Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana)
Re: Trzykrotka wirginijska (Tradescantia virginiana)
Jest jeszcze odmiana Aurea o żółtych liściach
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O to ciekawa nie spotakłem się z taką odmianą . Posiadam biała niebieską i różową ale z żołtymi liśćmi . musi być równie piękna i ciekawa Choć ostatnio widziałem takżę lekko różowa i mi się też spodobała .
Możecie pomóc mi zidentyfikować, czy to jest trzykrotka wirginijska,czy trzykrotka Andersona? Na stronie zojalitwin.pl, czytałam, że są często mylone ze sobą. Ale wywód tam zamieszczony jest mało przejrzysty, i koniec końców, nie wiem jak je rozpoznać.
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam dwie trzykrotki. Niebieska została uratowana od zaginięcia i nie kwitnie, a druga jest biała z błękitnym nalotem.
Pozdrawiam, Ania.
Moi Drodzy,
mam tę roślinę od trzech lat, ale dopiero teraz odnalazłam jej nazwę. Trzykrotka rośnie w pełnym słońcu i podlewam ją tylko w weekendy, ponieważ częściej nie mam możliwości. W tym roku już właściwie przekwitła, więc postanowiłam wyciąć większość łodyg. Niestety były tak splątane, że miałam z tym pewne trudności. Dopiero jak bliżej przyjrzałam się tym roślinkom, zauważyłam, że te łuseczki po przekwitłych kwiatach próbowały jakby połknąć drugą z sąsiedniej rośliny. Tak mocno były złączone, że nie mogłam ich rozdzielić. Wtedy pomyślałam, że może one łączą się w pary w innym celu niż konsumpcyjnym
Ale ta teoria jest chyba bez sensu bo roślinki sąsiadujące z aksamitkami złapały do dzióbków ich liście lub kwiaty, których nie udało mi się uwolnić bez okaleczenia aksamitek. Niestety jestem początkującą ogrodniczką, więc dziwi mnie żarłoczność ( ) tych roślin. Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem?
mam tę roślinę od trzech lat, ale dopiero teraz odnalazłam jej nazwę. Trzykrotka rośnie w pełnym słońcu i podlewam ją tylko w weekendy, ponieważ częściej nie mam możliwości. W tym roku już właściwie przekwitła, więc postanowiłam wyciąć większość łodyg. Niestety były tak splątane, że miałam z tym pewne trudności. Dopiero jak bliżej przyjrzałam się tym roślinkom, zauważyłam, że te łuseczki po przekwitłych kwiatach próbowały jakby połknąć drugą z sąsiedniej rośliny. Tak mocno były złączone, że nie mogłam ich rozdzielić. Wtedy pomyślałam, że może one łączą się w pary w innym celu niż konsumpcyjnym
Ale ta teoria jest chyba bez sensu bo roślinki sąsiadujące z aksamitkami złapały do dzióbków ich liście lub kwiaty, których nie udało mi się uwolnić bez okaleczenia aksamitek. Niestety jestem początkującą ogrodniczką, więc dziwi mnie żarłoczność ( ) tych roślin. Czy ktoś z Was spotkał się z takim zjawiskiem?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Sezon na trzykrotki uważam za rozpoczęty...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Locutus u Ciebie już kwitną?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
We Francji mieszkam, więc większość bylin kwitnie u mnie wcześniej niż w Polsce.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Powoli pokazują swoje piękno
Moje też już zaczęły kwitnąć
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Moje też kwitną, ale zaczęły jej czernieć liście
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468