Identyfikacja - jaki to storczyk ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jaki to storczyk? Jak o niego dbać?
Rok temu otrzymałam pięknie kwitnącego storczyka. Tej jesieni nie miał swoich seledynowych kwiatów więc przypuszczam, że nie dbam o niego odpowiednio. Bardzo proszę o zidentyfikowanie tego storczyka i podanie mi jego nazwy, ponieważ nie wiem jak szukać informacji o nim.
Według mnie to Cymbidium. Wrzuć w wyszukiwarkę i znajdziesz interesujące Ciebie informacje, gdyż na ten temat powiedziano już co nieco.
Ja dopiero raczkuję w Cymbidiach, ale one uwielbiaja spędzać lato na powietrzu (balkon, taras itp. - to pobudza je do kwitnienia.
Radzę poszperać tu w Orchidarium i dodatkowo poczekać na rady bardziej doświadczonych niż ja.. bo ja tylko taki mały żuczek jestem... ;)
Ja dopiero raczkuję w Cymbidiach, ale one uwielbiaja spędzać lato na powietrzu (balkon, taras itp. - to pobudza je do kwitnienia.
Radzę poszperać tu w Orchidarium i dodatkowo poczekać na rady bardziej doświadczonych niż ja.. bo ja tylko taki mały żuczek jestem... ;)
Witaj Lawendo! Według mnie to też Cymbidium. A jeśli fachowcy to potwierdzą,
to poczytaj tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
A Ty Lucynko, jako Przyjaciel forum, na 100% nie jesteś "małym żuczkiem"
tylko co najmniej pięknym motylem... :P !
Pozdrawiam, Joanna
to poczytaj tutaj: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
A Ty Lucynko, jako Przyjaciel forum, na 100% nie jesteś "małym żuczkiem"
tylko co najmniej pięknym motylem... :P !
Pozdrawiam, Joanna
Oj Joasiu,
takie słowa to balsam dla mojej duszy ... więcej, więcej.. żartuję oczywiście. Bardzo lubię to forum, dodaje mi takiej wiary w ludzi (poważnie), poza tym dzięki temu, że się tutaj znalazłam rozpoczęła się moja przygoda z roślinami, a głownie rozbudził się ten storczykowy bakcyl.. ciągle chcę więcej i więcej ... i cały czas mogę o nich czytać.. (TO JUŻ CHYBA JAKAŚ OBSESJA ) i przez to zakochuję się w kolejnych... a i czasem mogę doradzić, jeżeli potrafię.
takie słowa to balsam dla mojej duszy ... więcej, więcej.. żartuję oczywiście. Bardzo lubię to forum, dodaje mi takiej wiary w ludzi (poważnie), poza tym dzięki temu, że się tutaj znalazłam rozpoczęła się moja przygoda z roślinami, a głownie rozbudził się ten storczykowy bakcyl.. ciągle chcę więcej i więcej ... i cały czas mogę o nich czytać.. (TO JUŻ CHYBA JAKAŚ OBSESJA ) i przez to zakochuję się w kolejnych... a i czasem mogę doradzić, jeżeli potrafię.
Nasi storczykowi Fachowcy pewnie w niedzielne przedpołudnie odsypiają jeszcze
całotygodniowe zmęczenie... Ale wkrótce pewnie potwierdzą (lub zaprzeczą ) czy mamy
z Lucynką rację co do rodzaju storczyka Lawendy ??
A jeśli chodzi o "storczykowego BAKCYLA, to Lucynko - moje dzieci mi powiedziały,
że się minęłam z powołaniem... Ale przyznaj sama, (mój zawód jest związany z muzyką)
czy storczyki nie są piękne jak m u z y k a ? ... ich kształty, barwy, odcienie kolorów ??
całotygodniowe zmęczenie... Ale wkrótce pewnie potwierdzą (lub zaprzeczą ) czy mamy
z Lucynką rację co do rodzaju storczyka Lawendy ??
A jeśli chodzi o "storczykowego BAKCYLA, to Lucynko - moje dzieci mi powiedziały,
że się minęłam z powołaniem... Ale przyznaj sama, (mój zawód jest związany z muzyką)
czy storczyki nie są piękne jak m u z y k a ? ... ich kształty, barwy, odcienie kolorów ??
Lawendo witaj :P
Tak ,to jest Cymbidium.
Myślę,ze już pomyszkowałaś po tematach- uzupełnię ,że na portalu też moim :P jest aktualnie świeżutka dyskusja i pokaz w tym temacie.
http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewt ... =cymbidium
Warto przeczytać.Po doprowadzeniu do szczęśliwego finału--->kwitnienia :P moich weteranek!! tutaj na naszej stronie dam również informacje, pigułę wiedzy :P .
Powiem,że łatwe nie są, mają swoje humory -wystarczy zboczyć z kursu i jest po...kwiatach.
Ja cieszę się, bo to zapowiadane kwitnienie traktuję jak wyczyn moich Cymbidiów na miarę mistrzostwa świata.
Muszę je chwalić.
A...... emocje moje.... to już drgają na najczulszych strunach :P .
To powiem na dowód i a'propos tej melodii , muzyki i w ogóle...całej orchipoetyki ;:95
pozdrawiam J ;:76 VANKA
Tak ,to jest Cymbidium.
Myślę,ze już pomyszkowałaś po tematach- uzupełnię ,że na portalu też moim :P jest aktualnie świeżutka dyskusja i pokaz w tym temacie.
http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewt ... =cymbidium
Warto przeczytać.Po doprowadzeniu do szczęśliwego finału--->kwitnienia :P moich weteranek!! tutaj na naszej stronie dam również informacje, pigułę wiedzy :P .
Powiem,że łatwe nie są, mają swoje humory -wystarczy zboczyć z kursu i jest po...kwiatach.
Ja cieszę się, bo to zapowiadane kwitnienie traktuję jak wyczyn moich Cymbidiów na miarę mistrzostwa świata.
Muszę je chwalić.
A...... emocje moje.... to już drgają na najczulszych strunach :P .
To powiem na dowód i a'propos tej melodii , muzyki i w ogóle...całej orchipoetyki ;:95
pozdrawiam J ;:76 VANKA
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.