Sanwitalia rozesłana- sanwitalia procumbens

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sanwitalia rozesłana- sanwitalia procumbens

Post »

Takie kubeczki po śmietanie z dziurką robioną rozgrzaną łopatką od miksera :D do tego ziemia do siewu -ja mam kronen a na wierzch taka mała szczypta nasionek ok 20-30 nasionek, taki kubeczek zraszam, do woreczka foliowego tak żeby powstał "komin" foliowy lekko zagięty w ciepłe miejsce i po kilku dniach już są korzonki. W praktyce jest to mniej skomplikowane i idzie seryjnie :D
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11

Post »

Dziękuję Ci Aniu ;:168
Swoje wcześniejsze wysiałam do zwykłej ziemi zmieszanej w włóknem kokosowym i rosną pięknie..Jakoś będą musiały przeżyć przesadzanie. A dziś zrobię Twoją metodą :tan
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

że będą pikowane nie oznacza od razu źle będą rosły może będą pięknie. Niektórzy sieją np.gazanię z powodzeniem na rozsady a też słyszałam i czytałam że nie cierpią przesadzania. Trzeba eksperymentować.

Ja jak są nasionka wielkości sanwitalii wolę siać rzadziej w dużej kuwecie niż bawić się w pikowanie bo się trochę boję o te maleństwa i ich korzonki. Poza tym zauważyłam że jak roślinkom za dużo nie grzebie się przy korzonkach lepiej się przyjmują.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzałam do swoich sanwitalii bo coś stanęły w miejscu. Patrzę a tam cały pojemnik w korzeniach ;:oj.Czeka mnie pikowanie..Troszkę jestem zaskoczona bo małe siewki i takie długie korzenie :) Dobrze, że posiałam w przezroczystych to wszystko widać :)
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sanwitalię traktuję jako wypełniacz. Po wysadzeniu wszystkich flancy do gruntu większe luki obsiewam tym kwiatkiem. Ładnie się rozrasta i zasłania gołą ziemię. W donicach i skrzynkach nigdy nie siałam, a może warto spróbować w tym roku. :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karminka pisze:Sanwitalię traktuję jako wypełniacz. Po wysadzeniu wszystkich flancy do gruntu większe luki obsiewam tym kwiatkiem. Ładnie się rozrasta i zasłania gołą ziemię. W donicach i skrzynkach nigdy nie siałam, a może warto spróbować w tym roku. :D
No właśnie chcę sanwitalię posadzić z pelargoniami jako wypełniacz :) Tyle dobrego się o niej naczytałam, że jej nie daruję ;:209
Maluchy już przepikowane, jakieś 20 sztuk :) Dosiałam jeszcze trochę, gdyby się im nie spodobało nowe lokum :)
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Ja za to w tym roku będę miała zwisającą kombinację sanwitalii z różową werbeną zwisającą oraz lobelią różową i fioletową - jeszcze dokładnie zobaczę co i jak mi wzejdzie a resztą wypełnię pelargonie, heliotropy, szałwie, koleusy, cynie, nasturcje, zatrwiany, aksamitki, celiozje...... a jak jeszcze zostanie to rozdam teściowej i mamie :D. Dodatkowo napaliłam się na gwiezdny pył który również będzie wypełnieniem.
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mnie kusił gwiezdny pył..Ale moje kuszenie skończyło się na kupieniu kroplika i kufei ;:oj nigdy tego nie widziałam, nie miałam, a wygląda ładnie :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy są dwa rodzaje sanwitalli ? Siostra miała zwisającą, kupiła w maju wyrośniętą, ale widziałam na cmentarzu takie nie zwisające zwarte krzaczki rosnące jako obwódka.Nie chodzi mi o te z brązowym środkiem, ale żółtym.Jak rozpoznać w sprzedaży te niskie ?
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p

Post »

Zauważyłam że sanwitalia rośnie troszkę "do góry" ale wraz ze wzrostem gałązki robią się cieńsze i od nadmiaru liści i kwiatków opadają zaraz za krawędzią donicy i w ten sposób zwisają może na twardym podłożu - bez możliwości zwisu będzie tworzyć tylko te twardsze. W opakowaniach jest sporo nasionek więc można spokojnie poeksperymentować :D (ja miałam tylko te z czarnym środkiem)
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje sanwitalie chyba wszystkie przeżyły pikowanie...tfu tfu tfu..odpukać itp....Tak bardzo mi na nich zależy, że musi się udać ;:138 Mimo, że słoneczka nie było, żyją :tan
Jak ja je kocham ;:167
Awatar użytkownika
beatas22
100p
100p
Od: 9 kwie 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alenka a kiedy siałaś? Czy wrzucisz fotkę?
Ja na próbę posiałam 5 sztuk 23 lutego. Ładnie rośnie tylko się pokłada. Jeszcze nie pikowałam, zbieram się i ... zebrać się nie mogę:(
Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaraz wszystko posprawdzam i napiszę..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”