Sosna himalajska

Drzewa ozdobne
JM
50p
50p
Od: 11 mar 2008, o 15:14

Re: Sosna himalajska

Post »

U mnie rośnie już 7 lat. Sadzona jako maleństwo kilkunasto cm ma teraz ponad 2m wysokości. Ziemia "przeciętna".
2 lata temu miała 2 przyrosty w sezonie.
Nigdy nie okrywana, narażona na chłodne wiatry - nie przemarza.
Jedyny problem związany z zimą pojawił się w tym roku - zbyt ciężki śnieg "naderwał" gałąź przy pniu.
olga28
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Tak się jej przyglądam i zastanawiam się czy faktycznie to s. himalajska:)
Na zdjęciach googlowskich w grafice himalajka wygląda nieco inaczej.
Fakt że to były zdjęcia dużych sosen. Być może się jeszcze zmieni.
Jo-asia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2013, o 16:08

Post »

Witam,
czy gdzieś w okolicy Krakowa można kupić w miarę dużą sadzonkę sosny himalajskiej? Ewentualnie w którym sklepie internetowym spotkaliście duże sadzonki?
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12

Post »

Lepiej chyba jednak sadzić małe sadzonki. Moja sosna himalajska, posadzona jako 10 cm siewka, widać przyzwycziła się do ostrego klimatu (wschód Polski, suche lata, mroźne zimy, w dodatku nie rośnie w zacisznym, osłoniętym miejscu) i odpukać daje sobie świetnie radę. Co prawda na początku rosła wolno, ale potem poooszło.
Joasia
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Mam sosnę himalajska już parę dobrych lat (z 10 albo więcej) nigdy nie przemarzła a mieszkam na wschodzie Polski. Os tanimi laty zaczęła bardzo szybko rosnąć, jest u mnie całkowicie bezobsługowa. Problemy to ma czasem ale z sosną żółtą. Ta to cały czas choruje.
Jak będę w domu to zrobie fotkę
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam je trzy ,sadzone około 14 lat temu, bezproblemowe , wszystko wokół pryskam ,to mszyce to przędziorki ,to choroby grzybowe na innych sosnach ,świerkach czy jałowcach ,to mróz jaki był przez te lata a ich nic nie rusza .
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam :wit Beata
olga28
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sie 2013, o 08:57

Post »

śliczne, w takim razie mam tylko nadzieje że mojej nic nie ruszy:) Zobaczymy po zimie (mam ją pierwszy rok) ale wygląda świetnie więc może będzie dobrze:)
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Mam dwie, jedna ma chyba z 6 lat, druga ok. Dwóch. Obie rosną w pełnym słońcu, na wygiwzdowiu okrutnym, (wokół pola uprawne), gleba kl. IV. Nigdy nie okrywałam. Pamiętna zima 2010 mocno sponiewierała dużego już cyprysika Leylanda, a himalajki nic nie ruszyło.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pocieszające to, co piszecie, mama nadzieję, że moja w końcu ruszy i pokaże, że jej zakup nie był błędem :)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Widzę po wpisach, że szansa na utrzymanie się tej sosny to tak fifty/fifty. W zeszłym roku posadziłam ok. 30 cm sadzonkę, zimę póki co przeżyła nieźle, ale na pewno pomógł jej mini-płotek antypsowy (drewniany border dookoła sadzonki), do środka którego dodatkowo nagarniałam śniegu, jak mróz szedł. Będę więc obserwować, może uda jej się u mnie ładnie rosnąć.

Chciałam jeszcze zapytać o ewentualne uszczykiwanie przyrostów. Widziałam w różnych miejscach kilku- lub kilkunastoletnie rośliny i niektóre miały zwarty, dość gęsty pokrój, a inne były bardzo rzadkie i w sumie mało efektowne. Czy może to zależeć właśnie od uszczykiwania? Czy raczej od stanowiska?
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Nie ma co się bać, należy ulokować ją w bezpiecznym miejscu tzn. nie była w bezpośrednim kontakcie z wiatrem a mróz nic jej nie zrobi.
Rośnie u mnie okaz osłonięty tylko od wschodu, śmiało wytrzymuje mrozy -25C.
Dodatkowo w tym roku miałem około 1000 siewek himalajki, jak na razie nie widzę skutków tegorocznej zimy.
sev
200p
200p
Od: 6 maja 2009, o 12:07

Post »

Moja sosna himalajska już przeżyła -30 C.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia79 - sosnom generalnie "dobrze robi na zagęszczanie się" uszczykiwanie nowych przyrostów, ale nie wiem czy w himalajki będą one tak wyraźne...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”