Ogródkowe plany Josephine :)
- romix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródkowe plany Josephine :)
Z cięciem drzew, to zależy co chcesz z nimi zrobić.
Jeżeli obniżyć koronę, to proponuję tak na początek.
Nie wszędzie dobrze widać i nie ma tez całych drzew na fotkach.
Na tym ostatnim zdjęciu, drzewo z lewej ma chyba 2 konary, to tylko ten 1 teraz do ścięcia.
Wysokość cięcia, jak Ci pasuje.
Jeżeli obniżyć koronę, to proponuję tak na początek.
Nie wszędzie dobrze widać i nie ma tez całych drzew na fotkach.
Na tym ostatnim zdjęciu, drzewo z lewej ma chyba 2 konary, to tylko ten 1 teraz do ścięcia.
Wysokość cięcia, jak Ci pasuje.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też byłabym za tym by na razie wyciąć tylko 1 konar. Zbyt radykalne cięcie może zniszczyć drzewo. Drugi konar utniesz za rok, albo 2. My tak bezmyślnie przycięliśmy śliwę. Byłam pewna, że puści dużo nowych pędów. Puściła, a potem uschła... szkoda. Teraz tniemy na raty
- Josephine_83
- 200p
- Od: 23 wrz 2012, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam za porady a Tobie Romek za zdjęcia, teraz mniej więcej wiem, jak się do tego zabrać. Postaramy za bardzo ich nie przyciąć, tak żeby nie stało się jak z biedną śliwą...
Josephine_83 ;)
Największe szczęście na świecie, leży na końskim grzbiecie
Storczyki Takie Takie Ogródkowe plany Josephine
- Josephine_83
- 200p
Znalazłam jeszcze zdjęcie z jesieni, może na nim ciut lepiej widać
Poniżej hydrant (tylko nim mogę się póki co pochwalić ) ziemia raczej gliniasta, rośliność w pobliżu to głównie las dębowo - sosnowo - brzozowy.
Poniżej hydrant (tylko nim mogę się póki co pochwalić ) ziemia raczej gliniasta, rośliność w pobliżu to głównie las dębowo - sosnowo - brzozowy.
Josephine_83 ;)
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Najważniejsze by Was nie pokusiło wyciąć te drzewa. Młode drzewka wcale zbyt dobrze się nie przyjmują, są kłopoty z ich utrzymaniem. Stare drzewa owocowe dają piękne, smaczne i zdrowe owoce bez chemii.
Mamy jabłoniowy sad i za nic bym ich nie wycięła. To jedyne drzewa, z którymi nie ma żadnej roboty prócz cięcia, no i oczywiście zbierania owoców. Młode wiecznie na coś chorują, a to mszyca, a to inne dziadostwo. Najgorzej mają się czereśnie i wiśnie. Padają a ja sadzę uparcie kolejne
Mamy jabłoniowy sad i za nic bym ich nie wycięła. To jedyne drzewa, z którymi nie ma żadnej roboty prócz cięcia, no i oczywiście zbierania owoców. Młode wiecznie na coś chorują, a to mszyca, a to inne dziadostwo. Najgorzej mają się czereśnie i wiśnie. Padają a ja sadzę uparcie kolejne
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Podpisuje się pod tym co Agnieszka napisała.
Na tej jednej fotce zaznaczyłem. Z 3 kresek na niebiesko - jedna do wyboru. W realu może lepiej będzie się zdecydować. No, a przede wszystkim decyzja właścicielki.
Poza tym na pozostawionych konarach zastosuj ogólną zasadę, tzn. do wycięcia gałęzie, które się krzyżują (ocierają się o siebie) mocno zagęszczają koronę, chore, ułamane itp.
Na tej jednej fotce zaznaczyłem. Z 3 kresek na niebiesko - jedna do wyboru. W realu może lepiej będzie się zdecydować. No, a przede wszystkim decyzja właścicielki.
Poza tym na pozostawionych konarach zastosuj ogólną zasadę, tzn. do wycięcia gałęzie, które się krzyżują (ocierają się o siebie) mocno zagęszczają koronę, chore, ułamane itp.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Witaj na forum bardzo ciekawy projekt domku i działka pięknie ukształtowana u mnie też jest teren pagórkowaty i wygląda to ciekawie jeden minus tego,że trzeba się bardziej namęczyć z wchodzeniem na górę a pozytyw to taki,że nie grozi nam zalanie.
Powodzenia w planach ogrodowo-budowlanych.
Pozdrawiam Ania.
Powodzenia w planach ogrodowo-budowlanych.
