Grubosz (Crasula)
Re: Dziwne rzeczy się dzieją...
piasek pustyni - oto odpowiedzi:
- grubosz jest w mieszance ziemi
- stanowisko...raczej słoneczne - po lewej stronie ma okno dachowe, po prawej zwykłą okiennicę
- ostatni raz go podlewałam z zeszłą niedzielę (4.10.2013)
- doniczka plastikowa, 12,5 cm/12,5 cm, wys. 12,5 cm
- wielkość roślinki - ok. 33-34 cm, fotkę wrzucę później.
- nawożona, nawozem do kaktusów i sukulentów wg zaleceń na opakowaniu - co 3 tygodnie, ostatni raz właśnie tego 4 października.
- grubosz jest w mieszance ziemi
- stanowisko...raczej słoneczne - po lewej stronie ma okno dachowe, po prawej zwykłą okiennicę
- ostatni raz go podlewałam z zeszłą niedzielę (4.10.2013)
- doniczka plastikowa, 12,5 cm/12,5 cm, wys. 12,5 cm
- wielkość roślinki - ok. 33-34 cm, fotkę wrzucę później.
- nawożona, nawozem do kaktusów i sukulentów wg zaleceń na opakowaniu - co 3 tygodnie, ostatni raz właśnie tego 4 października.
Pozdrawiam, Gosia:)
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to już chyba wiem. Roślinka jest przelana i przenawożona. To oczywiście moje zdanie, ale nie sądzę, abym się wiele myliła.
Nie sprecyzowałaś tej mieszanki ziemi, ale przede wszystkim powinna być to: ziemia do kaktusów i sukulentów zmieszana z piaskiem i żwirkiem, na dnie drenaż - ja stosuję keramzyt. Jeśli tak jest OK.
Stanowisko: "raczej słoneczne..." - grubosze potrzebują bardzo słonecznego, latem najlepiej na balkonie lub w ogródku.
Zeszła niedziela to już późna pora na podlewanie. Moje stoją od początku września nie podlewane, teraz w chłodzie już zimują.
Co do doniczki - muszę zobaczyć fotkę całości, ale wydaje się ok, tylko oczywiście ma otwory na dnie?
Nawożenie - najczęstszy błąd. to, że producent tak zaleca, nie znaczy że tak musimy. Nie wolno tak często nawozić roślin sucholubnych, a grubosz do takich należy.
Moim zdaniem powinnaś wyjąć roślinę z tej doniczki i pozwolić korzeniom przeschnąć. To na początek.
Pytaj, jak coś, odpowiem jeśli będę wiedziała prędzej czy później.
Nie sprecyzowałaś tej mieszanki ziemi, ale przede wszystkim powinna być to: ziemia do kaktusów i sukulentów zmieszana z piaskiem i żwirkiem, na dnie drenaż - ja stosuję keramzyt. Jeśli tak jest OK.
Stanowisko: "raczej słoneczne..." - grubosze potrzebują bardzo słonecznego, latem najlepiej na balkonie lub w ogródku.
Zeszła niedziela to już późna pora na podlewanie. Moje stoją od początku września nie podlewane, teraz w chłodzie już zimują.
Co do doniczki - muszę zobaczyć fotkę całości, ale wydaje się ok, tylko oczywiście ma otwory na dnie?
Nawożenie - najczęstszy błąd. to, że producent tak zaleca, nie znaczy że tak musimy. Nie wolno tak często nawozić roślin sucholubnych, a grubosz do takich należy.
Moim zdaniem powinnaś wyjąć roślinę z tej doniczki i pozwolić korzeniom przeschnąć. To na początek.
Pytaj, jak coś, odpowiem jeśli będę wiedziała prędzej czy później.
A mogę go po prostu postawić na parapecie nad ciepłym grzejnikiem? Powinien szybciej przeschnąć. Wyciągnąć samej roślinki się nie da, bo wylezie z całą ziemią, poza tym nie mam gdzie jej dać bez doniczki.
Co jaki czas w takim razie mam ją podlewać?
Dzięki za rady, będę się do nich stosować. Przesuszę go najpierw.
Co jaki czas w takim razie mam ją podlewać?
Dzięki za rady, będę się do nich stosować. Przesuszę go najpierw.
- piasek pustyni
Jeśli pozostawisz go w tej ziemi, i w tej doniczce, musisz się liczyć z tym, że po prostu zgnije całkowicie. Podłoże - które ciągle nie wiemy dokładnie, jakie jest, schnie bardzo wolno, a gnicie lub inne choroby idą bardzo szybko. Te czarne liście to jest tego początek. Trzeba je usunąć i po prostu roślinę wyciągnąć z ziemi. Na słonecznym i ciepłym parapecie kilka dni niech poleży, aż korzenie obeschną. I wtedy wsadzić do suchego podłoża.
Oczywiście to są rady, ale sprawdzone, bo niestety kilka gruboszków straciłam, kiedy jeszcze nie miałam pojęcia o ich pielęgnacji. Sugeruję jeszcze lekturę tego wątku od deski do deski: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=59267
Pozdrawiam!
Oczywiście to są rady, ale sprawdzone, bo niestety kilka gruboszków straciłam, kiedy jeszcze nie miałam pojęcia o ich pielęgnacji. Sugeruję jeszcze lekturę tego wątku od deski do deski: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=59267
Pozdrawiam!
