Kwiaty cięte - do wazonu.
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiaty cięte - do wazonu.
Ja ostatnio korzystam bardziej z bylin.
Płomyki wiechowate, nawłocie, rudbekie, lilie, chryzantemy, margerytki, łubin, pędy szparaga...
Z jednorocznych/dwuletnich wdzięczne są nagietki, dzwonek ogrodowy, dzwonek skupiony, goździki brodate, lwie paszcze, astry, szarłat, cynie i wieele innych
Płomyki wiechowate, nawłocie, rudbekie, lilie, chryzantemy, margerytki, łubin, pędy szparaga...
Z jednorocznych/dwuletnich wdzięczne są nagietki, dzwonek ogrodowy, dzwonek skupiony, goździki brodate, lwie paszcze, astry, szarłat, cynie i wieele innych
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Dzięki za odpowiedź Galadriela, na dzwonki i goździki zapoluję w ogrodniczym, szparaga, margerytki mam, może ktoś ma jeszcze jakieś swoje typy.
Do tej pory wysiałam szałwię trójbarwną, naparstnicę, goździki i laki jednoroczne, dzwonki irlandzkie, kleome, lwie paszcze, werbenę patagońską. Zamierzam również wymienione kwiaty posiać do gruntu aby przedłużyć kwitnienie poszczególnych gatunków a tym samym możliwość pozyskiwania ich na bukiety.
faktycznie. u mnie akurat ziemia slaba niestety i malo podlewana.jode22 pisze:Lilie są żarłoczne - jeżeli ziemi nie mają dobrej to przynajmniej wymagają dobrego nawożenia i wilgoci . W końcu wyżywić przez cały sezon taką wielką roślinę
- cofina
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja bardzo lubię peonie. Może nie jest fajne to że raczej nie kwitną od pierwszego roku po posadzeniu , za to generalnie są raczej bezproblemowe i niewymagające
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Ania
Ania
Własne kwiaty do bukietów to super sprawa. Nasiona na ten rok już do mnie lecą. Zaplanowałam kwiaty w kolorach: zielony, purpura, bordo, czerwień, róż, fiolet i pomarańcz. Już się nie mogę doczekać
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Słoneczniki i dalie - nie nadają się do wazonu, zbyt szybko więdną.
Natomiast ostróżki, prezentują się pięknie i długo zachowują formę.
Kiedyś jak jeszcze nie miałam świra kwiatowego to miałam tylko warzywka w ogrodzie.
Jednakże astry zawsze siałam, właśnie po to by je ścinać do wazonu a najbardziej trwałe są książęce
Pozdrawiam Marzena
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Chętnie przyłączę się do wątku. Zastanawiam się, co zasiać prosto do gruntu, żeby mieć lato wazony pełne świeżych kwiatów. Czy letnia ostróżka (jednoroczna) sprawdza się?
Chętnie przyłączę się do wątku. Zastanawiam się, co zasiać prosto do gruntu, żeby mieć lato wazony pełne świeżych kwiatów. Czy letnia ostróżka (jednoroczna) sprawdza się?
Pozdrawiam. Ania
- marzenaruda
- 200p
Aniu -
na tej fotce masz trzy rodzaje najtrwalszych do wazonu- margerytki, goździk brodaty i astry.
Wszystkie astry- alpejskie, marcinki , książęce itp. są niezastąpione na cięte.
Z wiosennych- konwalie i narcyzy te białe- babcine, tyle że konwalie zbyt silnie pachną- nie należy ich trzymać w sypialni.
Natomiast ostróżka jest piękna, pokazałam ją w poprzednim poście, ale niestety nie jest zbyt trwała, jak na moje potrzeby- czyli pod gołym niebem, bo w domu i owszem.
Pozdrawiam Marzena
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Marzenko. Muszę koniecznie postarać się o astry. Te alpejskie w jakim miesiącu kwitną?
Pozdrawiam. Ania
- marzenaruda
- 200p
w czerwcu i chyba już koniec maja, muszę jeszcze sprawdzić na innych foto,
dlatego lubię zdjęcia z datą bo wszystko wiadomo
dlatego lubię zdjęcia z datą bo wszystko wiadomo
Pozdrawiam Marzena
- marzenaruda
- 200p