołu drewnianego - usuwanie starej farby
Proszę Was wrzućcie fotkę takiej nakładki, jak to wygląda???
Mam piękny stół w kuchni z bardzo zniszczonym blatem zrobiony chyba z porządnego drewna (taki dostałam od znajomej) też bym chciała sobie go odnowić
Mam piękny stół w kuchni z bardzo zniszczonym blatem zrobiony chyba z porządnego drewna (taki dostałam od znajomej) też bym chciała sobie go odnowić
(chyba głupie pytanie) a można taką lut-lampę zastąpić zwykłym ogniem np z lampy naftowej? czy niezabardzo? :/
- Beatrice
Praszka, kup sobie środek typu Scansol, chyba kosztuje około 10 zł. Nakładasz na farbę i ona pod wpływem tego preparatu robi się galaretowata, wtedy ściągasz delikatnie szpachelką. Minus jest taki, ze przy wielu powłokach, czynność trzeba powtarzać aż do zobaczenia drewna
chyba mnie przekonałaś
- Beatrice
Haha, ale wygładzanie ręczne Ciebie i tak nie ominie
wiesz co, ja lubię takie rzeczy, jeśli jestem sama na działce to moge zrobić wszystko
mam nadzieje że tym scansolem się uda...
mam nadzieje że tym scansolem się uda...
- Beatrice
Praszko ja Jestem taka Zosia-Samosia, teraz sama docinałam półki w sklepie malutkim brzeszczocikiem a Scansol znam bo i używałam i handlowałam tym . W poprzedniej mojej firmie w ten sposób odnowiliśmy stare, poniemieckie okna...do dzisiaj są ładne a robiliśmy je 5 lat temu, tylko jak ktoś wcześniej pisał pomalowane są farbą akrylową ( tu nie chodziło a efekt ale czas schnięcia remont był robiony w grudniu) i dodatkowo też lakierem bezbarwnym.
- Beatrice
Jak to dobrze, że istnieje to nasze forum, mój stół już się robi Znalazłam w domu tarczę listkową do szlifierki kątowej, fakt że gradacja aż 40 ale na pierwszy rzut może być, synowi spodobała się zabawa i teraz szlifuje. Podjedzie jeszcze do sklepu i kupi tarczę z najwyższą gradację no i lakier. Fotki przed mam, efekt też pokażę
I ja potpatrze. Ja mam stary babciny kredens,jest też wymalowany farbą olejną.Postanowiliśmy w sierpniu go wyczyścić z farby która sama odpadała i opalić reszte. Opalanie dawało efekty ale zapach farby był straszny,po całym dniu głowa bolała niesamowicie. Zostawilismy go
Ale chyba zrobie też szlifierką i wymaluje lakierem.
Ale chyba zrobie też szlifierką i wymaluje lakierem.
- Beatrice
- Beatrice
Nie wyszedł idealnie równy, ale mnie się podoba już nie będę musiała nakrywać go obrusem.
Wstawię jeszcze fotkę jak stanie na właściwym miejscu. Przy okazji jedna półeczka też została odnowiona.
Wstawię jeszcze fotkę jak stanie na właściwym miejscu. Przy okazji jedna półeczka też została odnowiona.
Renowacja drewnianych mebli ogrodowych !
Witam,
Potrzebuje porady, pomocy.
Postanowilem odrestaurowac mebelki ogrodowe ktore mam juz okolo 4 sezony.
Sa to meble drewniane, drzewo lisciaste, wykonane z grubych dech o nieregularnych kształtach, takich niby z bali.
Mebelki nie byly nigdy niczym konserwowane tylko pomalowane lakierem bezbarwnym.
Na chwilę obecną jestem na etapie zdzierania starego lakieru i usuwania sinych plam.
I teraz prosze o porade jakich srodkow uzyc aby zabezpieczyc mebelki na kolejne kilka sezonow. Chcialbym je troszeczke pociemnic bo po zeszlifowaniu starego lakieru i wierzchniej warstwy sa one znowu jasniutkie.
Nie wiem czy kupic drewnochron i naniesc kilka warstw a nastepnie je polakierowac lakierem?
Czy moze sa jakies inne gotowe srodki ktora sa przezaczone do mebli ogrodowych.
Slyszalem tez o srodkach ktore naklada sie na drewno a nastepnie delikatnie szlifuje celem zmatowania.
Ktora metode wybrac ?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam
Potrzebuje porady, pomocy.
Postanowilem odrestaurowac mebelki ogrodowe ktore mam juz okolo 4 sezony.
Sa to meble drewniane, drzewo lisciaste, wykonane z grubych dech o nieregularnych kształtach, takich niby z bali.
Mebelki nie byly nigdy niczym konserwowane tylko pomalowane lakierem bezbarwnym.
Na chwilę obecną jestem na etapie zdzierania starego lakieru i usuwania sinych plam.
I teraz prosze o porade jakich srodkow uzyc aby zabezpieczyc mebelki na kolejne kilka sezonow. Chcialbym je troszeczke pociemnic bo po zeszlifowaniu starego lakieru i wierzchniej warstwy sa one znowu jasniutkie.
Nie wiem czy kupic drewnochron i naniesc kilka warstw a nastepnie je polakierowac lakierem?
Czy moze sa jakies inne gotowe srodki ktora sa przezaczone do mebli ogrodowych.
Slyszalem tez o srodkach ktore naklada sie na drewno a nastepnie delikatnie szlifuje celem zmatowania.
Ktora metode wybrac ?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam