Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Moje maleństwa część na agrowłuknienie, część na sianku. Na sianku mam też kilka cukinii typ krzaczasty i ze 3 dynie również typu krzaczastego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Troszkę małe te sadzonki za pewno późno wysiane, ekspertem nie jestem ale jak chcesz mieć owoce w sierpniu, zapylaj ręcznie jak tylko pojawią się kwiaty męskie i żeńskie :) ja spóźniłem się z rodzynkiem Brazylijskim, będą dojrzewać na balkonie..
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Czy do dotyczy też cukini i kabaczków tej wielkości? Trochę mnie zmartwiłeś tym postem anubis.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

docentandrzej ja jeszcze teraz dosiewałam patisony, kabaczki i cukinie. Zrywam je nie do końca dojrzałe i używam do potraw (kabaczki mogą długo być przechowywane). W zeszłym roku część siałam nawet w czerwcu. Arbuzy też myślę, że dojrzewać będą w zależności od odmiany i warunków. Mi zostało kilka sztuk (pierwszy raz w domu mi rozsady mszyce zaatakowały). Zobaczymy czy coś z nich wyrośnie. W przyszłym roku już wiem na co uważać. Ale człowiek się uczy całe życie...
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

No to już się pochwaliłam sadzonkami... Jedna mi zwiędła :(
docentandrzej
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

Alyaa pisze:docentandrzej ja jeszcze teraz dosiewałam patisony, kabaczki i cukinie. Zrywam je nie do końca dojrzałe i używam do potraw (kabaczki mogą długo być przechowywane). W zeszłym roku część siałam nawet w czerwcu. Arbuzy też myślę, że dojrzewać będą w zależności od odmiany i warunków. Mi zostało kilka sztuk (pierwszy raz w domu mi rozsady mszyce zaatakowały). Zobaczymy czy coś z nich wyrośnie. W przyszłym roku już wiem na co uważać. Ale człowiek się uczy całe życie...
O kabaczki w sumie się nie martwiłem, że nie zdążą urosnąć, bo np. 2 lata temu moje sadzonki najpierw zmroziło - odżyły.., a potem grad je posiekał, gdzieś na początku czerwca i też odżyły, ale to później. W obawie przed tym że nie zjem kabaczka, dosiałem nowe. Noi wtedy się zaczęło, nie miałem co zrobić z owocami. Leżały chyba do grudnia zerwane w piwnicy, bo już nikt ich nie chciał (kwestia smaku).
Cukinie mam pierwszy raz i dopiero co wylazła z ziemi, dlatego pytam. A patisony też urosną, więc siać i się nie bać ;:138
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Zelazo26
50p
50p
Od: 4 kwie 2014, o 15:34

Post »

Obrazek Obrazek
sebens
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2014, o 21:06

Post »

Moje są niemalże takie same ;) niektóre troszkę większe, niektóre mniejsze:D ale zaczynają już wypuszczać pąki kwiatowe
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

Na co butelki?
Nick1105
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2014, o 20:42

Post »

Witam, jestem tutaj nowy. Od tego roku uprawiam kawony i zakładam te konto, aby rozwiać różne moje wątpliwości. Od razu przepraszam, jeżeli palnąłbym głupotę ;:14 , ale nie mam zbyt dużych doświadczeń. Ostatnio trapi mnie myśl dotycząca zapylania ręcznego. Z tego co wiem, arbuzy zapylają się krzyżowo. Co by się stało gdybym zapylił kwiat żeński kwiatem męskim z tego samego osobnika? (arbuzy są jednopienne, prawda?)
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zelazo26 - piękne rośliny, gratuluję ;:138
Nick1105 - arbuzy są jednopienne, możesz zapylić kwiatem z tej samej rośliny.

W tym roku moje arbuzy kompletnie nie chcą rosnąć ;:124
Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

Nick1105 pisze:Witam, jestem tutaj nowy. Od tego roku uprawiam kawony i zakładam te konto, aby rozwiać różne moje wątpliwości. Od razu przepraszam, jeżeli palnąłbym głupotę ;:14 , ale nie mam zbyt dużych doświadczeń. Ostatnio trapi mnie myśl dotycząca zapylania ręcznego. Z tego co wiem, arbuzy zapylają się krzyżowo. Co by się stało gdybym zapylił kwiat żeński kwiatem męskim z tego samego osobnika? (arbuzy są jednopienne, prawda?)
W zapylaniu krzyżowym chodzi o nasiona. Dużo bardziej korzystne jest zapylenie krzyżowe niż samozapylenie. Nasiona z arbuza zapylonego krzyżowo mają więcej korzystnych cech. Rodzaj zapylenia nie wpływa jednak na wielkość czy jakieś inne cechy zawiązanego arbuza.

bioy-Moje też na razie słabo rosną, trzeba poczekać aż się ukorzenią i na upały, które już wkrótce ;:3
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Chciałbym się spytać, dziś kupiłem arbuza a w środku były pestki, pestki były młode. Postawiłem je na kaloryfer i odczekam tak około 2 dni. Czy wolno posadzić takie młode białe pestki?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”