Elfickie storczyki :)
Re: Elfickie storczyki :)
Marto, śliczny ten Twój nowy nabytek! Dlaczego u mnie w kwiaciarni nie ma takich okazów w tak przystępnej cenie?? Sama od jakiegoś czasu mam ochotę na sprawienie sobie paphiopedilum, ale boję się, że nie będę mogła sprostać jego wymaganiom. Mam nadzieję, że będziesz się dzieliła swoimi spostrzeżeniemi i dzięki temu, i ja dowiem się czegoś więcej.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Elfica_4flower
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 kwie 2014, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Marto
Miałam mały problem z moim nowym nabytkiem. O ile nie przejmuję się już czarnymi kropkami na liściach, zaczęło mi coś wyłazić z ziemi i się przeraziłam, gdyż robactwa nienawidzę i brzydzę się go strasznie Jako, że u mnie czarna dziura w kwestii finansowej, wczoraj się zawzięłam i postanowiłam zrobić z tym porządek. Wysypałam całą ziemię do miski, umyłam korzonki roślince, a podłoże zalałam wrzątkiem... Nie wiem czy to humanitarne albo skuteczne, jednak całe robactwo na pewno się spiekło Poprzebierałam podłoże osobiście i pojedynczo i mam nadzieję, że wszystko wytępiłam. Środki nie za ciekawe, ale mam nadzieje skuteczne Zobaczę co będzie dalej...
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny
Miałam mały problem z moim nowym nabytkiem. O ile nie przejmuję się już czarnymi kropkami na liściach, zaczęło mi coś wyłazić z ziemi i się przeraziłam, gdyż robactwa nienawidzę i brzydzę się go strasznie Jako, że u mnie czarna dziura w kwestii finansowej, wczoraj się zawzięłam i postanowiłam zrobić z tym porządek. Wysypałam całą ziemię do miski, umyłam korzonki roślince, a podłoże zalałam wrzątkiem... Nie wiem czy to humanitarne albo skuteczne, jednak całe robactwo na pewno się spiekło Poprzebierałam podłoże osobiście i pojedynczo i mam nadzieję, że wszystko wytępiłam. Środki nie za ciekawe, ale mam nadzieje skuteczne Zobaczę co będzie dalej...
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny
Hmm, mam nadzieję, że po tej operacji będzie ok, bo sabotek jest prześliczny... Zainspirowana Twoim nowym nabytkiem i sabotkami innej forumowej koleżanki, sama zamówiłam sobie dwa sabotki W ten sposób rozpocznie się moja przygoda z tymi storczykami Mam nadzieję, że się uda i ich nie uśmiercę. Daj znać, jak się trzyma Twój paphio. i jak o niego dbasz
Aha, wypatrzyłam, że na doniczce sprezentowanego falka (nr 3) jest nazwa Phal. Pink Poten... Twój jest moim zdaniem identyczny
Aha, wypatrzyłam, że na doniczce sprezentowanego falka (nr 3) jest nazwa Phal. Pink Poten... Twój jest moim zdaniem identyczny
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aj.. słyszałam że są łatwiejsze w utrzymaniu, od niektórych storczyków.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- furious
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2010, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Hej hej Elfica
No kolejna okazała kolekcja na forum się szykuje
Ten okaz z castoramy I fajnie że puszcza świeże pędy
I jeszcze wisienka na torcie - sabotek
Pozdrawiam serdecznie
No kolejna okazała kolekcja na forum się szykuje
Ten okaz z castoramy I fajnie że puszcza świeże pędy
I jeszcze wisienka na torcie - sabotek
Pozdrawiam serdecznie
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Bardzo ładny i udany zakup ten sabotek gratuluje
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Elfica_4flower
Marta25 sabotek jak na moje oko trzyma się nieźle, na końcach korzonków coś rośnie, jeszcze jestem mało doświadczona ale mam nadzieje, że to ich przedłużenie ;) Podłoże póki co wygląda ładnie i ogólnie nie chce chwalić ale chyba mu nie szkodzę. W mieszkaniu mam ok 21-24 stopnie więc myślę, że temp. ma dobrą. Stoi na komodzie koło wschodniego okna więc i światło ma rozproszone. Wilgotność na poziomie 60-64% więc tez myślę nie najgorzej ;) I w szklanej osłonce mam wodę nalaną- sabotek stoi na kapslach ;) Będę obserwować ten boczny listek, jak się rozwija, może to mi da jako taki wgląd do "jego uczuć" Jeżeli chodzi o ten "Phal. Pink Poten" to zaczyna pomalutku zrzucać stare dolne kwiatuszki, a otwierają się nowe górne pączusie
Widoczna jest różnica w kolorze starego, a nowego kwiatuszka
Emila707 mam taką nadzieję, bo te robaki w podłożu mnie na razie wykończyły
furious witam i dziękuje za miłe słowa "Castoramowy olbrzym" ma już pęd ok 12cm, mam nadzieję, że stare kwiaty dotrzymają do czasu otwarcia nowych- ależ byłby to widok
Karnova Dziękuję
Otworzył się (pytanie: czy może to być storczyk woskowy? Bo o takowych ostatnio czytałam cosik) mój maluszek, a raczej kolejne pączusie Jeden jest jakiś przebarwiony
Mój biało- różowy phalaenopsis, po otrzymaniu dawki nawozu również zaczął otwierać pączki
Zdjęcie z wczoraj (sobota)
Zdjęcie z dzisiaj o poranku (niedziela)
I niedziela popołudniu
Uwielbiam to stadium rozwoju kwiatu
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny !
Widoczna jest różnica w kolorze starego, a nowego kwiatuszka
Emila707 mam taką nadzieję, bo te robaki w podłożu mnie na razie wykończyły
furious witam i dziękuje za miłe słowa "Castoramowy olbrzym" ma już pęd ok 12cm, mam nadzieję, że stare kwiaty dotrzymają do czasu otwarcia nowych- ależ byłby to widok
Karnova Dziękuję
Otworzył się (pytanie: czy może to być storczyk woskowy? Bo o takowych ostatnio czytałam cosik) mój maluszek, a raczej kolejne pączusie Jeden jest jakiś przebarwiony
Mój biało- różowy phalaenopsis, po otrzymaniu dawki nawozu również zaczął otwierać pączki
Zdjęcie z wczoraj (sobota)
Zdjęcie z dzisiaj o poranku (niedziela)
I niedziela popołudniu
Uwielbiam to stadium rozwoju kwiatu
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny !
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
Będzie miał czerwony środek takie lubię najbardziej i nawet dzisiaj jednego takiego kupiłam. Są takie eleganckie. Piękne.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Ślicznie Ci wszystko rośnie... Moje dwa sabotki są u mnie od czwartku i póki co chyba im dobrze (żaden z listków nie zżółknął). Mam tylko okna południowe, więc stoją w zacienionym miejscu, na podstawce mają keramzyt, dla zwiększenia wilgotności. W nocy otwieram okno, aby trochę obniżyć im temperaturę (moje paphio. należą do tych ciepło- i wapnolubnych). Pierwszy raz podlałam zaraz po otworzeniu paczki, kranówką (ponoć można) z odrobiną nawozu... Zastanawiam się, kiedy podlać nastepnym razem, niektórzy piszą, że podłoże ma dobrze przeschnąć, inni, żeby nie dopuścić, aby przeschnęło...
Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Elfica_4flower
MirellaM dostałam takowego od męża na urodzinki w listopadzie i już zakwitnął drugi raz ;)
Marta25 ja muszę swojego wyczuć, podobno jest chłodolubny, ale może miejsce na szafce mu podpasuje
Zaledwie tydzień temu kupiłam sabotka, a już dzisiaj zauroczyła mnie Cambria 3 pędy ma- moja pierwsza, mam nadzieje, że będzie jej u mnie dobrze
Z Kauflandu za 26,99
Podłoże ma czyste z dużą ilością korzonków, które widać się przedłużają. Ma długie 3 pędy z dużą ilością pączków- to mnie cieszy. Liście gdzieniegdzie mają "harmonijkę" ale czytałam, że od małej wilgotności. Na 3-5 są też kropki na liściach, ale będę spieszyć w poniedziałek po jakiś środek grzybobójczy i mam nadzieję będzie dobrze...
Chyba że macie jakieś inne rady co do tych kropek ;)
Marta25 ja muszę swojego wyczuć, podobno jest chłodolubny, ale może miejsce na szafce mu podpasuje
Zaledwie tydzień temu kupiłam sabotka, a już dzisiaj zauroczyła mnie Cambria 3 pędy ma- moja pierwsza, mam nadzieje, że będzie jej u mnie dobrze
Z Kauflandu za 26,99
Podłoże ma czyste z dużą ilością korzonków, które widać się przedłużają. Ma długie 3 pędy z dużą ilością pączków- to mnie cieszy. Liście gdzieniegdzie mają "harmonijkę" ale czytałam, że od małej wilgotności. Na 3-5 są też kropki na liściach, ale będę spieszyć w poniedziałek po jakiś środek grzybobójczy i mam nadzieję będzie dobrze...
Chyba że macie jakieś inne rady co do tych kropek ;)
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu piękne kwitnienia. Mi przypadł do gustu ten na drugim zdjęciu.
Gratuluję zakupu ślicznej Cambri.
Marto25, można podlewać kranówką, ale odstaną i tylko te które są naziemnymi storczykami. Epifity, storczyki jak i paprocie rosnące na drzewach dobrze jest podlewać, przygotowaną, odstaną minimum 12godz. wodą, nie zawierającą wapnia.
Gratuluję zakupu ślicznej Cambri.
Marto25, można podlewać kranówką, ale odstaną i tylko te które są naziemnymi storczykami. Epifity, storczyki jak i paprocie rosnące na drzewach dobrze jest podlewać, przygotowaną, odstaną minimum 12godz. wodą, nie zawierającą wapnia.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Cześć
Piękna kolekcja. Moim faworytem jest tez różowiutki w drobne kropeczki
Cambrię mam identyczną- mój nowy nabytek. To miltonidium bartley schwarz i podobno jest łatwa w uprawie... Ja już mam na sumieniu jedną cambrię, więc może tej się uda
I Tobie życzę, żeby ładnie rosła i często kwitła
I tak jak napisał Borg, te kropeczki u podstawy liścia paphio, to normalne umaszczenie
Piękna kolekcja. Moim faworytem jest tez różowiutki w drobne kropeczki
Cambrię mam identyczną- mój nowy nabytek. To miltonidium bartley schwarz i podobno jest łatwa w uprawie... Ja już mam na sumieniu jedną cambrię, więc może tej się uda
I Tobie życzę, żeby ładnie rosła i często kwitła
I tak jak napisał Borg, te kropeczki u podstawy liścia paphio, to normalne umaszczenie