Roślinki doniczkowe. Proszę o zidentyfikowani
- KamilOgrodnik
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 sie 2013, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Roślinki doniczkowe u mnie w domu - Proszę o zidentyfikowani
Skrzydłokwiat nie może być w dużym nasłonecznieniu, bo słońce popali mu liście (opis wprowadza w błąd).
Zimą może być na południowym parapecie ale nie latem, trzeba go często zraszać i podlewać przegotowaną odstaną wodą.
Zimą może być na południowym parapecie ale nie latem, trzeba go często zraszać i podlewać przegotowaną odstaną wodą.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Podobnie są błędy w przypadku "3. Opuncja "potworna" (austrocylindropuntia subulata monstrae)". Akurat ten gatunek lubi duże nasłonecznienie, inaczej mogą się nieco wyciągać, druga sprawa, zimą nie powinno się podlewać w ogóle, poza tym powinna być zimowana w temp. nie wyższej niż +10 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- o2u13
- 10p - Początkujący
- Od: 28 gru 2013, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wyciągać czyli za wysokie rosnąć?? Czy chodzi o coś innegonorbert76 pisze:3. Opuncja "potworna" (austrocylindropuntia subulata monstrae)". Akurat ten gatunek lubi duże nasłonecznienie, inaczej mogą się nieco wyciągać,
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Wysokie, anemiczne, słabo ulistnione rośliny to efekt 'wyciągania'.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
"Wyciągać" czyli deformować się z powodu braku dostatecznej ilości światła. Taka deformacja jest już potem nie do 'poprawienia'.
Bardzo słuszna i bardzo ważna jest uwaga Norberta o podlewaniu zimą! To samo dotyczy zresztą haworcji - kaktusy i sukulenty to rośliny magazynujące wodę, spokojnie dadzą radę bez podlewania długi czas. A jeżeli zapewnisz im nieco niższą temperaturę, to jeszcze dłużej i na pewno dobrze im to zrobi.
Przy okazji przestrzegam też przed podlaniem w takiej niższej temperaturze podczas zimowania - to może zabić roślinę. Kiedy zauważysz, że jest mocno odwodniona (np. zacznie się marszczyć), to wystarczy tylko delikatnie zwilżyć ziemię - nie podlewać!
Sugeruję też lekko zmodyfikować 'ziemię dla kaktusów' - dorzucić do niej żwirku/agroperlitu/grubego piasku/itp. I ABSOLUTNIE KONIECZNIE - doniczka 'z dziurką' i warstwa drenażu na spodzie (np.kamyczki, keramzyt)
A skrzydłokwiat - rzeczywiście - za słońcem nie przepada. Doskonała roślina na północne okna
Powodzenia!
Bardzo słuszna i bardzo ważna jest uwaga Norberta o podlewaniu zimą! To samo dotyczy zresztą haworcji - kaktusy i sukulenty to rośliny magazynujące wodę, spokojnie dadzą radę bez podlewania długi czas. A jeżeli zapewnisz im nieco niższą temperaturę, to jeszcze dłużej i na pewno dobrze im to zrobi.
Przy okazji przestrzegam też przed podlaniem w takiej niższej temperaturze podczas zimowania - to może zabić roślinę. Kiedy zauważysz, że jest mocno odwodniona (np. zacznie się marszczyć), to wystarczy tylko delikatnie zwilżyć ziemię - nie podlewać!
Sugeruję też lekko zmodyfikować 'ziemię dla kaktusów' - dorzucić do niej żwirku/agroperlitu/grubego piasku/itp. I ABSOLUTNIE KONIECZNIE - doniczka 'z dziurką' i warstwa drenażu na spodzie (np.kamyczki, keramzyt)
A skrzydłokwiat - rzeczywiście - za słońcem nie przepada. Doskonała roślina na północne okna
Powodzenia!
- o2u13
- 10p - Początkujący
- Od: 28 gru 2013, o 20:02
Doniczki z dziurką to ja mam wszystkie!! Takie dwuczęściowe z dolną częścią, która da się zdemontować i w której zbiera się woda. Dzięki za uwagi, tak czy inaczej jest zima i nic nie rośnie z wyjątkiem kubańskiego oregano
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Polecam skrzydłokwiat postawić w łazience.
A co do tego, że jest zima i nic nie rośnie to się nie zgodzę bo mi doniczkowe normalnie rosną a w chwili obecnej cześć kwitnie, np. skrzydłokwiaty, kufea
A co do tego, że jest zima i nic nie rośnie to się nie zgodzę bo mi doniczkowe normalnie rosną a w chwili obecnej cześć kwitnie, np. skrzydłokwiaty, kufea
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Witam.
Proszę o zidentyfikowanie mojego Lokatora oraz też przyczyny opadania liści i
obumierania młodych..dodam że już raz był/a odratowane po całkowitej ścince
tzn. płukanie korzeni,zmana ziemi
[/URL]
...widać na zdjeciu
[url=http://www.fotosik.pl] [URL=www.fotosik.pl]
Proszę o zidentyfikowanie mojego Lokatora oraz też przyczyny opadania liści i
obumierania młodych..dodam że już raz był/a odratowane po całkowitej ścince
tzn. płukanie korzeni,zmana ziemi
[/URL]
...widać na zdjeciu
[url=http://www.fotosik.pl] [URL=www.fotosik.pl]
Ordo et pax
Przez przypadek znalazłem jest to Pachira i czeka mnie raczej zmiana ziemi ponownie...
Podejrzewam że coś z korzeniami a może co innego..
..ot cała Marysieńka
Podejrzewam że coś z korzeniami a może co innego..
..ot cała Marysieńka
Ordo et pax
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
A jak podlewasz i gdzie stoi, czyli ile ma światła? Pachiry powinny mieć jasno, ale bez dostępu słońca. Co do podlewania, to w okresie wiosna-lato umiarkowanie, jesień-zima nieco mniej. A mam jeszcze jedno pytanie, czy doniczka ma odpływ?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Moja w lecie stoi na polu w cieniu i ładnie rośnie a podlewie umiarkowane w zimie i ważne jest światło w zimie, a i na wiosnę i przez lato nawożę nawozem do roślin zielonych 1x na 2 tygodnie
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ogólnie wygląda na trochę niedożywioną i niedoświetloną, jak na mój gust.
Takie 'zimowe rośnięcie' - nic nie warte.
Bardzo możliwe, że jest jednak trochę przelewana, wilgotno w doniczce, to jednak nie to samo, co mokro.
Ja bym ją przestawiła na okno i lekko przystopowała podlewanie do końca lutego. Potem przesadzenie w nową ziemię, przemieszaną z agroperlitem - wszystkim moim roślinom to dodaję w różnych proporcjach i dobrze mi się sprawdza, a za jakiś czas odżywić nawozem.
Przy nawozie zwróć uwagę, żeby nie było za dużo azotu - azot "pędzi" rośliny.
Takie 'zimowe rośnięcie' - nic nie warte.
Bardzo możliwe, że jest jednak trochę przelewana, wilgotno w doniczce, to jednak nie to samo, co mokro.
Ja bym ją przestawiła na okno i lekko przystopowała podlewanie do końca lutego. Potem przesadzenie w nową ziemię, przemieszaną z agroperlitem - wszystkim moim roślinom to dodaję w różnych proporcjach i dobrze mi się sprawdza, a za jakiś czas odżywić nawozem.
Przy nawozie zwróć uwagę, żeby nie było za dużo azotu - azot "pędzi" rośliny.
- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.