Mój Świat - Tamaryszek - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Świat - Tamaryszek - cz.4

Post »

APRIL ? dziękuję za tyle dobrych słów, Aprilku! Na ogrodzie koncentruję całą moją energię, dzieci są dorosłe, więc łatwiej może mi realizować plany. Moja pasją jest zarówno bezpośrednie działanie w ogrodzie, jak i nauka, czytanie o sztuce ogrodowej dawniej i dziś. A poza tym myślę,że ogród jest dla każdego ? po prostu wybiera się inny styl, wymagający mniejszego zaangażowania. Najważniejsza jest radość , jaka płynie z tego zajęcia!

A teraz wreszcie podsumowanie sezonu i plany na nowy 2014!

Śliczne epimedia z Leśnej Rabaty

Obrazek

Przed sezonem 2013 pisałam o ?kłębiących się w głowie pomysłach (jakieś mury...bramy...oczka wodne...placyki...)? raczej nie do zrealizowania ze względów finansowych ? a tu się okazało jakimś cudem,że sprawa ruszyła, a nawet prawie została skończona!
Czyli powstał Kącik pod Lipą ? ceglany placyk wokół drzewa, mur z oknem na las, podwyższone rabaty z niskim murkiem na granicy lasu i mała formalna sadzawka.
Tu kopiemy doły pod rośliny...

Obrazek

Obrazek

Jeszcze sporo tu do zrobienia, ale intymny kącik pod parasolem z lipy już jest! Jestem bardzo zadowolona z efektu!

Obrazek

Trzeba dopracować otoczenie (rośliny!) i uruchomić zdrój wodny (wkopać pompę itp. Szukam dużego mosiężnego kranu! )

Obrazek

Obrazek

Nowa donica znalazła swoje miejsce...

Obrazek

Na Długiej Rabacie, na starym pniu śliwy zostały posadzone trzy powojniki (John Huxtable, Toki i Lemon Dream, nagrodzony na wystawie w Chelsea , wszystkie z łatwych). Nawet kwitły, mam nadzieję,że tego roku pokażą się z jeszcze lepszej strony.
Z tyłu są jasne derenie i pęcherznica, więc z tyłu białych powojników i u ich stóp posadziłam zgodnie z planem ciemnozielone cisy. Liczę na ładne kontrasty.
W tym roku trzeba dać tu koniecznie jakąś metalową, kutą pergolę, duży słup, coś takiego. I to wiosną! Nie znalazłam nic takiego,może znów trzeba będzie zamówić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej próbuję z powojnikami ? planuję dokupić kolejne 4 :
- Niobe, Mme Julia Correvon ? będą na kracie z przodu domu (w miejsce róży)
- Polish Spirit połączony z wonnym aromatica ? mają się piąć po wielkim iglaku przy tarasie. Posadziłam tu w zeszłym sezonie białego Prince Charles, który okazał się być bladoliliowy i nie do zniesienia dla mnie, a kwitł już pierwszego roku tak ładnie..!
- Będzie jeszcze powojnik bylinowy syberyjski ? na rośliny i ceglany murek pod lasem.

W planach było skończenie Rabaty Leśnej ? nie udało się !
Niestety, nie dostałam dużego krzewu lonicera Maacki, który miał stanowić trzon w głębi rabaty, więc i drobiazgów nie było sensu kupować.
Mam nadzieje,że w tym roku uda mi się znaleźć te krzewy, to wreszcie w jednym miejscu znikną tektury i zamknę wreszcie tę część ogrodu.
Ale nie jest tak źle, bo planowana tam przywarka, zawilce i tiarelle się pojawiły.
I jak pięknie kwitła tiarella!
Jeśli w tym roku będzie równie efektowna, dokupię jej całe mnóstwo i posadzę w cienistych częściach ogrodu jako roślinę okrywową.