Pozdrawiam Ania.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Witaj
Domek ładniutki,,,działeczka daje dużo możliwości trzymam kciuki za wszystkie ogrodowe plany
Domek ładniutki,,,działeczka daje dużo możliwości trzymam kciuki za wszystkie ogrodowe plany
- ari64
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sty 2013, o 20:11
Bardzo ładny projekt ,świetna wizualizacja ,gratuluję i życzę szybkiej realizacji w budowie domu i ogrodu.Psinka też słodziutka
Pozdrawiam Artur
----------------------------------------------------------------------------------------------
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
- Josephine_83
- 200p
A teraz coś dla miłośników zwierzaków - żeby nie było nudno i żeby nie zejść tylko na tematy budowlane, bo administrator każe mi sie wyprowadzić na inne forum Przedstawiam:
Grysik:
Białe Ucho:
Kulka:
Kociaki dziś to ogromne Tygrysy spasione przez moją mamę. Aktualne zdjęcia wkrótce...
A teraz psiaki:
Hugo zwany pieszczotliwo Hundzik lub czasami Serdel, pilnuje koszyka z pigwami, choć bardziej zainetresowany jest piłeczką tenisową:
A tu pilnuje moich zbiorów na ogródku działkowym, z którego będę przesadzać moje roślinne skarby na nową działkę
A tu leży niewzruszony na zaczepki grysika
A tu moja poprzednia największa miłość - Maksio - wzięty ze schroniska - żył 15 lat (r.i.p. )
Grysik:
Białe Ucho:
Kulka:
Kociaki dziś to ogromne Tygrysy spasione przez moją mamę. Aktualne zdjęcia wkrótce...
A teraz psiaki:
Hugo zwany pieszczotliwo Hundzik lub czasami Serdel, pilnuje koszyka z pigwami, choć bardziej zainetresowany jest piłeczką tenisową:
A tu pilnuje moich zbiorów na ogródku działkowym, z którego będę przesadzać moje roślinne skarby na nową działkę
A tu leży niewzruszony na zaczepki grysika
A tu moja poprzednia największa miłość - Maksio - wzięty ze schroniska - żył 15 lat (r.i.p. )
Josephine_83 ;)
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witam domek fajnie się zapowiada i ciekawe rozwiązanie garażu ,masz też fajny zwierzyniec szczególnie kociaki urocze
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Wow, prze-cu-dow-ne, kociaki słodziaki i piesek ciapek . Zdjęcia są tak ładne, że z powodzeniem mogą służyć jako kartka pocztowa .
Maksio pięknego wieku dożył, ale dla nas zawsze zwierzaki odchodzą za wcześnie .
Maksio pięknego wieku dożył, ale dla nas zawsze zwierzaki odchodzą za wcześnie .
- Josephine_83
- 200p
aguskac przycinać będziemy ostrożnie, niestety dwa drzewa idą do wycięcia, ponieważ na tym miejscu stanie dom. Jedna jabłoń i niestety jedna jedyna czereśnia ...
Romek dziękuję, że Ci się chciało, zastosuję się do Twoich wskazówek i jak już będzie po wszystkim pokaże na zdjęciach
anias1 Aniu dziękuję za wizytę i czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twoich pagórków
anabuko1 Dziękuję za odwiedziny!
ari64 Witam Beaglowego przyjaciela!
roza333 Miło mi i zapraszam ponownie
Pozdrawiam wszystkich!
A teraz relacja z dnia dzisiejszego... wizyta geodety - wytyczanie budynków - i zobaczcie jak śnieg szybko znika
-- 27 lut 2013, o 21:49 --
jagna971 ciapcio gapcio to prawdziwy łobuz i łasuch, repety na kolacje nie odpuści, siedzi pod lodówką i mruczy do momentu jak dostanie dokładkę! Stąd przezwisko Serdel
Pozdrawiam!
Romek dziękuję, że Ci się chciało, zastosuję się do Twoich wskazówek i jak już będzie po wszystkim pokaże na zdjęciach
anias1 Aniu dziękuję za wizytę i czekam z niecierpliwością na zdjęcie Twoich pagórków
anabuko1 Dziękuję za odwiedziny!
ari64 Witam Beaglowego przyjaciela!
roza333 Miło mi i zapraszam ponownie
Pozdrawiam wszystkich!
A teraz relacja z dnia dzisiejszego... wizyta geodety - wytyczanie budynków - i zobaczcie jak śnieg szybko znika
-- 27 lut 2013, o 21:49 --
jagna971 ciapcio gapcio to prawdziwy łobuz i łasuch, repety na kolacje nie odpuści, siedzi pod lodówką i mruczy do momentu jak dostanie dokładkę! Stąd przezwisko Serdel
Pozdrawiam!
Josephine_83 ;)