Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wspaniały okaz. Mam Dendrobium Annabell i chyba identyczne, jak twoje. One nie muszą być w przeźroczystych doniczkach. Jeśli bylo zalane, to trochę je przesusz. Pielęgnuje się podobnie, jak Phalaenopsisy, z tym, że aby ponownie zakwitło, musi przejść okres przesuszenia i wychłodzenia. Lubią poczuć różnicę temperatur między dniem, a nocą. Moje do niedawna stało na balkonie w cieniu drzewka figowego. Po powrocie do mieszkania i to i inne zaczęły wypuszczać nowe pędy kwiatowe.
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Jaki to storczyk?
Dostałem storczyka, ale nie mam pojęcia, jaki to gatunek. Poniżej prezentuję sam kwiat i pokrój rośliny. Może Wy wiecie, co to jest?
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Re: Jaki to storczyk?
Moim zdaniem jest to Dendrobium phalaenopsis
Tu jest kilka informacji na jego temat http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Den ... nopsis.htm
Tu jest kilka informacji na jego temat http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Den ... nopsis.htm
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Dzięki Piotrze. Jak porownałem z innymi zdjeciami dendrobium phalaenopsis, to moj rzeczywiscie bardzo jest do niego podobny.
Kwitł mi w sumie co roku, ale nigdy jeszcze nie mial kwiatow tak wielkich i w takiej ilosci. Na dziś ma 52 kwiaty ( o średnicy ok. 6 cm) na 6 pędach kwiatowych. Było 7 pędów, ale jeden nie wytrzymał trudów przeprowadzki...
Cieszę się się, że mam 'trudnego' w uprawie storczyka, który mi zakwitł!
Kwitł mi w sumie co roku, ale nigdy jeszcze nie mial kwiatow tak wielkich i w takiej ilosci. Na dziś ma 52 kwiaty ( o średnicy ok. 6 cm) na 6 pędach kwiatowych. Było 7 pędów, ale jeden nie wytrzymał trudów przeprowadzki...
Cieszę się się, że mam 'trudnego' w uprawie storczyka, który mi zakwitł!
Vito, ale jeden cieszy za wszystko. I jak wspaniale brzmi
Gratuluję tej obfitości kwitnienia.
Bardzo wdzięczny i potwierdzam, ze punktualny.
Cieszymy się wspólnie widokiem i kolorem.
Pozdrawiam JOVANKA
Gratuluję tej obfitości kwitnienia.
Bardzo wdzięczny i potwierdzam, ze punktualny.
Cieszymy się wspólnie widokiem i kolorem.
Pozdrawiam JOVANKA
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: pomóżcie w określeniu odmiany tego stoczyka
Stefanko, poczytaj o Cambriach.
Ogólnie bulwiaste kwitną raz na jednej łodydze, więc ją wytnij jak najniżej, nie uszkadzając pseudobulwy (psb). Na jednej bulwie kwitną tylko raz, a później z niej wypuszczają młode psb, zdolne do kwitnienia w następnym sezonie. Starych bulw się nie usuwa, aż zupełnie zaschną. Cambrie lubią półcień, ostre słońce je parzy, tworząc na liściach brzydkie plamy.
To chyba najważniejsze informacje.
Ogólnie bulwiaste kwitną raz na jednej łodydze, więc ją wytnij jak najniżej, nie uszkadzając pseudobulwy (psb). Na jednej bulwie kwitną tylko raz, a później z niej wypuszczają młode psb, zdolne do kwitnienia w następnym sezonie. Starych bulw się nie usuwa, aż zupełnie zaschną. Cambrie lubią półcień, ostre słońce je parzy, tworząc na liściach brzydkie plamy.