- piasek pustyni
teraz dopiero zauważyłam. I właśnie o tym mówię, by wyrzucić to obecne podłoże, wytrzepać je delikatnie z korzeni i pozostawić do obeschnięcia taką bez ziemi i bez podłoża. Potem wsadzić w inne, dla sukulentów, ale całkowicie wysuszone.Goshia pisze:Wyciągnąć samej roślinki się nie da, bo wylezie z całą ziemią, poza tym nie mam gdzie jej dać bez doniczki.
piasek pustyni - Może dobrze by było jakbym go przesadziła do jakichś kamyków, albo żółtego piasku z kamykami, czy zwykłej ziemi uniwersalnej z kamykami? Byłoby mu wtedy lepiej?
Aktualnie nie mam za dużo funduszy żeby kupić ziemię do kaktusów, o czym piszą w temacie, który podałaś...mam 17 lat i mama mówi że to są pierdoły i mam się zająć normalnymi rzeczami, no ale...nie o tym mówimy. Mogę zastosować jakiś tańszy zamiennik w roli podłoża?
Aktualnie nie mam za dużo funduszy żeby kupić ziemię do kaktusów, o czym piszą w temacie, który podałaś...mam 17 lat i mama mówi że to są pierdoły i mam się zająć normalnymi rzeczami, no ale...nie o tym mówimy. Mogę zastosować jakiś tańszy zamiennik w roli podłoża?
Ja myślę, że ziemia uniwersalna zmieszana np. ze żwirkiem akwarystycznym takim 2-4mm w proporcjach 1:1 powinna być ok. Doniczka oczywiście z dziurkami w dnie i jakiś drenaż na dno - grubsze kamyki czy coś podobnego Ja kupuje taki żwirek akwarystyczny w zoologicznym - paczka 2kg w granicach 3-4zł.
- piasek pustyni
Może być ziemia uniwersalna, z ogrodu również (kretowisko)bo grubosz poradzi sobie w każdym podłożu, byle nie było przelane i byle było przepuszczalne, czyli takie, które szybko wchłonie wodę. Jak masz ziemię uniwersalną, to po prostu zmieszaj ją z piaskiem i z dużą ilością kamyków - mniejszych, większych, daj je też na dno doniczki (zastąpią choć trochę keramzyt). I w takie wysuszone wsadzasz grubosza (ale też już wysuszonego, jak wcześniej)
Mama to Mama i jej zdanie jest tu najważniejsze, ale weź pod uwagę, że takie podłoże kosztuje 5-7 zł, a mniejsza torebka 2,5 zł (u nas), do tego dodajesz żwirek (i kamyki) ze sklepu akwarystycznego/ zoologicznego w cenie 4 zł, i masz gotowe podłoże do sukulentów. Keramzyt też kosztuje u nas 5 zł, a wystarcza na ho ho doniczek.
Możesz zastosować ten zamiennik podłoża, ale wtedy bardzo ostrożnie podlewaj. Zimą najlepiej nawet tylko zraszać raz na miesiąc. Zasadniczo jeśli roślina sucholubna jest właściwie pielęgnowana i dobrze się trzyma, to zimuje w chłodzie i suszy bez całkowitego podlewania około 4, 5, a nawet i 6 miesięcy.
Mama to Mama i jej zdanie jest tu najważniejsze, ale weź pod uwagę, że takie podłoże kosztuje 5-7 zł, a mniejsza torebka 2,5 zł (u nas), do tego dodajesz żwirek (i kamyki) ze sklepu akwarystycznego/ zoologicznego w cenie 4 zł, i masz gotowe podłoże do sukulentów. Keramzyt też kosztuje u nas 5 zł, a wystarcza na ho ho doniczek.
Możesz zastosować ten zamiennik podłoża, ale wtedy bardzo ostrożnie podlewaj. Zimą najlepiej nawet tylko zraszać raz na miesiąc. Zasadniczo jeśli roślina sucholubna jest właściwie pielęgnowana i dobrze się trzyma, to zimuje w chłodzie i suszy bez całkowitego podlewania około 4, 5, a nawet i 6 miesięcy.
Dzięki za rady, zastosuję i dam znać jak wyszło:) Jeszcze dodaję te zdjęcia gruboszka:
- piasek pustyni
Proporcja doniczki do rośliny wydaje się być OK. Bardzo ładna - wystarczy troszkę zadbać, poczytać, dać podłoże inne i będzie OK
Dzięki, dzięki Postaramy się i będzie super:) Jeszcze jedno, ostatnie już pytanko - wystarczy, żeby grubosz się suszył 3 dni i zaraz do nowego podłoża? Później idę do szkoły i wracam w piątek 18.10 a nie wiem, czy potem nie będzie już za późno.
Kiedy mam go pierwszy raz podlać kiedy już będzie w nowym podłożu?
Kiedy mam go pierwszy raz podlać kiedy już będzie w nowym podłożu?
- piasek pustyni
Powinno wystarczyć, jeśli będzie w suchym miejscu i dobrze wytrzepany z poprzedniego:D
A podlanie jest sprawą drugorzędną. W zależności do stanowiska - jak najpóźniej.
A podlanie jest sprawą drugorzędną. W zależności do stanowiska - jak najpóźniej.