Czerwone liście magnolii

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
zyzy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lip 2007, o 16:39
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Zdjęcia już są zyzy.
wiem... ślepy nie jestem, co najwyżej niedowidzący :p
z zawodu jestem leniem
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chciałam tworzyć nowego tematu, bo chyba to samo jest z moim winobluszczem.(ale jeżeli moderatorzy będą innego zdania, to nie ma sprawy)
Ale wolę się upewnić, bo może to jakaś choroba? albo ma za mało czegoś w glebie?

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
halszka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 maja 2007, o 22:21

Post »

Oczywiście wpisywałam w wyszukiwarkę hasło "magnolia" zanim zwróciłam się z tym problemem, drogi moderatorze ;:106 Niestety nie udało mi się znaleźć wątku, o którym mówłam.U mnie to wygląda innaczej,niż w tym poście, który mi podsunałeś. Ale dziękuję za dobre chęci. ;:32 Będę szukać dalej.
pietrak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2006, o 20:09
Kontakt:

Post »

To nie jest żadna choroba tylko naturalne przebarwienie liści. U magnolii na młodych liściach to normalne.
Dzieje się tak ponieważ liście zawierają nie tylko chlorofil, ale i inne barwniki roślinne - tu antocyjany. I to one właśnie odpowiadają za to pojawiające się czasami czerwone zabarwienie. Zwykle są maskowane przez chlorofil.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
halszka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 maja 2007, o 22:21

Post »

O, bardzo Ci jestem wdzięczna, Darku ;:80 Kamień z serca!Już myślałąm, że znowu mi coś nie wyszło ;:199 Chyba mam chwile zwątpienia.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Ufff, to i mnie ulżyło, bardzo dziękuję za dobre wieści, bo objawy na liściach naszej magnolii były te same, a moja wiedza zerowa.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”