Roślinny pokój
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Roślinny pokój
Ach... no niektóre papugi można po upierzeniu rozróżnić, a tu właśnie sobie poczytałam o twoim pięknocie i faktycznie, ciężko zgadnąć
W takim razie tej dżungli ci życzę, tylko uważaj, żeby ci wszystkiego nie zarosły!
A cytryny urosły ci z pestek takie? Moje wykiełkowały i stanęły z kilkoma listkami, i tak stoją już ponad pół roku...
W takim razie tej dżungli ci życzę, tylko uważaj, żeby ci wszystkiego nie zarosły!
A cytryny urosły ci z pestek takie? Moje wykiełkowały i stanęły z kilkoma listkami, i tak stoją już ponad pół roku...
- Karti
- 200p
- Od: 31 maja 2013, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie ;) nawet hodowca nie wiedział kogo sprzedajeMalachitek pisze:Ach... no niektóre papugi można po upierzeniu rozróżnić, a tu właśnie sobie poczytałam o twoim pięknocie i faktycznie, ciężko zgadnąć
tak, to pestkowce dlatego zamierzam je szczepić ponieważ chciałabym doczekać się owoców.
Wczoraj kupiłam na targu begonię stale kwitnącą odmiana Whiskey(mała) będę bawić się w rozmnażanie jej a kto wie, może na następne wakacje będę posiadaczką ładnego parapetu w begonii?
Wcześniej nie pisałam ale obecnie jestem po przeprowadzce i obecnie jeszcze moje roślinki nie dotarły do mnie(większość chyba będę dopiero na zimowanie zabierać) póki co w moim pokoju stoi biały storczyk i bliżej niezidentyfikowany kwiatek - zdjęcia wrzucę w najbliższym czasie ;)
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój wątek! :*
- Karti
- 200p
Ojj chyba nie, dla skrętników planuję wyjątkowe miejsceiksja pisze:a ja na tej półce widzę skrętniki
- Karti
- 200p
Wróciłam godzinkę temu do domu i już po zagospodarowaniu miejsca dla roślinek muszę się pochwalić nowymi zdobyczami - chodząc po mieście aż MUSIAŁAM wejść na kilka klatek(trzy:D) i zerwać...:
- trzy szczepki grubosza(wydaje mi się że to jajowaty ale jutro wrzucę zdjęcia - dzisiaj już nie wyjdą ładne:<)
- dwie szczepki jakby grudnika ale ma bardziej postrzępione brzegi
- dwa listki fiołka afrykańskiego
- szczepka zielistki
-dwie szczepki nieznanej mi rośliny - jutro będziemy zgadywać co to jest
i ziemię, którą koleżanki rodzice mi wcisnęli prawie siłą - miłe
Czyli mogę chyba powiedzieć, że udany dzień miałam
Ahh tak zapomniałam dostałam jeszcze sansevierię ale taką z długimi liśćmi i jasnym zabarwieniem na brzegach liści:>(a marzy mi się jeszcze inna ) - nie wiem jaka dokładnie nazwa )
- trzy szczepki grubosza(wydaje mi się że to jajowaty ale jutro wrzucę zdjęcia - dzisiaj już nie wyjdą ładne:<)
- dwie szczepki jakby grudnika ale ma bardziej postrzępione brzegi
- dwa listki fiołka afrykańskiego
- szczepka zielistki
-dwie szczepki nieznanej mi rośliny - jutro będziemy zgadywać co to jest
i ziemię, którą koleżanki rodzice mi wcisnęli prawie siłą - miłe
Czyli mogę chyba powiedzieć, że udany dzień miałam
Ahh tak zapomniałam dostałam jeszcze sansevierię ale taką z długimi liśćmi i jasnym zabarwieniem na brzegach liści:>(a marzy mi się jeszcze inna ) - nie wiem jaka dokładnie nazwa )
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pochwal się w jakim mieście są te klatki pełne kwiatów to też się tam wybiorę U nas niestety ani jednego kwiata na klatce więc nie ma gdzie chodzić skubać.
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia
Z niecierpliwością czekam na zdjęcia
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Gratuluję zdobyczy Sansewieria, którą dostałaś, to pewnie sansewieria gwinejska a ta, która Ci się marzy, to pewnie cylindryczna
- Karti
- 200p
butterfly_owa - w takim razie zapraszam na urlop w góry Sowie niedaleko Bielawy
Szkoda mi tylko jednego kwiatka który był na klatce zasuszony ale nie mogłam się jakoś przełamać do zabrania go - jakoś dla mnie to byłaby kradzież no ale szkoda roślinki...a nóż by się udało ją odratować. No i chyba jednak pójdę po nią bo płakać się chce jak ludzie mogą zapominać o swoich roślinach!
