Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Czy ja wiem czy ten płyn do naczyń będzie lepszy od lekkiej chemii jaką Kalo polecił? Myślę, że w płynie do naczyń jednak chemii trochę jest... No ja jeszcze je wybijam bo jest ich mniej ale jak się będzie gromadka powiększać to chyba kupię coś z tego co Kalo polecił.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Może też być jakiś środek olejowy ,np. Promanal.Oblepia dziadostwo i dusi.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w akcie desperacji spryskałam papryki rozcieńczonym mydłem potasowym, żeby zakleić wstrętnym robalom gęby a na drugi dzień zafundowałam roślinom solidną kąpiel. Na razie wygrywam 1:0, nie widać ich odchodów na parapetach. Mam nadzieję, że to mydło potasowe nie wpłynie na smak papryczek?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Moje papryczki rosną jeszcze w gruncie i ani myślą o jesieni. Sporo ich oberwałam ale dużo mikrusów jeszcze wisi.Przed gwałtownym ostudzeniem się muszę zdecydować które przenieś do domu.
Awatar użytkownika
Roka17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2014, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Papryczki chili, różne rodzaje.

Post »

Witam. Piszę z zapytaniem o moje papryczki. Nie wiem jakie to odmiany papryczek i jak je pielęgnować. Martwię się o stan jednej z papryczek ,ponieważ jej listki robią się zielono-żółte, o czym to świadczy?. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Obrazek Obrazek Obrazek
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Obrazek

Castorama-taka cena o tej porze roku,komuś chyba w głowie się pomieszało.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Te pod stołem już oklapły nawet :roll: Widać, że papryki nie są już pierwszej młodości, owoce mają zmarszczki :D
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Roka17, te żółciejące liście na dole, to może być normalny objaw, bo są to liście dolne, rośliny tak mają, że dolne liście z czasem robią się jasnozielone, żółte i opadają. Może to być też spowodowane tym, że roślina jest głodna, można by ją czymś zasilić, bo cała moc idzie jednak w owoce.

Ale napisz w ogóle, gdzie je trzymasz i co masz zamiar z nimi zrobić przez zimę? Bo jeśli chcesz je przechować, to trzeba je jakoś przygotować do tego.
Nie uda się utrzymać ulistnionej, pełnej owoców rosliny na parapecie. Mała ilosć światła w zimę spowoduje, ze roślina ciągle bedzie gubić liście, i nie wyjdzie jej to na zdrowie. Najlepiej dla roślin, byłoby je po prostu doswietlać.

Lepiej, albo oberwac wszystkie owoce, wybrać z nich nasionka (z tych najdojrzalszych), rośliny wyrzucić i posiać sobie takie same w następnym sezonie, albo.. jeśli bardzo chesz je przezimować, to trzeba bedzie je przygotować. W poprzedniej części tego wątku jest wiele informacji na ten temat :)
Awatar użytkownika
Roka17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2014, o 20:48

Post »

Wielkie dzięki za radę :wink: ,postaram się przystosować ale co miałaś/eś na myśli pisząc, że muszę je odpowiednio przygotować na zimę , co zrobić ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roka17 pisze:Wielkie dzięki za radę :wink: ,postaram się przystosować ale co miałaś/eś na myśli pisząc, że muszę je odpowiednio przygotować na zimę , co zrobić ?
CZYTAĆ,CZYTAĆ CZYTAĆ...Jak już zdobędziesz minimum wiadomości na interesujący Cię temat,żeby zadawać rzeczowe pytania,na pewno znajdzie się ktoś,kto chętnie udzieli konkretnej odpowiedzi.Nie zwalaj całej roboty na innych.Miłego,co tam chcesz :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Przeniosłem jedną z papryk balkonowych Pimientos de Padron do mieszkania na parapet. Owoce zebrane i ścięta ponad rozwidleniem. Na razie wypuszcza piękne nowe boczne pędy z licznymi pączusiami. Nadal fertygowana. Będę zdawał relację/ w tym foto/ jeśli oczywiście będzie z czego. :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na taką przeprowadzkę oczekuje Rocoto,ale to krzew dość pokaźnych rozmiarów (ok 1 m, mimo cięcia),i z wieloma dorośniętymi,ale jeszcze zielonymi owocami.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ja chce przezimować CNT :) na razie zacząłem usuwać kwiaty. Ma kilka małych papryczek, jak zobaczę ich negatywny wpływ na krzak, to je również usune. Chce z niego zrobić ozdobę :) Główny zarys już mam :wink:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”