Obrazek

Nie mogłam się oprzeć,żeby nie pokazać kwitnących tam wyjątkowo bujnie w tym roku zawilców

Obrazek

W Białym Ogrodzie ? dosadzone według planu białe ostróżki ? nie sprawdziły się...
Wyglądały jak cień samych siebie... Wiem ,że potrafią być cudowne, ale z nich rezygnuję. Może ja nie dorosłam do ich uprawy, a może warunki u mnie dla nich za trudne .
W Białym Ogrodzie zaszło sporo zmian ? poprzesadzałam byliny, zabrałam stamtąd kosówki i jałowce, które były jak znalazł w innych częściach ogrodu. Pewnie wspominałam,że konieczność tych zmian uświadomiła mi znajoma projektantka, która odwiedziła mój ogród.
Posadziłam powojnik na kalinę, miał piąć się po gałązkach, ozdabiając kwiatami krzew, gdy ten przekwitnie. Wybrałam łatwy, nadający się do cienia. Otóż okazało się, że polecany do cienia John Huxtable w tych warunkach prawie nie istniał.
Został więc przesadzony w bardziej jasne miejsce, z drugiej strony kaliny. Nie poddaję się!

Czy macie jakieś doświadczenia z powojnikami polecanymi do cienia (tzw. każda wystawa) ?

Na tyłach Białego Ogrodu zgromadziłam duże karpy ? miałam tam zrobić zakątek z paprociami ? nic z tego ie wyszło, nie dałam rady. Więc to zadanie na ten sezon, bo pomysł nadal mi się podoba.

Zarysowuje się plan zmian nasadzeń wokół tarasu ? ponieważ od dawna marzę o powojniku Rooguchi i chcę go wyeksponować , tak jak Robaczek - wokół tarasu kwiaty będą w kolorze bieli i granatu (ciemnego fioletu). Stąd te wspomniane wyżej powojniki, one będą po drugiej stronie.
To dla mnie rewolucja, może pamiętacie,że u mnie nigdy fioletu nie było w ogrodzie. Co to forum robi z ludzi...

Warzywnik ? miał być elegancki metalowy płotek ? ale nie ma - zabrakło kasy.

Zgodnie z zamierzeniem ostatnie róże z ogrodu zostały wykopane i oddane w dobre ręce

Rabata przy drugiej bramie prawie została ukończona. Ale już wiosną będę na niej coś przesadzała ? stwierdziłam za dużo chaosu ? muszą być większe grupy roślin!
Udało się usunąć ? mam nadzieje,że na stałe ? rozrastające się korzenie zdziczałego krzewu bzu. Zamontowano tam barierę w ziemi. To była okropna robota! Krzew na razie zostaje, spróbuję go jakoś przycinać,może zrobi się ładniejszy. Bo pachnie..!

Maliny ładnie owocowały, ale ? głupia! - sadząc je, nie wkopałam bariery i było sporo odrostów ? muszę w tym roku koniecznie się tym zająć!

W przedogródku cały czas coś zmieniam i ciągle nie jestem zadowolona z efektu.

W dalszym ciągu kontynuuje ekologiczne prowadzenie ogrodu ? bez nawozów sztucznych i chemicznych oprysków.
Pilne zadanie ? domki dla owadów! Co prawda, myślę,że stworzenia mają mnóstwo kącików u mnie na schowanka, ale specjalne domki też chcę im dać.
Mikoryza ? sama nie wiem, dlaczego znów nie zrobiona (chciałam dać pod kwasoluby) ? w tym roku obowiązkowo!
Muszę dokupić cegły, i to zaraz po powrocie z nart ? trzeba wykończyć pewne rzeczy , np. podłogę i schodek w Kąciku pod Lipą.

W tym sezonie powstał też zaczątek Rabaty pod Sosną.
Mój trawnik był za duży w stosunku do rabat. Nie chodziło mi o miejsce na nowe rośliny, raczej o zmianę proporcji między płaską , zieloną powierzchnią, a wyższymi strukturami roślinnymi.
I tak wokół sosny żółtej, rosnącej sobie samotnie na trawniku powstała rabata, dopasowana kształtem do już istniejących. Na zdjęciach widać już do czego dążę ? trawnik ma tworzyć szerokie zielone przejścia między wyspami roślin. Lub niewielkie , zaciszne placyki.
Na zdjęciach przejścia z prawej i lewej strony rabaty

Obrazek

Obrazek

Nie obyło się bez problemów. Pod cienką warstwa darni była nawieziona kiedyś ?doskonała ziemia? - czyli gruba na 20 cm warstwa gliny. Na szczęście tym zajął się M., bo nie dałabym rady wbić w to łopaty.
Po kawałeczku usuwaliśmy tę glinę. Potem wywoziliśmy znajdujący się pod nią piach.
Kolejnym krokiem było układanie na dnie rozdrobnionej gliny, skoszonej trawy i wreszcie dobrej ziemi z kompostem.

