Pilea peperomiowata, pieniążek (Pilea peperomioides) - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 20:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co to za roślina? (Pilea peperomioides)
A tak wygląda mój pieniążek po wczasach na balkonie, tzn po drugiej stronie tej szyby Chwilami właziły na niego mszyce, ale zwalczałam draństwo takim środkiem Agricolle Spray firmy Target Natural (albo na odwrót - trudno połapać się z butelki), kupionym w Castoramie. Ma tę zaletę, że nie truje ludzi i większych zwierząt, nie ma okresu karencji, a ja mam na balkonie zioła, a w ogóle kota, więc to ważne A mszyce padały !!!
Trochę mu się te listki zrobiły mniej eleganckie, ale jak się rozrósł! Będę go teraz doprowadzać do ładniejszego wyglądu.
Pozdrawiam
Fabiola
Trochę mu się te listki zrobiły mniej eleganckie, ale jak się rozrósł! Będę go teraz doprowadzać do ładniejszego wyglądu.
Pozdrawiam
Fabiola
pilea peperomiowata- szara pleśń
Witam.
Dostałam sadzonkę tzw. pieniążka. Niestety na jej dolnych liściach zauważyłam plamki sugerujące szarą pleśń. Oderwałam zakażone liście, resztę opryskałam preparatem Rowral50 WP. Jak na razie wszystko jest w porządku. Mam pytanie co z ziemią- czy tak jak w przypadku tarczników również jest zainfekowana i muszę roślinkę przesadzić?
Dostałam sadzonkę tzw. pieniążka. Niestety na jej dolnych liściach zauważyłam plamki sugerujące szarą pleśń. Oderwałam zakażone liście, resztę opryskałam preparatem Rowral50 WP. Jak na razie wszystko jest w porządku. Mam pytanie co z ziemią- czy tak jak w przypadku tarczników również jest zainfekowana i muszę roślinkę przesadzić?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: pilea peperomiowata- szara pleśń
Jeśli pleśń jest widoczna na ziemi, zbierz ją delikatnie z wierzchu, a później popryskaj dokładnie ziemię tym samym preparatem co roślinę, ew. powtórz oprysk. A i nieco ogranicz podlewanie, pilee zimą nieco rzadziej się podlewa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja Pilea na spodniej stronie liści ma białe kropki rozmieszczone symetrycznie na liściu. Przyjrzałam im się z bliska, nie wygląda jak szkodniki, raczej jak jakiś osad mineralny. Czy wiecie co to może być?
Pokaż nam zdjęcie to podpowiemy;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 15:38
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Re: Pilea peperomiowata,pieniążek(Pilea peperomioides)
Mam kilkanaście( sam nie wiem ile tego mam, tego się po prostu roi u mnie w domu) roślin Pilea peperomioides i jedna wypuszcza bardzo zniekształcone liście, a obok niej pozostałe piękne. Rosną na południowym oknie, wilgotno, zraszaniu co kilka dni,obok miseczki z keramzytem i wodą.Co robić?
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Chcę jeszcze się dowiedzieć jakie podłoże i jakie oświetlenie jej dać.
zoe22, a jak często podlewasz tę roślinę? U mnie stała w widnej łazience, miała wilgoć z wanny, a podlewałem ją, gdy lekko przeschła. Żyła już w dość wyjałowionej ziemi, ale nie to ją zabiło. Ktoś mi ją strącił na podłogę i wyrzucił, zanim pomyślałem o zrobieniu szczepek... Niemniej była wdzięczną rośliną.
Życie na zielono: viewtopic.php?f=36&t=104217
Z racji, że mam ją niecały tydzień to miałam okazję podlać ją 2 razy ( pierwszy raz po kupnie). Sprawdzam codziennie czy nie ma za sucho, ale też nie chcę jej przelać. Kupiłam zraszacz - mam nadzieję, że będzie lepiej.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dwa razy na tydzień to za często. Problem z przesuszaniem leży w niewłaściwym podłożu produkcyjnym, czyli w torfie. Ono z wierzchu będzie suche, ale w głębi będzie mokre. A dodatkowo wsadziłaś do osłonki...
Przesadź koniecznie do mieszanki ziemi uniwersalnej i agroperlitu, wywal osłonkę i postaw doniczkę na zwykłej podstawce. Znajdź jasne miejsce bez bezpośredniego słońca. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże, ale nie zalewaj.
Przesadź koniecznie do mieszanki ziemi uniwersalnej i agroperlitu, wywal osłonkę i postaw doniczkę na zwykłej podstawce. Znajdź jasne miejsce bez bezpośredniego słońca. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże, ale nie zalewaj.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za pomoc! Tak zrobię