Moja zielona pasja- Fortex

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Dorotak
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja zielona pasja- Fortex

Post »

Kamilku to będę cierpliwie czekac na wystrzał ;:306 ;:306 ;:306
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawie się zaczyna! Witamy Cię w naszych skromnych progach :)

Faktycznie ładny ten kaktus, jeszcze takiego nie widziałam. Ale inne roślinki też niczego sobie, niech Ci dobrze rosną ;:215
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 12:09

Post »

Bardzo dziękuje:-) , kaktus kupiłem w, chyba praktikerze, ale to już rok temu, było ich bardzo dużo w przeróżnych kolorach czerwonym, zielonym, niebieskim, żółtym, fioletowym,pomarańczowym i białym. Teraz już drugi raz na nie nietrafiłem. Firma, która je produkuje jest z zagranicy, bo instrukcja, była napisana po hiszpańsku czy włosku czy coś w tym stylu :-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55

Post »

Pięknie,pięknie prosimy o więcej fotek :tan
Dzbanecznik ,długo go masz? dzbanuszki wytworzył u Ciebie? to moje chciejstwo
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Raczej długo, chyba około 2 lata, tak dzbanki wytworzył u mnie. To jeden z gatunków, które dzbankują w warunkach parapetowych. Ten dzbanecznik był większy, musiał dostać podporę, w naturze jest pnączem, zauważyłem, że wytworzył dwa młode dzbaneczniki u podstawy. Z tego powodu ściąłem główny pęd i zastąpiły go dwa młodsze :-) .
Dzbaneczniki są rozetowe tylko do pewnego czasu, potem stają się pnączem, mogą dorastać nawet do dwóch metrów wysokości i nawet więcej . Jeśli chcesz mogę podać Ci stronę do sklepu w, którym są rośliny owadożerne różnego rodzaju. Już niedługo zakwitną fiołki i wkleję zdjęcia :-) . Na wiosnę za to przygotowania balkonu do przyjęcia nowych roślinek i sianie, więc będzie dużo zdjęć. Wysiałem teraz muchołówkę i synsepala, więc też może bedą zdjęcia jak wykiełkują, ogólnie to mam w domu dwa parapety i balkon, ale na większą ilość parapetów przyjdzie jeszcze pora :lol:, a wtedy wszystkie je zapełnie :twisted:.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Fortex pisze:(...) wtedy wszystkie je zapełnie :twisted:.
A to na 101%. Możesz już je zacząć przygotowywać. Zapełnianie tutaj nie tylko parapetów idzie "jak lawina". ;:306
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Witaj Kamilu :wit .
Dla mnie dzbanecznik jest number one ;:77, ale to tylko dlatego, że kaktusy i inne sukulenty nie z mojej bajki są :wink: .
Parapety i balkonik zapełnisz w mig, no chyba że będziesz baaardzo twardy i stanowczy ;:306 .
U mnie już nawet ściany wokół okna zostały "wzięte pod uwagę" :;230
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Pewnie wolisz wilgotniejsze klimaty oxalis :-) , jeśli chodzi o parapety to raczej zmiękne jak gąbka niż będe twardy i stanowczy :D, czasem mam takie wrażenie, że chciałbym zapełnić je wszystkimi roślinami na świecie :-) .
O roślinkach owadożernych trochę wiem, więc służę radą.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Aż się zarumieniłam :oops:, ale to chyba prawda...mam nawet nawilżacz kupiony specjalnie dla storczyków ;:108 .
Z owadożerów miałam jakąś marketową rosiczkę, ale poszła do zielonego nieba...wszystkie złapane muchy dawałam jej jeść i chyba się przeżarła, a i słonka mogła mieć trochę w nie dostatku, biedula ;:224 .
Dzbanecznika miałam nawet w łapkach kiedyś, i już prawie był mój...widocznie właśnie miałam dzień stanowczości :;230
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Świeć panie nad duszą rosiczk, wiesz jak masz jakiś swój wypatrzony okaz to stanowczość wyrzuć do kosza, a podnieś ją jak cena okazu przekracza twoje wymagania finansowe np.:jak kosztuje tysiąc złotych :-). Widzisz wszyscy poszli spać, a my tu gadu i gadu. I ja zaraz idę ;:19 . Miłych zielonych snów życzę:-) .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
issa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2013, o 07:57

Post »

Witam

Podobno kwiatów się nie chali bo przestają rosnąć ( taki brak motywacji zapewne) :) ale Twój dzbaneczkik cudo. Tylko pozazdrościć.

Pozdrawiam
issa
Awatar użytkownika
Fortex
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuje, pewnie dzbanecznik się zarumieni, bo tak go wszyscy chwalicie :D .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Witaj na forum :wit

No, no ciekawie się zaczyna. Tyle maluszków - litofity mnie zauroczyły - fajny żłobek.
Piękne cytrusy, sukulenty i kaktusy ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”