Obrazek

Obrazek

Chciałam,żeby chociaż ta jedna moja rabata miała dobrą ziemię w całości,żeby sadząc cokolwiek móc po prostu wykopać dołek.

Posadziłam na razie tylko trochę roślin, mnóstwo muszę dokupić:
- 3 hortensje Tardiva
- 3 krzewy jagody kamczackiej
- krzewiastą magnolię
Ta rabata ma być wypełniona głównie delikatnymi kwiatami, drobnymi ? jak wieczornik, jarzmianka, ślazówka, kosmos, gaura, dzwonki, firletki. Do nich delikatne trawy od Mufki.
Punkty ciężkości w tej łące mają tworzyć cztery duże kule bukszpanu i wąskie cisy. Pamiętacie zdjęcia z Anglii albo ogród Irminki..?
No, a co z tego wyjdzie...Zobaczymy za rok, dwa.
Aha, kolor ? ma być biało z akcentami pomarańczowymi i żółtymi. Bo takie są rabaty w pobliżu w tej części ogrodu, więc jakoś to musi pasować.

Z innych planowanych rok temu rzeczy:
- latarenki w ogrodzie - niewykonane ? brak kasy
- skrzynie na ganku ? nie wykonane ? planuję tam wymianę podłogi, więc lepiej z tym poczekać
- uliczne latarnie na ogrodzeniu ? nie wykonane ? brak kasy

Zrobiłam natomiast ogrodzenie przy kąciku gospodarczym. Najzwyklejsze i najtańsze, będą obsadzone pnączami. Wreszcie nie będzie widać tamtejszego bałaganu i wydzielone zostało kolejne ważne wnętrze ogrodowe.
Oczywiście, te metalowe ?nogi? nie będą widoczne. Aha, i ważne zadanie ? zbudować trzeci kompostownik.

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Izo jak w skrócie opisałaś robotę jaką wykonałaś w minionym sezonie to myślę że u Ciebie sezon jest zdecydowanie dłuższy , gdzie Ty mieszkasz kobieto ;:306 tyle pracy , przeróbek . Najbardziej zaciekawił mnie zakątek po lipą zapowiada się bardzo ciekawie, tajemniczo, zacisznie- będzie Ci się dobrze w nim przebywało szczególnie w okresie kwitnienia lipy.
Dobrze że wreszcie otworzyłaś nowy wątek. ;:196
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Dzień Dobry Izo :wit Weszłam do Ciebie bo spodobał mi się Twój nick - uwielbiam tamaryszki-i oniemiałam. Pięknie u Ciebie. Tak naturalnie. I ten strumień. A już ceglany kącik pod lipą zapowiada się bardzo interesująco. Lipa kojarzy mi się z drzewem moich dziadków, pod którą często siadali i rwali kwiaty na susz-to takie miłe wspomnienie :). Oj będę Twoim stałym gościem. ;:108
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Izo i ja się melduję u Ciebie w nowym wątku piękne zakątki super miejsce i duży teren , najbardziej ujęła mnie zawilcowa rabatka super, ile tam jest tych zawilcy i jak one kwitną ;:oj możesz coś więcej powiedzieć na ich temat i jeszcze przepiękny perukowiec
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Tamaryszku wspaniałe podsumowanie i precyzyjnie nakreślone plany. Podziwiam.
Gdy przeczytałam to zdanie, "Chciałam,żeby chociaż ta jedna moja rabata miała dobrą ziemię w całości,żeby sadząc cokolwiek móc po prostu wykopać dołek", to westchnęłam. Też dążę do tego na dwóch rabatach in spe. Całą siłą woli powstrzymuję się przed sadzeniem czegokolwiek na nich dopóki nie uzyskam odpowiedniej struktury gleby i ziemia nie osiądzie.
Ciekawa jestem z czego robisz barierę dla korzeni? Ja stosuję to, co wynalazła Kasia-Robaczek http://www.inorgarden.pl/page.php?id=rootseal .
Słonecznej pogody i dobrze przygotowanych tras ! Chyba, że jesteś freeriderką, to wtedy , puchu. :wit A dokąd się wybierasz?
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Izo chciałam się przywitać z Tobą w twoim nowym wątku :wit
Śliczny ogród ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Jestem gapa do kwadratu ;:222 dopiero teraz zauważyłam ,że masz nowy wątek :oops:
Izuniu kochana twój zakątek pod lipą nawet w stadium niewykończonym zapiera dech w piersi i może być natchnieniem dla nie jednego zawodowego architekta krajobrazu...podziwiam i zazdroszczę ci talentu ;:180
Za każdym razem jak czytam o twoich planach ogrodowych na nadchodzący rok czuję lekkie przerażenie ;:202 zaharujesz się ;:202
W temacie brązowego iryska ,zerknij na tą stronkę,prawie wszystkie moje pumilki pochodzą właśnie od Jachu,którego polecił mi Ursulka,za co oficjalnie i z całego ;:167 dziękuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8&start=84
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izo przywitałaś nas bajecznymi widokami..... od zdjęć Twojego ogrodu trudno się oderwać.... jest po prostu bajeczny.... jestem pod ogromnym wrażeniem.....a ten ceglany taras pod lipą......cóż..... jestem w nim zakochana.... już teraz..... ;:167
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

