Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
No, nieźleanabelka23 pisze:tysonka tak, na ten sezon. Jutro mam targ u siebie, więc zobaczę co mają. U ubiegłym tygodniu zapytałam pana, który sprzedawał sadzonki o odmiany. W odpowiedzi usłyszałam: gruntowe i tunelowe
Na dziś mogę Ci powiedzieć, że w zeszłym roku bezproblemowa była dla mnie odmiana Adam. Poza tym - moze dokupiłabyś koktajówki, jeśli ich jeszcze nie masz - wydaje mi się, że one są w większości dla zupełnych amatorów, raczej bezproblemowe.
Sprawdź też tu:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=46445
- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na targu na pytanie "jakie to pomidory?", padła odpowiedź "A jakie mają być?"anabelka23 pisze:tysonka tak, na ten sezon. Jutro mam targ u siebie, więc zobaczę co mają. U ubiegłym tygodniu zapytałam pana, który sprzedawał sadzonki o odmiany. W odpowiedzi usłyszałam: gruntowe i tunelowe
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
tysonka, koktajlowych mam 3 krzaczki, ale zamierzam jeszcze 2 dokupić. Zapytam o tego Adama.
Dziękuję za radę
BozenaX widać, że macie tam pomidorki dopasowujące się do potrzeb uprawiającego Każdy pewnie o takich marzy
Dziękuję za radę
BozenaX widać, że macie tam pomidorki dopasowujące się do potrzeb uprawiającego Każdy pewnie o takich marzy
Mam na imię Ilona...
- cydynka
- 100p
- Od: 24 sty 2013, o 08:34
Ja też na dzisiaj zaplanowałam sadzenie do gruntu moich krzaczków.Już po przypaleniu liści miedzianem nie ma śladu,ruszyły ładnie więc dzisiaj wysadzanko do gleby.Doradzcie w jakie środki ochrony roślin mam sie zaopatrzyć po miedziane tak na zaś,żebym wiedziała co stosować w celu ochrony przed zarazą.Z góry dziękuję i przepraszam,bo zdaję sobie sprawę,że temat był wielokrotnie wałkowany,ale tyle tego jest do przeczytania
pozdrawiam Monika
Przygotowałam sobie paliki 1,80m, bo niestety wyższych nie znalazłam... Teściowa do mnie "yyy! po co takie wielkie?! jak to będzie wyglądało, przecież one wyższe niż na metr nie urosną"Pabblo_Pl pisze:
Co do palików to zależy jakie pomidorki jak wysokie to powinny mieć 2,5 m.
A kwiatów nie obrywamy, wilki jeśli prowadzisz na jeden pęd..
Pozdrawiam
Teściowie twierdzą, że zawsze mieli takie metrowe bawole serca, ja też kupiłam głównie bawole serca, ale czytałam, że nawet do 2 metrów mogą urosnąć. Nie chcę, żeby później śmiali się z moich wystających kikutów. Ale z tego co wiem to oni nigdy żadnych pędów nie ucinali, więc czy to możliwe, że to dlatego rosły takie niskie?
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Ja swoje przeznaczone do gruntu (Sława Nadrenii, Marglobe, Malinowa Koktajlówka i St. Pierre) po wcześniejszym hartowaniu wywiozłam dziś na działkę, jutro sadzenie.
Do kompletu dołączy kilka krzaczków Koralika-oczywiście z samosiejek, na brak których nie narzekam
Do kompletu dołączy kilka krzaczków Koralika-oczywiście z samosiejek, na brak których nie narzekam
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawy jestem, jak zamierzasz wbić takie paliki i jak grube one będą
Ja używam pali o moim wzroście - około 180 cm, po wbiciu w ziemię mają 150 - 160cm wysokości, co w zupełności wystarcza większości odmian uprawianych w gruncie do wytworzenia i dojrzenia gron zawiązanych na górze palika.
Ja używam pali o moim wzroście - około 180 cm, po wbiciu w ziemię mają 150 - 160cm wysokości, co w zupełności wystarcza większości odmian uprawianych w gruncie do wytworzenia i dojrzenia gron zawiązanych na górze palika.
Pozdrawiam, Maciek.
Mam na oku paliki 2,5 na 2 cm.. a wbicie to nie problem można wejść na drabinkę..Suppa pisze:Ciekawy jestem, jak zamierzasz wbić takie paliki i jak grube one będą
ale jeśli twierdzisz że 180 cm wystarcza to też to przemyślę gdyż takie mogę kupić po 3,5 zł.. 3 na 3 cm..
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
A propos miedzianu. Kiedy traktujecie nim sadzonki? Przed wysadzeniem, czy od razu po wysadzeniu?
cydynka napisała, że przed wysadzeniem je nim potraktowała, a wydawało mi się, że robi się to w gruncie... Czy to nie ma znaczenia?
cydynka napisała, że przed wysadzeniem je nim potraktowała, a wydawało mi się, że robi się to w gruncie... Czy to nie ma znaczenia?
Mam na imię Ilona...
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Miedzian jest zalecany przy wysadzaniu - odwracamy sadzonkę do góry nogami i spryskujemy od spoduanabelka23 pisze:A propos miedzianu. Kiedy traktujecie nim sadzonki? Przed wysadzeniem, czy od razu po wysadzeniu?