Sosna - jaką wybrać,jaką polecacie
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdybym był pewny nie umieszczał bym fotki na forum
A na serio nie przypuszczam że szkółka która mi to wtedy 2001r sprzedała na
targach rolniczych miała wtedy rzadsze odmiany. Nie posiadali żadnych
szczepionych iglaków w ofercie. Może omyłkowo dostali coś innego.
Mam nadzieję że są wśród nas specjaliści od odmian i osądzą.
Tak wyglądała 26.05.2007
Pozdrawiam
Bartek
A na serio nie przypuszczam że szkółka która mi to wtedy 2001r sprzedała na
targach rolniczych miała wtedy rzadsze odmiany. Nie posiadali żadnych
szczepionych iglaków w ofercie. Może omyłkowo dostali coś innego.
Mam nadzieję że są wśród nas specjaliści od odmian i osądzą.
Tak wyglądała 26.05.2007
Pozdrawiam
Bartek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- mateola
- 200p
- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaką sosnę polecacie?
Chciałabym mieć sosnę, która rośnie najwyżej do ok. 5 metrów wysokości i ma pokrój wrzecionowaty (czyli np. kosodrzewina odpada).
Jestem gotowa posadzić sosnę zwyczajną i mocno ją formować, ale może istnieje coś, co samo z siebie tak silnie nie rośnie...
Kto coś podpowie? 8)
Jestem gotowa posadzić sosnę zwyczajną i mocno ją formować, ale może istnieje coś, co samo z siebie tak silnie nie rośnie...
Kto coś podpowie? 8)
Sosny rosnące do najwyżej 5 m, cóż trochę tych odmian jest, ale wszystkie rosną bardzo wolno i do tej wysokości 5m trzeba czekać jakieś 40 -60 lat.
Z gatunków można by polecić np. sosnę drobnokwiatową, ościstą lub limbę. Wprawdzie w opisach gatunków pisze, że mogą rosnąć wyżej niż 5m, ale rosną wyżej tylko w wyjątkowych warunkach i po tylu latach, że zapewne nikt z nas tego nie doczeka.
Na Opolszczyźnie powinna sobie poradzić podobna do sosen sośnica japońska, ładne wolno rosnące drzewko.
Z gatunków można by polecić np. sosnę drobnokwiatową, ościstą lub limbę. Wprawdzie w opisach gatunków pisze, że mogą rosnąć wyżej niż 5m, ale rosną wyżej tylko w wyjątkowych warunkach i po tylu latach, że zapewne nikt z nas tego nie doczeka.
Na Opolszczyźnie powinna sobie poradzić podobna do sosen sośnica japońska, ładne wolno rosnące drzewko.
Roman
Jest jeszcze sosna plamistokora [pinus bungeana].
Najlepiej pojechać do jakiegoś arboretum lub ogrodu botanicznego i zobaczyć na własne oczy jak dane drzewko wygląda po kilkunastu, czy kilkudziesięciu latach. Taki ogląd zapewne będzie pomocny przy wyborze odpowiedniej odmiany czy gatunku sosny. Ale uwaga, bo może spodobać się coś rosnącego wyżej , ja np. po jednej z takich wizyt 'zachorowałem', na sosnę armanda, która ma duże szyszki dobrze widoczne na drzewie.
Najlepiej pojechać do jakiegoś arboretum lub ogrodu botanicznego i zobaczyć na własne oczy jak dane drzewko wygląda po kilkunastu, czy kilkudziesięciu latach. Taki ogląd zapewne będzie pomocny przy wyborze odpowiedniej odmiany czy gatunku sosny. Ale uwaga, bo może spodobać się coś rosnącego wyżej , ja np. po jednej z takich wizyt 'zachorowałem', na sosnę armanda, która ma duże szyszki dobrze widoczne na drzewie.
Roman