Ziemia do doniczek pod wysiew świerka
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sty 2014, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemia do doniczek pod wysiew świerka
Witam .Przygotowuje ziemie pod wysiew swierkow.Proporcja TORF 40% PERLIT 30% PIACH 30%.Obok mnie przeplywa duza rzeka . Zastanawiam sie czy lepszy bedzie piach rzeczny ,czy uzyc budowlanego( zultego) Co myslicie o tych proporcjach i oraz o piasku. STOKROTNE Dzięki ZA PORADY
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Piasek musi być gruboziarnisty. Nasiona wysiewa się do podłoża składającego się z torfu wysokiego i piasku (50%+50%). Perlit lepiej zostawić sobie do ukorzeniania sadzonek.
- krismiszcz
- 500p
yyy, nie rozumiem - podaj argumenty, dlaczego ?graveDMan pisze:Perlit lepiej zostawić sobie do ukorzeniania sadzonek.
- graveDMan
- 100p
Jakoś tak po prostu nie pasuje mi dokładanie do podłoża dodatkowego elementu jakim jest perlit. Skoro jednak perlit już został zakupiony to można bez obaw go zastosować. Proponowałbym jednak aby podłoże zawierało conajmniej 50% torfu (tak mi się wydaje).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Perlitu rzadziej się używa ze względu na.........cenę. Mało tego w worku i jak się zacznie sypać to jakoś tak skromnie. Ale osobiście powiem, że perlit jest uniwersalny i bardzo dobry.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sty 2014, o 21:13
Dziekuje za sugestie. Pzygladam sie temu piasku z rzeki i wydaje mi sie ze jest ze jest bardzo gruby i ciezki ,wiadro 20 litrow warzy ze 30 kg (opis z worka, torfu do iglakow 80 litrow-15 kg, wegiel organiczny 40%,azot organiczny 0.6% pozostale zwiazki organiczne 55% ) mam watpliwosc czy po jakims czasie ten ciezki piach podczas podlewania nie pujdzie na samo dno a torf pozostanie na wierzchu razem z perlitem.(czy w ogóle uzywac perlit)
jeszcze JEDNO ZAPYRANKO czy piach rzeczny bedzie kwasny jeśli w gornej parti rzeki jest wapien, i czy slusznie uzycie torfu kwasnego pod SIEWKI swierka Kaibaba
Dzięki z gury za porady pozdrowiwm wszystkich
jeszcze JEDNO ZAPYRANKO czy piach rzeczny bedzie kwasny jeśli w gornej parti rzeki jest wapien, i czy slusznie uzycie torfu kwasnego pod SIEWKI swierka Kaibaba
Dzięki z gury za porady pozdrowiwm wszystkich
- krismiszcz
- 500p
Dobrze że Ci się tylko wydaje, perlit - jego wielkość oraz właściwości fizyczno-chemiczne idealnie nadaje się do tego typu zadań, pod względem higroskopijnym mieszanka podłoża z odpowiednią proporcją perlitu to mistrzostwo świata.graveDMan pisze:Jakoś tak po prostu nie pasuje mi dokładanie do podłoża dodatkowego elementu jakim jest perlit. Skoro jednak perlit już został zakupiony to można bez obaw go zastosować. Proponowałbym jednak aby podłoże zawierało conajmniej 50% torfu (tak mi się wydaje).
Pozdrawiam
Proponuje trochę poczytać na ten temat
Perlit w hurcie, za worek 125l kosztuje około 21zł
- graveDMan
- 100p
Torf kwaśny nie zaszkodzi, co do pH piasku rzecznego trudno się wypowiedzieć bez zbadania próbki, jeżeli przepływająca rzeka jest czysta to pH powinno być obojętne (ja tak widzę).
Torf z gruboziarnistym piaskiem też można nazwać mistrzostwem świata.
Torf z gruboziarnistym piaskiem też można nazwać mistrzostwem świata.
- krismiszcz
- 500p
graveDMan ja Ci nie każe dawać 50/50 torf i perlit - tylko w odpowiedniej proporcji w zależności do gatunku/odmiany poprawić pojemność powietrzną podłoża, bo niestety torf z piaskiem to za mało
Co do doniczkowania, to jest jeszcze jeden bardzo ważny składnik...a nikt go nie wymienia.
Co do doniczkowania, to jest jeszcze jeden bardzo ważny składnik...a nikt go nie wymienia.
- graveDMan
- 100p
Nikt nie mówił o 50 na 50. No ale jak stosować mieszankę torfowo-piaskowo-perlitową to w stosunku 50-40-10. Może ja w tym roku poeksperymentuje z perlitem, zobaczy sie. Jak wyżej, zdradź tajemnicę.
- graveDMan
- 100p
Myślę że chodzi o przekompostowaną korę. Glinę używa się do użyźnienia podłoża, ale tylko w produkcji pojemnikowej materiału rocznego lub starszego. Możesz podlać zasiewy Previcurem, lub innym podobnie działającym środkiem.