Dracena wonna - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
fuks35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2013, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena wonna. Pomoc przy usunięciu szkodników w pniu.

Post »

Ok. tak zrobię, spróbować trzeba, szkoda kwiata..
A co z tymi robakami pod korą pnia, normalnie widać jak co chwilę coś wypycha tą mączke przez te dziurki.
Odkryłem ziemię niżej i tam nic podobnego nie ma, tylko w obrysie tej widocznej plamy.
fuks35
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2013, o 21:18

Post »

Spróbowałbym też ściągnąć też ten kawałek kory i zobaczyć co to tam siedzi, ale czym póżniej zabezpieczyć te miejsce?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak, możesz,delikatnie spróbuj,żyletką lub skalpelem ,po tem możesz zasypać mielonym cynamonem lub węglem drzewnym,l
ale najpierw obejżyj to miejsce dokładnie,podotykaj czy nie jest miękkie głębiej- całą taką powierzchnię zmienioną chorobowo -trzeba usunąć.

Potem dop[iero zastosować jakis srodek i dopiero zdezynfekować cynamonem lub węglem.
Dlatego moż e informuj nas na bieżąco co odkrywasz :( ;:333
elsa6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2013, o 12:51

Dracena wonna - kłopoty z liśćmi

Post »

Witam. Mam kłopot z draceną wonną. Jest u mnie już półtora roku i nie wypuściła ani jednego liścia. Nie mam już pomysłów, czy jej za ciemno, czy za ciasno w doniczce. Wczoraj włożyłam ją do większej doniczki, teraz są dwie sztuki. Okazało się, że wyższa odnoga ma bardzo małe korzenie i bardzo usychają jej liście. Zaś ta mniejsza odnoga ma jedynie usychające końcówki. Powinnam je rozsadzić do dwóch donic? Może dla tej dużej brakuje miejsca albo woa nie dociera? Pomóżcie, bo nie chcę jej stracić. Pozdrawiam
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Dracena wonna

Post »

Zaczne od problemu oczywistego - usychające końcówki liści u nizszej draceny. Jest to przyczyna suchego, ciepłego powietrza. Zreszta obok jest kaloryfer. Proponuje zraszanie.

Ogólny problem mógł zacząć sie od przelania korzeni, dlatego duża dracena ma słaby system korzeniowy. Kolejny czynnik to podłoże. Ja od momentuu kiedy uzywałem ziemi ogrodniczej tzw. uniwersalnej do doniczkowych , rosliny mi kiepsko rosły, pojawiały sie skoczoogonki, plesnie. Zacząłem do takich roslin uzywać substartu torfowego z dodatkiem kory (w zalezności od wymagania danego gatunku). Podłoże to posiada doba strukturę, raczej jest wolne od patogenów, ma odpowiednie pH, dobre właściwości wilgotnościowe. Dlaczego o tym pisze, bo proponuje ci właśnie przesadzic draceny do takiego podłoża. Przed przesadzeniem sprawdz zdrowotnośc korzeni. Może sie tak zdażyc, że duża dracena bedzie wymagała przykrycia folią, w celu zwiekszenia wilgotności i poprawy warunków o lepszego zakorzenienia. Wiadomo warunki zimowe teraz sa kiepskie na regenrację rosliny, która cierpi z powodu nieprawidłowego działania systemu kozreniowego i pobierania wody ze skałdnikami mineralnymi. stąd żółknięcie lisci i brak nowych. Raczej odradzam duże doniczki, cięzko będzie ci zapanowac nad wilgotnościa substratu i może dojść do przelania rosliny.
Tak bym postąpił, podstawa dobre podłoże :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
elsa6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję, jutro jadę po odpowiednie podłoże :)
elsa6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam. Zmieniłam ziemię na torfową. Dolny się trzyma, ale ten górny zaczął usychać. Nie mam już pomysłu co robić, stoi na północnym oknie, codziennie go zraszam. Pomocy Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Pozostaje czekanie. roslina musi zregenerować system. To normalne, że w takim stanie liście usychaja. Wypusci z czasem nowe o ile wierzchołek nie usechł. Zeschniete chore liście ja bym oberwał, bo tylko osłabiaja roslinę.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
elsa6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam, minęły dwa miesiące i z wyższej odnogi zrobił się patyk bez liści. Rzadko ją podlewam, czekam aż ziemia będzie przesuszona. Jest odsunięta od kaloryfera. Zmieniłam ziemię, na dnie ma kamyki. Po miesiącu wypuściła nowe listki, które po dwóch tygodniach zaczęły czernieć. Do czego ją włożyć, żeby zaczęła puszczać korzenie, bo może rzeczywiście są trochę małe, jak na tak wysoką odnogę. Nie chcę jej stracić, a wszystko do tego zmierza. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

A zastosowałaś kałpok z jakiejśc folii. W takim stanie, tak duża roslina powinna mieć wilgoć w obrebie liści. To, ze tak zachowuje sie roslina swiadczy nadal o problemie systemu korzeniowego. To moja juka jest dość dużą rosliną i na jesieni zdarzyło sie, ze trzeba było ją przesadzic. Chorowala 2 miesiące, liście nawet ostatnio jeszcze żółkły.
Twoja dracena wypuszcza z tego grubego pędu, który kiedyś był ukorzeniony (tak przynajmniej zrozumiałem).
elsa6
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, z tego dużego, najwyższego pędu wypuszczała. Zwykłą folią powinnam ją owinąć? Jak w chłodne dni wietrzyłam mieszkanie, choć przy niej okna nie otwierałam, to nakładałam na tę najwyższą dużą reklamówkę, żeby nie zmarzła.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Przykryj folią. Kupisz taka np. do kiszenia kapusty sa dostepne w handlu nawet w super marketach. Zrób małe dziurki załóz na górna częśc pędu popryskaj wodą od środka.
violinist
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lut 2019, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dracena wonna - choroby i szkodniki

Post »

Witam!
Od dwóch tygodni jestem posiadaczką draceny wonnej. Niestety po dzisiaj zauważyłam w ziemi małe muszki, a na liściach coś takiego:
Obrazek

Obrazek

Po zakupie przesadziłam roślinę do doniczki 35 cm z warstwą drenażu. Wyczytałam, ze ziemia powinna mieć pH 5,5-6,3. Przesadzona została do takiej właśnie ziemi. Ziemia wymieszana z agroperlitem. Dracenę musiałam przesadzić tuż po zakupie ponieważ poprzedni właściciel trzymał ją w doniczce 20 cm (dracena ma 180cm wysokości), a korzenie oplatały doniczkę. Roślina stoi przy oknie bez grzejnika(mam ogrzewanie podłogowe).
Roślina w całości wyglada tak:
Obrazek

Bardzo proszę o pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”