Dalie wymagania,problemy - cz.3
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie - cz.3
Witam sympatyczną miłośniczkę dalii.
Leokadio cieszę się że postękujesz podobnie jak ja z naszymi karpami dalii.Dziś z żoną postanowiliśmy wywieść część dalii na ogródek.Są to dalie o mniejszych karpach i trochę podsuszone.Przypuszczalnie posadzimy je już do gruntu!Życzę Tobie już dziś pozytywnych rezultatów w uprawie naszych wspaniałych "pupilków" jakimi są nasze dalie!:-)
Leokadio cieszę się że postękujesz podobnie jak ja z naszymi karpami dalii.Dziś z żoną postanowiliśmy wywieść część dalii na ogródek.Są to dalie o mniejszych karpach i trochę podsuszone.Przypuszczalnie posadzimy je już do gruntu!Życzę Tobie już dziś pozytywnych rezultatów w uprawie naszych wspaniałych "pupilków" jakimi są nasze dalie!:-)
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Ponieważ zima w tym sezonie daliowym już nie wróci, postanowiłem (dziś 23.03) pewną ilość ( 21 odmian) karp już posadzić.Jeszcze nigdy o tym czasie (w marcu) karp nie sadziłem! Jednak przy tej mojej dużej ilości około (140 odmian), jeżeli 10 % odpadnie to płakać nie będę!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już do ziemi chcesz sadzić???
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie
Ja z takim samym zapytaniem-sadzić juz do ziemi?Przymrozków ma nie być ,ale ziemia jeszcze zimna.Co o tym myslicie?
Ja z takim samym zapytaniem-sadzić juz do ziemi?Przymrozków ma nie być ,ale ziemia jeszcze zimna.Co o tym myslicie?
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Witam!
Mariola54 i Anulka
Moje 21 odmian karp dalii już 24 godziny są w ziemi.To 1/7 część z tego co mam do posadzenia, jeszcze w tym sezonie.Już szykuję następna partię 20-30 odmian na sobotę do posadzenia.Jeszcze tak wcześnie dalii nie sadziłem, to tylko moje ryzyko!
Mariola54 i Anulka
Moje 21 odmian karp dalii już 24 godziny są w ziemi.To 1/7 część z tego co mam do posadzenia, jeszcze w tym sezonie.Już szykuję następna partię 20-30 odmian na sobotę do posadzenia.Jeszcze tak wcześnie dalii nie sadziłem, to tylko moje ryzyko!
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
No ja jeszcze nie ryzykuje z sadzeniem bezpośrednio do gruntu.
Co najwyżej niektóre odmiany idą do donic , które w razie przygruntowych przymrozków zawsze mogę schować .
Pragnę przypomnieć że bodajże 2 lata temu wystąpiły przygruntowe przymrozki 17 maja .
Dalia jest ciepłolubną rośliną , a ziemia jest jeszcze nienagrzana.
Co najwyżej niektóre odmiany idą do donic , które w razie przygruntowych przymrozków zawsze mogę schować .
Pragnę przypomnieć że bodajże 2 lata temu wystąpiły przygruntowe przymrozki 17 maja .
Dalia jest ciepłolubną rośliną , a ziemia jest jeszcze nienagrzana.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Witaj Ryszardzie!
Jesteś odważny. ja swoje karpy wyciągnęłam już z piwnicy, ale nawet nie przejrzałam jeszcze w jakim sa stanie. Jak słonko mocno grzeje to kusi, żeby posadzić wcześniej - ale marzec to jeszcze moim zdaniem ciut za duże ryzyko. Gdyby jednak nie było przymrozków to już końcem czerwca zaczną Ci kwitnąć, a to jest mistrzostwo Polski na pewno!
Jesteś odważny. ja swoje karpy wyciągnęłam już z piwnicy, ale nawet nie przejrzałam jeszcze w jakim sa stanie. Jak słonko mocno grzeje to kusi, żeby posadzić wcześniej - ale marzec to jeszcze moim zdaniem ciut za duże ryzyko. Gdyby jednak nie było przymrozków to już końcem czerwca zaczną Ci kwitnąć, a to jest mistrzostwo Polski na pewno!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- rys11
- 200p
- Kontakt:
Moje miłe koleżeństwo!
Grzegorzu i Basiu!
Wiem że to ryzyko duże,lecz ziemia była już wygrzana , a moje karpy zbyt mocno wysuszone! A przymrozków majowych się nie boję, zawsze on są.Pogodę mamy w tym roku lekko pokręconą i to mnie osobiście skłoniło do wcześniejszego o miesiąc posadzenia karp.Następną partię 20-30 odmian będę sadził za tydzień lub dwa tygodnie.
Grzegorzu i Basiu!
Wiem że to ryzyko duże,lecz ziemia była już wygrzana , a moje karpy zbyt mocno wysuszone! A przymrozków majowych się nie boję, zawsze on są.Pogodę mamy w tym roku lekko pokręconą i to mnie osobiście skłoniło do wcześniejszego o miesiąc posadzenia karp.Następną partię 20-30 odmian będę sadził za tydzień lub dwa tygodnie.
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Za dwa tygodnie sytuacja może być bardziej klarowna niż aktualnie
Ale na wszelki wypadek Rysiu zaopatrzyłbym się w porządną grubą agrowłókninę
Licho nie śpi
Ale na wszelki wypadek Rysiu zaopatrzyłbym się w porządną grubą agrowłókninę
Licho nie śpi
Pozdrawiam Grzegorz
A bo rzeczywiście pogoda wariuje, a my razem z nią. Jeszcze nie całkiem przekwitły krokusy, a my dalie sadzimy...!!!
Ryszardzie, podziwiam Twoją determinację, ale skoro karpy przeschły trzeba je ratować.
Ryszardzie, podziwiam Twoją determinację, ale skoro karpy przeschły trzeba je ratować.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 50p
- Od: 23 cze 2010, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam dokładnie taką samą sytuację. Moje bulwy były bardzo wysuszone i spanikowałam - posadziłam je. Rozumiem, że w przypadku przymrozków, narażone są części zielone, bulwom nic nie będzie? Chodzi o to, że dopóki nie ma pędów nad ziemią, przykrywać nie trzeba?
Bożena
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Wszystko zależy jakie spadek temperatury będzie.
Pogoda jest nieobliczalna.
Pogoda jest nieobliczalna.