Już nie mówiąc o storczyku który niemalże płacze ale widać, że ktoś już zaczął się nim zajmować - więc tu się ucieszyłam, że ktoś przejął nad nim opiekę - obiecałam sobie, że będę również go doglądać
Fraszka_1 - a dziękuję a to dopiero ok. 6 klatek zwiedziłam z znajomą Musiałyśmy chodzić na zmianę bo wózka z małym dzieckiem nie zostawimy na dole.
Dzisiaj zostaniecie zasypani zdjęciami A niedługo będziemy szli na górną część Bielawy ale to już jak dokończę rozsadzać zdobyte do tej pory roślinki
Nieznajomki:
Listek fiołka i odmiana grudnika(?) ale nie wiem jaka dokładnie :
Storczyk którego dostałam od mamy do udekorowania parapetu(pisałam o nim wcześniej ):
Kolejny nieznajomek:
Zielistka(będzie pasować do drugiej zielistki która ma całe zielone liście ):
Nieznajomek(tu jeszcze w doniczce ale już poszedł do wody gdy mama mi powiedziała, że miała kiedyś taką roślinę i ukorzenia się ją w wodzie( :
Sansewiera:
Zbliżenie na liść:
Grubosze(i może ktoś się zna czy to jajowaty czy drzewiasty? czy jeszcze za wcześnie na identyfikacje?) :
Grubosze dzisiaj wieczorem idą do ziemi
Nieznajomek z parapetu mojej mamy :
Fikus(dwa również u mojej mamy w pokoju - ale nie mogłam się oprzeć dodaniu tutaj zdjęcia :
Ohhh znów nieznajomek który wita w moim domu od dłuugiego czasu :
zielistka(do której zostanie dołączona szczepka zdobytej :
Juka? Dracena? Na dole w doniczce jest ukorzona taka malutka zwykła juka ale zdjęcie zamazane mi wychodziło więc młodej dodam kiedy indziej :
liść Philodendron xanadu
Zdjęcie całego jest też tam gdzie storczyk widnieje
Begonia stale kwitnąca:
Bałągan zrobiony dzisiaj przez obrażoną kotkę którą wygoniłam z łóżka w nocy(kilkakrotnie )
Dalsze nieznajomki(prócz kalanchoe - miała czerwone kwiatki ale, że powoli usychały to pozbyłam się ich by roślinka najpierw korzonki puściła - jedna ma już mały korzeń) :
A ten kwiatek tak pięknie się uśmiechał - też chciał zostać pokazany ;) :
Mam nadzieję, że po dzisiejszej dawce zdjęć zostanie mi wybaczone to, że długo ich nie dodawałam
Szkoda mi tylko jednego kwiatka który był na klatce zasuszony ale nie mogłam się jakoś przełamać do zabrania go - jakoś dla mnie to byłaby kradzież no ale szkoda roślinki...a nóż by się udało ją odratować. No i chyba jednak pójdę po nią bo płakać się chce jak ludzie mogą zapominać o swoich roślinach!
Już nie mówiąc o storczyku który niemalże płacze ale widać, że ktoś już zaczął się nim zajmować - więc tu się ucieszyłam, że ktoś przejął nad nim opiekę - obiecałam sobie, że będę również go doglądać
Fraszka_1 - a dziękuję a to dopiero ok. 6 klatek zwiedziłam z znajomą Musiałyśmy chodzić na zmianę bo wózka z małym dzieckiem nie zostawimy na dole.