To chyba najważniejsze informacje.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: pomóżcie w określeniu odmiany tego stoczyka
Ja od siebie dodam<przynajmniej moje oncidium, też należy do cambriowatych> dużo krócej kwitnie. Tzn. jeden kwiatuszek ma o wiele krótsze życie, za to nadrabia ilością kwaitów
Re: określenie tego storczyka - cambria
Justyna napisała:
wyjaśniam, że :
cambrie należy przypisać do oncidiowatych ale nigdy odwrotnie.
Dlaczego?
bo Oncidium jest jednym z głównych udziałowców /w x-udziale/ krzyżówek, hybryd,
Trafiają do nas z ogólną nazwą handlową tej grupy c a m b r i a .
To tyle wyjaśnień-Jovanka
nie wiem jakie masz oncidium :P ale dla poprawności tego zapisudodam<przynajmniej moje oncidium, też należy do cambriowatych>
wyjaśniam, że :
cambrie należy przypisać do oncidiowatych ale nigdy odwrotnie.
Dlaczego?
bo Oncidium jest jednym z głównych udziałowców /w x-udziale/ krzyżówek, hybryd,
Trafiają do nas z ogólną nazwą handlową tej grupy c a m b r i a .
To tyle wyjaśnień-Jovanka
Re: Co to za storczyk ?
Szczerze powiem, że mam trochę wątpliwości czy to jest storczyk.
Takie równowąskie liście... bywają w niektórych krzyżówkach cymbidium /szczególnie tych miniaturowych. Pseudobulwy już mi zupełnie odbiegają -zwłaszcza w kształcie. Ale mogę się mylić.
A czy to-to nigdy nie kwitło /rodzaj pędu,kolor, kształt /wg informacji kogoś?
Roślinę kojarzę bardziej w grupie Amarylkowatych---> może Valotta , juz mnie Crinum/Krynka
może i inne ...tutaj w tej grupie jest multum gatunków i hybryd.I tak inaczej rosną, wypuszczając dwa rodzaje nowych przybyszowych roślin: jedne przy starej roślinie i drugie gdzieś obok od korzeni.
Dodatkowym ZA dla tej grupy , upatruję w obecności zeschniętych cienkich łusek na psb tworzących otulinę.
Wiele roślin posiada takie organy spirzchowe i psb nie zawsze wyróżniają storczyka.
Może ktoś dopowie inaczej.
pzdr.JOVANKA
Takie równowąskie liście... bywają w niektórych krzyżówkach cymbidium /szczególnie tych miniaturowych. Pseudobulwy już mi zupełnie odbiegają -zwłaszcza w kształcie. Ale mogę się mylić.
A czy to-to nigdy nie kwitło /rodzaj pędu,kolor, kształt /wg informacji kogoś?
Roślinę kojarzę bardziej w grupie Amarylkowatych---> może Valotta , juz mnie Crinum/Krynka
może i inne ...tutaj w tej grupie jest multum gatunków i hybryd.I tak inaczej rosną, wypuszczając dwa rodzaje nowych przybyszowych roślin: jedne przy starej roślinie i drugie gdzieś obok od korzeni.
Dodatkowym ZA dla tej grupy , upatruję w obecności zeschniętych cienkich łusek na psb tworzących otulinę.
Wiele roślin posiada takie organy spirzchowe i psb nie zawsze wyróżniają storczyka.
Może ktoś dopowie inaczej.
pzdr.JOVANKA
Re: Co to za storczyk ? -próby identyfikacji
Z tego co wiem to sadzonka została wzięta od rośliny rosnącej na pniu (kora) korzenie ma dość kruche, białe podobne do cymbidum ale niestety moja roślina nigdy nie kwitła a z osobą od której mam tą rośline nie mam kontaktu, ale otrzymałam ją jako storczyka....tyle mogę podpowiedzieć bo niestety tyle wiem...
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za storczyk ? -próby identyfikacji
Ja mam dwa różne storczyki o podobnej budowie psb, jak byś mogła oczyścić psb z suchych łusek i wtedy zrobić foto to by było lepiej poznać i napisz jeszcze z jakiegokraju pochodzi.