Bukszpan - cięcie,przycinanie,formowanie

Drzewa ozdobne
pietrek_s
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2009, o 15:40

Re: Jak bardzo można przyciąć bukszpan?

Post »

No właśnie chodzi mi o te starsze gałęzie. Nawet już nie pędy ale gałęzie, które są wewnątrz krzewu. Czy one odbiją?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Jak bardzo można przyciąć bukszpan?

Post »

Nie, z tych starych i zdrewniałych części bukszpan nie odbije.Bynajmniej u mnie tak było, robiłam próbę z krzakiem, który złamał śnieg z dachu i zamierzałam go wyciąć.Szczególnie te środkowe gałęzie, które latami były w cieniu.Z tych na obrzeżu czasem coś się obudzi, ale nie można liczyć na odbudowę.
tulipanea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2012, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich,

od jakiegoś czasu przeglądam to forum z fascynacją :wit mam nadzieję, że uda mi się uzyskać małą pomoc.

Mam maleńki ogródek pod moją opieką, który od czasu do czasu podlewany jest przez "przypadkowych gości".
Rosną w nim 3 bukszpany, ( kiedyś były 4 ale jeden nie wytrzymał tego "podlewania") które ledwo zipią, jedna tuja posadzona tej wiosny i kilka konwalii.

Chciałabym je trochę uzdrowić, myślałam o przycięciu, ale nigdy tego nie robiłam i tu bym poprosiła o małą poradę.

Poniżej zamieszczam zdjęcia:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Bukszpan po przejściach potrzebuje pomocy ;)

Post »

Ja z takiego bukszpanu jak na 3 zdjęciu znalezionego w pojemniku i zaniedbanego gdzieś w kącie szkółki u formowałam 'kulkę na pniu'.Posadziłam do gruntu, obcięłam dolne gałęzie a z reszty uformowałam kulę.Dla wzmocnienia dałam solidny palik z drewna leszczynowego, który wygląda z daleka jak pień, bo kończy się wewnątrz korony.
tulipanea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak właśnie, chodzi mi po głowie kulka, z 2 i 3 mogłabym spróbować taką zrobić, bardzo nie podobają mi się te chude nogi z nijaką czupryną.

Spróbuje je trochę przyciąć, po kawałku, żeby nie za dużo :) i pomału formować kuleczkę, i zorganizuje tyczki żeby je wyprostować.

Pozostaje mi jeszcze osobnik numer 1, który składa się z 4 osobnych pieńków, 2 grubsze i 2 chudziutkie i z ledwo żywymi listkami.

Może go jakoś związać, w taki niby jeden pień ?

A czy gdyby go tak pociąć, to w miejscu cięcia by się rozrósł ?

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najłatwiej go spleść, jeżeli jeszcze w miarę elastyczny, bo bukszpan ma łamliwe i twarde drewno.Nie, w miejscu cięcia gdzie pokazujesz nie odrośnie.Bukszpan z czasem traci zdolność regenerowania się ze zbyt zdrewniałych, starszych części.Możliwe jest to tylko w części zielonej.
Zbędne gałązki tniesz teraz do pnia, a zielone o 1/3, byle nie za dużo na raz, trzeba zostawić sporą część już utworzonych pąków odnawiających, które mają zagęścić koronę.W przyszłym roku pod koniec czerwca świeże przyrosty znów o 1/3.Mój na początku tez nie był ładny teraz jest śliczny, na dodatek ma taki bardzo ciemny kolor listeczków.Rośnie w cieniu, między kamieniami, ma sporo wilgoci.
tulipanea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, czyli bukszpan tniemy tylko tam gdzie zielone :)

Spróbuje go(1) spleść, a później przyciąć, nad kształtem się jeszcze zastanowię.

Mam jeszcze pytanie: czym może być spowodowane to, że od wewnątrz tzn. od pnia wysycha, nie ma listków i takie małe suche bezlistne gałązki ? Może zbyt mało wody, nie są w ogóle podlewane. . .

Dodam, że rosną od strony północnej, ale nigdy nie świeci na nie słońce bezpośrednio, od zachodu jest tan niebieski płot, i właściwie słońca nie znają.
tulipanea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie mogę edytować, więc piszę tak.

Pan numer 1, po moich szaleństwach wygląda tak:

przed i po

Obrazek Obrazek

Numer 2 i 3

Obrazek
Obrazek

Jak oceniacie moje pierwsze w życiu "cięcie" ?

Zastanawiam się jeszcze czy nie poucinać tych konwalii, są takie nijakie.... ?
Ironclad
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2014, o 20:50

Bukszpan, jak przyciąć i uformować?

Post »

Witam,

Mam w ogrodzie kilka starych bukszpanów. Problem jest taki, że są brzydkie, ponieważ nikt ich wcześniej nie przycinał. Jeden największy ok 120cm wysokości jest bardzo nieregularny, ma grube gałęzie a w środku jest trochę łysy i prześwitujący, brzydko to wygląda, jak zwykły krzak. Co mogę z nim zrobić aby poprawić jego wygląd i by się zagęścił, czy mogę go teraz przycinać i jak uformować?
Karol_99
200p
200p
Od: 9 lis 2013, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stary bukszpan, jak przyciąć i uformować?

Post »

przydałoby sie zdjecie:)
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Cięcie nożycami / tylko żeby miało to ręce i nogi oraz odżywianie, najlepiej nawozy doglebowo-dolistne. Przymrozków już dużych nie powinno być to przy słonecznej ładnej pogodzie można przystąpić do cięcia.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ironclad
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2014, o 20:50

Post »

Chwileczkę, już zapodaję...

Czy można coś jeszcze z nim zrobić?
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Obrazek

Ja widzę to tak, najprościej jak się da obciąć w kancik . związać sznurkiem ale takim co się nie wżyna w gałęzie i lać nawozy doglebowo- dolistne.
A ten pagórek to trochę wyrównaj, bo jak sucho to może woda zlatywać i będzie miał za sucho. Co to tam za ziemia jest w jakiej on rośnie ?
Ps. ładny buszpan widziałem o wiele gorsze i żyją
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”