Co okrywać na zimę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Co okrywać na zimę?
Budleję obkopuję i okładam ziemią na wysokość tej skiby ze szpadla.Na wiosne przycina sie budleje na wysokość 30 cm więc myślę,że to co pod ta ziemia to wystarcza.Hortensje w zależności od tego jakie masz-moje bukietówki nie okrywam,ale ogrodowe jak najbardziej,chociaż i tak rzadko kiedy nie przemarzają pędy.Różę też okopałam jak budleje.
Halina
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem Halinko , czy dobre zrozumiałem . Czy obkopujesz wokół rośliny i tą ziemią okrywasz rośliny. Jeżeli tak , to nie jest dobry sposób. Nie można pozyskiwać w ten sposób ziemi . Odkrywa się w ten sposób korzenie. Mogą w niesprzyjających warunkach przemarznąć.
Moja trawa pampasowa jeszcze mała , nie miała by szans na przetrwanie. Dlatego na parapecie stoi Oczywiście nadal rośnie. Czytałem o sposobach okrywania tej trawy. Duża ilość słomy (belki) lub warstwa suchych liści , na pół metra. Może skuteczny będzie sposób , jaki widziałem przy okrywaniu gaury. Domek ze styropianu , do środka liście . Gaura przetrwała , może i pampasówce uda się. Bo trudno przenieść kępę do piwnicy , kiedy ma metr średnicy i waży sporo ponad 100 kilo .
Moja trawa pampasowa jeszcze mała , nie miała by szans na przetrwanie. Dlatego na parapecie stoi Oczywiście nadal rośnie. Czytałem o sposobach okrywania tej trawy. Duża ilość słomy (belki) lub warstwa suchych liści , na pół metra. Może skuteczny będzie sposób , jaki widziałem przy okrywaniu gaury. Domek ze styropianu , do środka liście . Gaura przetrwała , może i pampasówce uda się. Bo trudno przenieść kępę do piwnicy , kiedy ma metr średnicy i waży sporo ponad 100 kilo .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do okrywania korzeni (np. wrzosowatych ale i magnolii) wykorzystuję korę z kawałków drewna opałowego. Przed wrzuceniem do kominka odrywam płaty kory. Są to kawałki drewna( lisciaste) sezonowane i kora łatwo odchozi
Witam, ja w tym roku pierwszy raz zimuję rododendrony. W związku z tym mam pytanie - czy okrycie białą agrowłókniną i obsypanie trotem będzie wystarczające?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, okrycie białą agrowłókniną zimową i obsypanie korzeni wystarczy. Robię tak od 5 lat, zawsze ładnie zimują.
Ja dzisiaj włókniną zimową okryłam Budleje, Hortensje, Guzikowca i Pięknotkę, przysypałam nasadę kompostem i git a jeszcze róże okopczykowałam kompostem i przerobioną korą. Moim roślinkom zima nie straszna.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przypadku budlei wystarczy wysoki kopczyk zrobić , I tak na wiosnę przycinamy je dość nisko , 30-40 cm.