Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Czy ja wiem czy ten płyn do naczyń będzie lepszy od lekkiej chemii jaką Kalo polecił? Myślę, że w płynie do naczyń jednak chemii trochę jest... No ja jeszcze je wybijam bo jest ich mniej ale jak się będzie gromadka powiększać to chyba kupię coś z tego co Kalo polecił.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może też być jakiś środek olejowy ,np. Promanal.Oblepia dziadostwo i dusi.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w akcie desperacji spryskałam papryki rozcieńczonym mydłem potasowym, żeby zakleić wstrętnym robalom gęby a na drugi dzień zafundowałam roślinom solidną kąpiel. Na razie wygrywam 1:0, nie widać ich odchodów na parapetach. Mam nadzieję, że to mydło potasowe nie wpłynie na smak papryczek?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Moje papryczki rosną jeszcze w gruncie i ani myślą o jesieni. Sporo ich oberwałam ale dużo mikrusów jeszcze wisi.Przed gwałtownym ostudzeniem się muszę zdecydować które przenieś do domu.
Te pod stołem już oklapły nawet Widać, że papryki nie są już pierwszej młodości, owoce mają zmarszczki
Roka17, te żółciejące liście na dole, to może być normalny objaw, bo są to liście dolne, rośliny tak mają, że dolne liście z czasem robią się jasnozielone, żółte i opadają. Może to być też spowodowane tym, że roślina jest głodna, można by ją czymś zasilić, bo cała moc idzie jednak w owoce.
Ale napisz w ogóle, gdzie je trzymasz i co masz zamiar z nimi zrobić przez zimę? Bo jeśli chcesz je przechować, to trzeba je jakoś przygotować do tego.
Nie uda się utrzymać ulistnionej, pełnej owoców rosliny na parapecie. Mała ilosć światła w zimę spowoduje, ze roślina ciągle bedzie gubić liście, i nie wyjdzie jej to na zdrowie. Najlepiej dla roślin, byłoby je po prostu doswietlać.
Lepiej, albo oberwac wszystkie owoce, wybrać z nich nasionka (z tych najdojrzalszych), rośliny wyrzucić i posiać sobie takie same w następnym sezonie, albo.. jeśli bardzo chesz je przezimować, to trzeba bedzie je przygotować. W poprzedniej części tego wątku jest wiele informacji na ten temat
Ale napisz w ogóle, gdzie je trzymasz i co masz zamiar z nimi zrobić przez zimę? Bo jeśli chcesz je przechować, to trzeba je jakoś przygotować do tego.
Nie uda się utrzymać ulistnionej, pełnej owoców rosliny na parapecie. Mała ilosć światła w zimę spowoduje, ze roślina ciągle bedzie gubić liście, i nie wyjdzie jej to na zdrowie. Najlepiej dla roślin, byłoby je po prostu doswietlać.
Lepiej, albo oberwac wszystkie owoce, wybrać z nich nasionka (z tych najdojrzalszych), rośliny wyrzucić i posiać sobie takie same w następnym sezonie, albo.. jeśli bardzo chesz je przezimować, to trzeba bedzie je przygotować. W poprzedniej części tego wątku jest wiele informacji na ten temat
Wielkie dzięki za radę ,postaram się przystosować ale co miałaś/eś na myśli pisząc, że muszę je odpowiednio przygotować na zimę , co zrobić ?
-
CZYTAĆ,CZYTAĆ CZYTAĆ...Jak już zdobędziesz minimum wiadomości na interesujący Cię temat,żeby zadawać rzeczowe pytania,na pewno znajdzie się ktoś,kto chętnie udzieli konkretnej odpowiedzi.Nie zwalaj całej roboty na innych.Miłego,co tam chceszRoka17 pisze:Wielkie dzięki za radę ,postaram się przystosować ale co miałaś/eś na myśli pisząc, że muszę je odpowiednio przygotować na zimę , co zrobić ?
Przeniosłem jedną z papryk balkonowych Pimientos de Padron do mieszkania na parapet. Owoce zebrane i ścięta ponad rozwidleniem. Na razie wypuszcza piękne nowe boczne pędy z licznymi pączusiami. Nadal fertygowana. Będę zdawał relację/ w tym foto/ jeśli oczywiście będzie z czego.
-
Na taką przeprowadzkę oczekuje Rocoto,ale to krzew dość pokaźnych rozmiarów (ok 1 m, mimo cięcia),i z wieloma dorośniętymi,ale jeszcze zielonymi owocami.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja chce przezimować CNT na razie zacząłem usuwać kwiaty. Ma kilka małych papryczek, jak zobaczę ich negatywny wpływ na krzak, to je również usune. Chce z niego zrobić ozdobę Główny zarys już mam