Fasolka szparagowa cz. 2
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa
U mnie sprawdziła się Berggold - rewelacyjna, praktycznie do końca sezonu byłą bez włókien i non stop były na niej strąki.
W tym roku natomiast poza niezastąpioną Purple Teepee kupiłam też Golden Teepee i Cropper Teepee - mam nadzieję,że żółta i zielona będzie równie obficie i bezproblemowo rosła
W tym roku natomiast poza niezastąpioną Purple Teepee kupiłam też Golden Teepee i Cropper Teepee - mam nadzieję,że żółta i zielona będzie równie obficie i bezproblemowo rosła
Do uprawy na sprzedaż sieją Golden Tepee.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
U mnie na zawsze - zielona Ferrari i żółta Laurina, a z tycznych żółta płaska z Plantico. Ta tyczna jest niezłomna, nie dosyć, że plenna, to nawet z nasionami w pełni wykształconymi, nie ma łyka. W tym roku kupiłam też zieloną tyczną, ciekawe czy będzie równie dobra. Z żółtych karłowych całkiem dobrze wspominam Maxidor.
Też się nie mogłam zdecydować - w końcu kupiłam takie, aby miec fasolkę cały sezonbioy pisze:Ja chciałbym wysiać z 2-3 odmiany żółte i jakąś zieloną, ale nie mogę się zdecydować co konkretnie kupić...
Jakieś sugestie??
żółte:
wczesna karłowa: Pacifica (o czarnych nasionach)
późna karłowa: Tara, karłowa
tyczna: Gold marie
zielone:
wczesna karłowa: Ferrari
późna karłowa: Nomad
tyczna: Hilds Neckarkonigin
fioletowa (do cieszenia oczu - gdy będą wisiały na krzaczku ) purple teepee
U mnie jest całe mnóstwo amatorów na fasolkę, dodatkowo sporo jej ląduje w przetworach, tak więc liczę na duże plony
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
A ja chciałabym zrobić "wigwam" z fasoli tycznej- jak to posiać?
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja niestety do tej pory "nie dopracowałam" się dobrego przepisu na "przetworzoną" fasolkę -proszę podaj swoje sprawdzone .Amanita pisze: dodatkowo sporo jej ląduje w przetworach,
Dla mnie najlepsza jest fasolka szparagowa w zalewie z przecieru pomidorowego. Odcedzam i mam 2w1. Zupę pomidorową i fasolkę z masłem i bułeczką. Wystarczy fasolkę zblanszowaną ułozyć w słoiku , zalać lekko posolonym przecierem i oczywiście spasteryzować.
Ja robię fasolkę w pomidorach z papryką cebulą może być spożywana na zimno jak i na ciepło.Poza tym robię fasolkę w zalewie czyli gotuję fasolkę około 5 minut od zagotowania w osolonej wodzie z bardzo małą ilością cukru.Wyjmuję fasolkę wywar zostawiam.Gdy fasolka wystygnie układam w słoikach i zalewam woda w której się gotowała,Pasteryzuje.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Złota Saxa - jak do tej pory niezawodna, dobrze i długo plonuje, bardzo smaczna.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Bardzo dziękuję za informację dot. odmian
- ewa2019
- 1000p
- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Dzisiaj kupiłam fasolę płaskostrąkowa-Poseidon, nijak nie mogę się doczytać, czy jest to fasola tyczna, czy karłowa?
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Ewo,wystarczy poszukać opis Poseidona masz na str.68 w pierwszej częsći wątku,