Przesadzanie róż
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy można przesadzić róże która ma już pąki ?
Wszystkie liściaste przesadza się w stanie bezlistym, w stanie spoczynku.
Czyli albo późną jesienią, albo wczesną wiosną.
Przesadzanie teraz to operacja bez narkozy.
Może się udać, ale ryzyko - jest.
Czyli albo późną jesienią, albo wczesną wiosną.
Przesadzanie teraz to operacja bez narkozy.
Może się udać, ale ryzyko - jest.
Re: Czy przesadzać można różę,która ma już pąki?
Witam. Ja swoje dwie róże przesadziłam na początku maja...miały już piękne liście a jedna nawet pączek. ładnie się przyjęły.Możesz sprobować... W ubiegłym roku mąż mi przywiózł w lipcu kwitnącą pnącą różę z Holandii. Była w opłakanym stanie, ponieważ tam gdzie pracowali musieli usunąć wszystkie roślinki.. nie miał sumienia wyrzucić.. wiec ją przytargał do Polski i mówi...ratuj ją!! Przycięłam pędy, ponieważ przy takiej wysokości jak ona miała(ponad 2 metry) nie dała by sobie rady. No i w tym roku mogę cieszyć się jej licznymi kwiatami.. Zawsze warto sprobować!! życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie Wanda.
Re: Czy przesadzać można różę,która ma już pąki?
Jezeli zrobisz to z całą bryłą korzeniową przykrytą ziemią, to powinno sie udać, bo to jest tak jakbysmy wysadzali z doniczki do ziemi, co mozna robić przez cały rok. Proponuję wykopać ja ostroznie i ułożyć na geowłókninie ( ale naturalnej) Najlepsze są takie stare brązowe worki, jakie kiedyś były na ziemniaki. Owinąć, zawiąć przy pedach i wsadzić do nowego dołka taki tobołek. Po posadzeniu, obficie podlać, żeby wytworzyło się " błotko". Albo poczekaj do jesieni i przesadź tak jak sadzi się nowe kupione róże. Jęśli Ci bardzo na niej zależy, to lepiej poczekaj do jesieni, bo daje wieksza gwarancje, a nawet pewność przyjęcia się jej w nowym miejscu. Ten jeden sezon w zacienionym miejscu na pewno jej nie zniszczy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przesadzanie róż
Szukam i szukam, ale o przesadzaniu róż znalazłam nie wiele. Dużo wątków o cięciu i sadzeniu... No ale przesadzanie chyba ma swoje zasady.
Przesadzać jesienią czy wiosną? A jak jesienią to można przyciąć? Trochę się pogubiłam
Przesadzać jesienią czy wiosną? A jak jesienią to można przyciąć? Trochę się pogubiłam
Re: Przesadzanie róż
Ja głównie przesadzałem na jesieni.Przycinałem ,ale nie tak drastycznie jak wiosną ,pędy powiedzmy skrócone o 1/2 lub jak bardzo duże to o 2/3. Pamiętaj,że musi się jeszcze ona ukorzenić przed zimą.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale wstrzymam się jeszcze chyba ze 2-3 tyg aż zimniej będzie? Boje się zeby mi nowych pedow nie pusciła
przesadzam róze dzis jest 19 pazdziernik chcę to zrobić 20 pazdziernika czy muszę je obciąć mają 50 cm wys. aliscie im opadły co to za przyczyna całe lato były takie i słabo kwitły:((
Mogła to być czarna plamistość
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p1728925
Wykopać i skrócić a jak mają 50 cm nie skracał bym wcale.
Powodzenia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p1728925
Wykopać i skrócić a jak mają 50 cm nie skracał bym wcale.
Powodzenia
Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- 100p
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przesadzanie - róża
Witam posiadam 6 letnią krzaczastą różę, mam pytanko czy jak ją wykopie i przeniosę w inne miejsce czy mi się przyjmie? Kiedy najlepiej to zrobić jesienią czy wiosną? Dodam tylko, że róża jest duża, pędy osiągają nawet 2m wysokości. Pozdrawiam
Pozdrawiam Aga
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przesadzanie - róża
Jest duże prawdopodobieństwo, że się przyjmie. Ja bym to zrobiła jesienią kiedy zakończy się okres wegetacji. No i oczywiście trzeba postarać się aby uszkodzić jak najmniej korzeni. A 6-cio letnia ma ich całkiem dużo i pędy są dosyć grube. Należy je skrócić. Na wiosnę wybije nowe.