:wit Izuniu witaj ,na kolana powalają mnie Twoje plany i żelazna konsekwencja w ich realizacji. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja niby wiem na bieżąco się się u Ciebie dzieje, ale to podsumowanie też mnie powaliło. Ja nigdy w zyciu nawet namiastki tego w jednym sezonie nie zrobię.
Faktycznie zrobienie rabaty pod sosną zmieniło proporcje.
Ja też chcę. Tylko jak tu przekonac m?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izka ,Twój ogród podglądam od dawna , chyba tylko raz wpisałem się choć podglądam często. Każda roślina w Twoim ogrodzie ma swoje miejsce , mimo to ogród nie wygląda na ''szablonowy''. Ma swój urok ,wygląda naturalnie . Każda roślina ma zapewnione idealne warunki , widać to po nich. ;:333 Mam sporo ostróżek , nie wiem co może być przyczyną Twoich niepowodzeń :?: ;:oj Jedyną bolączką moich ostróżek to szara pleśń. pojawia się w sierpniu. Dużo słońca , nawozu i wody , to jedyne potrzeby tych roślin. ;:108 A propos gnojówki z pokrzyw. Dodaję do niej dużo żywokostu ( pół na pół) . Zawiera dużo potasu. Nie tylko do pomidorów , do róż też bardzo dobry.
Życzę powodzenia przy nowych zamierzeniach. ;:215
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Plany, jak zawsze u Ciebie, niezwykle ambitne. W większości wykonane. Coś tam co prawda zostało do zrobienia, ale, jesteśmy u progu kolejnego sezonu, kiedy też trzeba się czymś zająć. Tojeść orszelinowa zachwyciła i mnie choć dopiero podczas zimowych wędrówek po forumowych ogrodach. Może latem było zbyt dużo bodźców? W każdym razie jest już zamówiona. Dobrze natomiast, że przypomniałaś mi o tiarelli, bo i u mnie ładnie się spisuje, więc pora nieco rozszerzyć jej obszar.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Izo melduję się i ja :wit Patrząc ile ty masz pracy w ogrodzie i planów na ten rok, przestaję się martwić swoimi mini działaniami!
Przepięknie wszystko się u ciebie komponuje. Najbardziej podoba mi się zdanie:
wspomniane wyżej powojniki, one będą po drugiej stronie.
To dla mnie rewolucja, może pamiętacie,że u mnie nigdy fioletu nie było w ogrodzie. Co to forum robi z ludzi...
:lol:
Chyba wszyscy zadajemy sobie takie pytanie ;:173 Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”