Maszyny do prac w ogrodzie dla amatorów, ale dobrej klasy...

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maszyny do prac w ogrodzie dla amatorów, ale dobrej klasy...

Post »

Kolego Politolog, zawsze wyznacznikiem jest praca którą chcesz wykonać.
Stihl i Husqvarna, w zależności gdzie i kogo zapytasz, usłyszysz które jest lepsze. Prawda taka, że obie marki są naprawdę dobre jeśli chodzi o jakość produktu i doskonale zorganizowane jeśli chodzi o serwis. Jeśli kogoś stać na te marki, to polecam je kupić bo z całą pewnością będzie zadowolony. Tylko trzeba dobrać odpowiedni model pod pracę.

Półka cenowa do 400-500 zł to najczęściej nieporozumienie. Oczywiście zawsze znajdą się osoby, które będą uważały, że kupiły taki sprzęt i jest super. Nawet powiem, że ja takim klientom na ogół wierzę ponieważ to się faktycznie zdarza. Kiedyś jeden z moich klientów powiedział mi tak:
"Sprzedałem 10 tanich chińczyków (kos spalinowych) i 7 z nich wróciło na gwarancji. Biorąc pod uwagę, że z tych trzech co nie wróciły, jedna się obraziła a inna serwisuje w innym miejscu to jest tylko jeden zadowolony klient. Daje to 10% szansy na zakup dobrego produktu."
Nie opłaca się bo maszyny się psują, trzeba z nimi jeździć do serwisu, mają problemy z odpaleniem po dłuższej przerwie... długo by wymieniać. Raczej się nie opłaca.

Rozglądając się za sprzętem bierz pod uwagę to gdzie kupujesz. Jak wykluczysz wszystkie markety i sklepy internetowe to raczej zostaną Ci maszyny, które już coś mogą reprezentować. Przejdź się podczas jakiegoś wolnego, zimowego popołudnia po lokalnych serwisach i poszukaj czegoś na nowy sezon. Powinni mieć dostęp do maszyn Oleo-Mac, Hitachi, Makita i innych, jak i również do mojej marki Ama. Porozmawiaj ze sprzedawcami i dobierz coś. Kupując w internecie zapłacisz taniej ale w serwisie prawdopodobnie zawsze będziesz płacił drożej. Klientów z internetu zawsze umieszcza się za swoimi klientami jeśli chodzi o termin serwisu i kasuje trochę drożej jeśli chodzi o koszty.
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

zgadzam się z przedmówcą,najlepiej rozejrzeć się po sklepach handlujących tym typem sprzętu i omijać markety. Uczciwy sprzedawca doradzi czego unikać a co będzie dobrze się sprawować. Ja Osobiście mam kosę spalinową producent jest vega ale na podzespołach Kawasaki nie za duży silnik bo coś około 2KM ale 3 rok kosi sporo i nie widziała jeszcze żadnego serwisu czy też naprawy, a dałem za nią coś około 1300-1500zł ale w moim przypadku sprawdza się bardzo dobrze. piłę mam z górnej półki Makite 2400zł i też mogę polecić tylko nie ma co się mocą zbytnio sugerować bo kupiłem trochę za dużą a tym samy trochę waży, ale nie ma żadnych przeszkód dla niej. Wujo ma tańszą marka harder dał ok 500-600zł i do lekkiego cięcia też daje rade i nie narzeka. podstawa to naostrzony łańcuch i będzie szło. Natomiast ojciec miał kiedyś Partnera i była ok ale to co kiedyś a dziś jest to też różnica. Kupisz u kogoś na miejscu to później z serwisem bez problemu.
Pozdrawiam Mateusz
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Kupił by wieś, ale pieniądze gdzieś .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Mateusz, kosa Kawasaki 2KM to nie jest niewielka moc :D
Vega to chinol ale silnik ma dobry. Reszta nie ma aż tak wielkiego znaczenia. Moje Amy też mają tą kombinację - wał, przekładnia i sprzęgło moje a silnik Kawasaki :)
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

Przy zakupie sugerowałem się opinią sprzedawcy. Zawsze kupowałem w jednym miejscu i nigdy nie wcisnęli mi żadnego szajsu. więc sprzedawca jak najbardziej kompetentny. Vega może i jest powiązana z chinami ale o tej kosie nie powiem nic złego... mnie nie zawiodła. a odnośnie mocy sprawdziłem i jest to 2,7K dokładnie. I jedna jeszcze ważna uwaga na którą zwrócił i klient jak wykonywałem u niego usługę koszenia chwastów ok1m, otóż że jest dość cicha, Ponieważ już kilka osób u niego kosiło i miał porównanie.
Pozdrawiam Mateusz
AmaPoland
200p
200p

Post »

Dobrze Ci sprzedawca doradził. Kosa posłuży Ci jeszcze naprawdę ładnych parę lat :) Zgadza się, że chińskie kosy brzmią prawie jak skuter. Natomiast dobry silnik aż świszcze. Tak można poznać która kosa jest z wyższej półki a która z niższej :)
Arek34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2013, o 14:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zawsze jak kupuje sprzęt, to najpierw robię sobie małe rozeznanie w necie. Już choćby na podstawie informacji handlowych, parametrów, kraju produkcji i innych dostępnych w sieci możesz wyczaić, jak sprzęt jest dobry.

Do koszenia trawy, jeżeli masz większy obszar, zobacz sobie takie mini kosiarki jak tutaj, porównaj z innymi. Po prostu wsiadasz i jedziesz he he
Link usunięto, pomid.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”