Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
wadera4
50p
50p
Od: 1 maja 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3

Post »

dziękuję :wit
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

anabelka23 pisze:tysonka tak, na ten sezon. Jutro mam targ u siebie, więc zobaczę co mają. U ubiegłym tygodniu zapytałam pana, który sprzedawał sadzonki o odmiany. W odpowiedzi usłyszałam: gruntowe i tunelowe ;:306
No, nieźle :D
Na dziś mogę Ci powiedzieć, że w zeszłym roku bezproblemowa była dla mnie odmiana Adam. Poza tym - moze dokupiłabyś koktajówki, jeśli ich jeszcze nie masz - wydaje mi się, że one są w większości dla zupełnych amatorów, raczej bezproblemowe.
Sprawdź też tu:http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=46445
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anabelka23 pisze:tysonka tak, na ten sezon. Jutro mam targ u siebie, więc zobaczę co mają. U ubiegłym tygodniu zapytałam pana, który sprzedawał sadzonki o odmiany. W odpowiedzi usłyszałam: gruntowe i tunelowe ;:306
U mnie na targu na pytanie "jakie to pomidory?", padła odpowiedź "A jakie mają być?"
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

tysonka, koktajlowych mam 3 krzaczki, ale zamierzam jeszcze 2 dokupić. Zapytam o tego Adama.
Dziękuję za radę :)

BozenaX widać, że macie tam pomidorki dopasowujące się do potrzeb uprawiającego ;:306 Każdy pewnie o takich marzy ;:333
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34

Post »

Ja też na dzisiaj zaplanowałam sadzenie do gruntu moich krzaczków.Już po przypaleniu liści miedzianem nie ma śladu,ruszyły ładnie więc dzisiaj wysadzanko do gleby.Doradzcie w jakie środki ochrony roślin mam sie zaopatrzyć po miedziane tak na zaś,żebym wiedziała co stosować w celu ochrony przed zarazą.Z góry dziękuję i przepraszam,bo zdaję sobie sprawę,że temat był wielokrotnie wałkowany,ale tyle tego jest do przeczytania ;:7
pozdrawiam Monika
wadera4
50p
50p
Od: 1 maja 2013, o 13:44

Post »

Pabblo_Pl pisze:
Co do palików to zależy jakie pomidorki jak wysokie to powinny mieć 2,5 m.

A kwiatów nie obrywamy, wilki jeśli prowadzisz na jeden pęd..

Pozdrawiam
Przygotowałam sobie paliki 1,80m, bo niestety wyższych nie znalazłam... Teściowa do mnie "yyy! po co takie wielkie?! jak to będzie wyglądało, przecież one wyższe niż na metr nie urosną" :cry:
Teściowie twierdzą, że zawsze mieli takie metrowe bawole serca, ja też kupiłam głównie bawole serca, ale czytałam, że nawet do 2 metrów mogą urosnąć. Nie chcę, żeby później śmiali się z moich wystających kikutów. Ale z tego co wiem to oni nigdy żadnych pędów nie ucinali, więc czy to możliwe, że to dlatego rosły takie niskie? :?:
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Ja swoje przeznaczone do gruntu (Sława Nadrenii, Marglobe, Malinowa Koktajlówka i St. Pierre) po wcześniejszym hartowaniu wywiozłam dziś na działkę, jutro sadzenie.
Do kompletu dołączy kilka krzaczków Koralika-oczywiście z samosiejek, na brak których nie narzekam :wink:
ObrazekObrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Pabblo_Pl

Post »

A to moje:

Obrazek

@wadera nie wiem jak duże rosną bawole serca, niech ktoś kto je miał się wypowie..

Ja mam odmiany wysokie i paliki dam po 2,5 m..
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawy jestem, jak zamierzasz wbić takie paliki i jak grube one będą :roll:
Ja używam pali o moim wzroście - około 180 cm, po wbiciu w ziemię mają 150 - 160cm wysokości, co w zupełności wystarcza większości odmian uprawianych w gruncie do wytworzenia i dojrzenia gron zawiązanych na górze palika.
Pozdrawiam, Maciek.
Pabblo_Pl

Post »

Suppa pisze:Ciekawy jestem, jak zamierzasz wbić takie paliki i jak grube one będą :roll:
Ja używam pali o moim wzroście - około 180 cm, po wbiciu w ziemię mają 150 - 160cm wysokości, co w zupełności wystarcza większości odmian uprawianych w gruncie do wytworzenia i dojrzenia gron zawiązanych na górze palika.
Mam na oku paliki 2,5 na 2 cm.. a wbicie to nie problem można wejść na drabinkę..

ale jeśli twierdzisz że 180 cm wystarcza to też to przemyślę gdyż takie mogę kupić po 3,5 zł.. 3 na 3 cm..
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

A propos miedzianu. Kiedy traktujecie nim sadzonki? Przed wysadzeniem, czy od razu po wysadzeniu?
cydynka napisała, że przed wysadzeniem je nim potraktowała, a wydawało mi się, że robi się to w gruncie... Czy to nie ma znaczenia? :roll:
Mam na imię Ilona...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

wadera4 pisze:przecież one wyższe niż na metr nie urosną"
Urosną, urosną :!:

Te po lewej to Bawole Serca

Obrazek

Paliki 180 cm ponad ziemią.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

anabelka23 pisze:A propos miedzianu. Kiedy traktujecie nim sadzonki? Przed wysadzeniem, czy od razu po wysadzeniu?
cydynka napisała, że przed wysadzeniem je nim potraktowała, a wydawało mi się, że robi się to w gruncie... Czy to nie ma znaczenia? :roll:
Miedzian jest zalecany przy wysadzaniu - odwracamy sadzonkę do góry nogami i spryskujemy od spodu
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”