Dzisiaj zostaniecie zasypani zdjęciami A niedługo będziemy szli na górną część Bielawy ale to już jak dokończę rozsadzać zdobyte do tej pory roślinki
Nieznajomki:
Listek fiołka i odmiana grudnika(?) ale nie wiem jaka dokładnie :
Storczyk którego dostałam od mamy do udekorowania parapetu(pisałam o nim wcześniej ):
Kolejny nieznajomek:
Zielistka(będzie pasować do drugiej zielistki która ma całe zielone liście ):
Nieznajomek(tu jeszcze w doniczce ale już poszedł do wody gdy mama mi powiedziała, że miała kiedyś taką roślinę i ukorzenia się ją w wodzie( :
Sansewiera:
Zbliżenie na liść:
Grubosze(i może ktoś się zna czy to jajowaty czy drzewiasty? czy jeszcze za wcześnie na identyfikacje?) :
Grubosze dzisiaj wieczorem idą do ziemi
Nieznajomek z parapetu mojej mamy :
Fikus(dwa również u mojej mamy w pokoju - ale nie mogłam się oprzeć dodaniu tutaj zdjęcia :
Ohhh znów nieznajomek który wita w moim domu od dłuugiego czasu :
zielistka(do której zostanie dołączona szczepka zdobytej :
Juka? Dracena? Na dole w doniczce jest ukorzona taka malutka zwykła juka ale zdjęcie zamazane mi wychodziło więc młodej dodam kiedy indziej :
liść Philodendron xanadu
Zdjęcie całego jest też tam gdzie storczyk widnieje
Begonia stale kwitnąca:
Bałągan zrobiony dzisiaj przez obrażoną kotkę którą wygoniłam z łóżka w nocy(kilkakrotnie )
Dalsze nieznajomki(prócz kalanchoe - miała czerwone kwiatki ale, że powoli usychały to pozbyłam się ich by roślinka najpierw korzonki puściła - jedna ma już mały korzeń) :
A ten kwiatek tak pięknie się uśmiechał - też chciał zostać pokazany ;) :
Mam nadzieję, że po dzisiejszej dawce zdjęć zostanie mi wybaczone to, że długo ich nie dodawałam
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super nowe nabytki - i duże rośliny też
Na moje to jest cisus rombolistny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bec ... ad489.html
I to też http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58c ... 6a7a7.html tylko to jest jakaś odmiana - 'Ellen Danica'?
Na moje to jest cisus rombolistny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bec ... ad489.html
I to też http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58c ... 6a7a7.html tylko to jest jakaś odmiana - 'Ellen Danica'?
-
- 1000p
Pierwszy nieznajomy to pepperomia, chyba magnolifolia
Drugie zdjęcie przedstawia aeschynanthus'a albo nagarbię, trochę słabo widzę
Nieznajomek z parapetu Twojej Mamy nazywa się (chyba) kliwia
Piękne nabytki
Drugie zdjęcie przedstawia aeschynanthus'a albo nagarbię, trochę słabo widzę
Nieznajomek z parapetu Twojej Mamy nazywa się (chyba) kliwia
Piękne nabytki
- Karti
- 200p
Malachitek - aaa dziękuję Przejrzałam i ten "podkradziony" to Rojcissus ten mój też wyskakuje w googlach więc też jest dobrze rozpoznany
Fraszka_1 - ojej dziękuję za identyfikację chociaż tych roślinek
Patrzę tak patrzę i pasuje z tymi listkami kliwia - ale nigdy nie spotkałam się, żeby zakwitła więc póki tego nie zrobi nie chcę przy zdjęciu wpisać nazwy
Dzisiaj idąc po piasek, żeby wymieszać z ziemią zobaczyłam na klatce stratowaną jukę + strasznie wygiętego kaktusa i bardzo rozrośniętego grudnika - a że akurat nie poznałam w nim żadnego ze swoich to zaopatrzyłam się w 6 szczepek i mam ładną szczepiarnię na parapecie
W innej klatce uzyskałam cztery listki skrzydłokwiatu czerwonego(widziałam mały pączek) kiedyś miałam w domu jak byłam mała ten kwiatek ale nie wiem co się z nim stało...
I mimo, że kwiatki z starego mieszkania jeszcze nie zostały przeniesione do nowego... pokój powoli zaczyna się zadżunglać a w wiosnę... to już będę musiała łóżko zastąpić jakąś matą bo zabraknie miejsca
Fraszka_1 - ojej dziękuję za identyfikację chociaż tych roślinek
Patrzę tak patrzę i pasuje z tymi listkami kliwia - ale nigdy nie spotkałam się, żeby zakwitła więc póki tego nie zrobi nie chcę przy zdjęciu wpisać nazwy
Dzisiaj idąc po piasek, żeby wymieszać z ziemią zobaczyłam na klatce stratowaną jukę + strasznie wygiętego kaktusa i bardzo rozrośniętego grudnika - a że akurat nie poznałam w nim żadnego ze swoich to zaopatrzyłam się w 6 szczepek i mam ładną szczepiarnię na parapecie
W innej klatce uzyskałam cztery listki skrzydłokwiatu czerwonego(widziałam mały pączek) kiedyś miałam w domu jak byłam mała ten kwiatek ale nie wiem co się z nim stało...
I mimo, że kwiatki z starego mieszkania jeszcze nie zostały przeniesione do nowego... pokój powoli zaczyna się zadżunglać a w wiosnę... to już będę musiała łóżko zastąpić jakąś matą bo zabraknie miejsca
-
- 1000p
O rany, to u Ciebie na klatkach prawdziwe bogactwo
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 sie 2013, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to ja wpadam choćby jutro!