Dojrzewanie przechowywanie,wędzenie,suszenie,mrożenie itp

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Posty: 554
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Olsztyn warmia i mazury

Post »

Hej,
melduję posłusznie - papryczki w kartonie obłożone jabłkami w bliskim sąsiedztwie kaloryfera.
Czekam na efekty :D

Jeszcze raz dziękuję.
Aśka
eleanor
200p
200p
Posty: 286
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

dojrzewanie papryki

Post »

Witam
Jako, ze temperaturę mamy jaka mamy a moja papryka nie zdołała w całości dojrzeć obciąłem cale krzaki i powiesiłem do góry "nogami".
mam pytanko czy ona w ogóle może tak dojrzewać. wisi w piwnicy jakieś 10-14 stopni tam jest.

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Posty: 5140
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kuj. pomorskie

Re: dojrzewanie papryki

Post »

Odpowiedniej będzie ,gdy tylko same owoce pozostaną ,bo liście niepotrzebnie parując wysuszają owoce. Chyba ,że masz bardzo wilgotne pomieszczenie, to pozostanie jędrna. Wystarczy kilkanaście stopni, a będzie się ładnie wybarwiać.
eleanor
200p
200p
Posty: 286
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: dojrzewanie papryki

Post »

to jest piwnica więc wilgoć tam jest ale szału nie ma bo jest ona pod domem. Mi się wydaje że liście oddadzą wodę zwiędną i odpadną.
loginal
200p
200p
Posty: 370
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Przechowywanie,wędzenie,suszenie papryk itp

Post »

Za namową, przedstawiam moje opracowanie sposobu wędzenia papryczek chilli. Wędzona i ucierana z oliwą papryczka - to moja ulubiona przyprawa turecka.

Potrzebne materiały i akcesoria:
-kuchenka elektryczna 1500W
-wiaderko ocynkowane
-koszyk druciany do smażenia frytek
-kijek
-stary ręcznik
-trociny bukowe lub inne liściaste w ilości 1 szklanki.

Obrazek

Włączamy kuchenkę na maks. moc, wsypujemy połowę trocin,
Obrazek

wkładamy koszyk do frytek wypełniony paprykami, z uchem powieszonym na kijku,
Obrazek

przykrywamy ręcznikiem.
Obrazek

Po kilku minutach zacznie się wydobywać dym. Należy zmniejszyć moc do połowy. Warto kontrolować temperaturę by była między 40-50'C, nie więcej bo nie chcemy mieć pieczonej ani gotowanej papryki. Jeśli temp. jest właściwa - można pozostawić ,,wędzarnię" na 8-10 godz. Polecam przekładanie papryk co 2-3 godz. Na noc - polecam wyłączyć. Następnego dnia - pozostałą część trocin należy wsypać, włączyć na maks. moc, poczekać na dym, zmniejszyć moc do połowy i pozostawić ....... ale drugiego dnia warto już kontrolować stopień wysuszenia papryki. Powinna być mniej więcej tak samo odwodniona, jak pomidory w przepisach na suszone pomidory.

A potem - albo drobne posiekanie i ugniatanie w słoiku z oliwą, albo wręcz utarcie na gładką pastę z dodatkiem oliwy. Nie polecam dodawania czosnku, ale można (ja wolę bez). Upchanie w jak najmniejszych słoiczkach, pasteryzacja.....

Eksperymentatorom (lub tym, którzy mają problem ze zdobyciem trocin) - mogę polecić wędzenie w pokruszonych liściach laurowych (wystarczy jedna torebka z marketu), lub czarnej herbacie.
Mieszkańcy bloków - spokojnie możecie to robić na balkonach, ilość dymu jest znikoma, nikomu nie będziecie przeszkadzać. Sąsiedzi co najwyżej poczują smakowity zapach.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1389
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

Oj Loginal w wiaderku ocynkowanym to niezdrowo. Chodzi o wyziewy występujące z ocynku pod wpływem temperatury.
Napisz jaka papryka najlepiej smakuje. Słodka czy ostra. Jakieś przyprawy do słoika dodajesz ?
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Posty: 678
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie/Płock

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

Super pomysł. Dzięki. Proszę o więcej takich podpowiedzi.
Pozdrawiam . Kasia
loginal
200p
200p
Posty: 370
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

darbo pisze:Oj Loginal w wiaderku ocynkowanym to niezdrowo.
Na zdjęciu możesz zauważyć że wewnętrzna powierzchnia wiaderka jest idealnie pokryta
pozostałościami poprzednich wędzeń, ani śladu cynku na wierzchu.

W ten sam sposób robię z wędlinami, szynką, boczkiem.

Czy uważasz że wędzenie metodą zanurzania w roztworze dymu, wędliny faszerowane
polifosforanami by utrzymać związaną wodę - to zdrowsze? Ostatnie nowinki technologiczne przemysłu wędliniarskiego służą interesom producentów.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1389
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

Mi chodzi tylko o fakt, że czytający poleci do sklepu i kupi nowe wiaderko ocynkowane. Nic złego nie miałem na myśli. Najlepiej jeśli pojemnik byłby ze stali nierdzewnej. Zresztą jest wiele innych sposobów, wykorzystania Twojego pomysłu. Odpowiedz co z przyprawami i jaka papryka. Twoja wygląda na ostrą.
Pozdrawiam
Dariusz
loginal
200p
200p
Posty: 370
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

darbo pisze:Jakieś przyprawy do słoika dodajesz ?

Nie dodaję przypraw. Bo to papryka sama w sobie jest w zasadzie przyprawą. A przyprawiając dodatkowo - stworzyłbym mieszankę przypraw, a nie o to mi chodzi. Tylko papryka siekana, z oliwą, co najwyżej odrobina octu winnego i cukru, trochę soli. Ja osobiście wolę widzieć strukturę takiego słoiczka, pestki w całości niż jednolitą pastę. Ale inni mogę preferować pastę.
darbo pisze:Twoja wygląda na ostrą.
Tak, ostra jak .... ale mam ostrzejsze. W sumie mam chyba 8 odmian rożnych ostrych, oraz niestety (na wniosek żony) dwa krzaki słodkiej....


Mam piękną papryczkę Hungarian Black, tę akurat w całości włożę w słoiki. Piękna czerń, z metalicznym połyskiem. Zachowuje się podobnie jak pomidor P20 - czarna jest od strony nasłonecznionej, na szczęście mam ją w donicy, więc okresowo obracam o 180%.

Mam 2 ciekawe odmiany chińskie, których nazw nie potrafię przepisać tylko 8819 oraz 8850, jedna z nich ma grubość 3-5mm i długość do 20cm. Zaleta ich to błyskawiczne kiełkowanie i 100% zdolność kiełkowania.

Mój pomysł/niepomysł - różni się tym od tradycyjnego wędzenia - że nie opala się drewnem, oddzieliłem proces utrzymywania temperatury od dostarczania dymu. Dlatego - zawsze jest ten sam rezultat, nie trzeba przy tym stać i pilnować. Wystarczy podejść 3 razy w ciągu dnia.
Ew. naśladowcom polecam próbę wędzenia mięska na liściach laurowych. Dla mnie - absolutny numer 1.
KwateraPD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 4
Od: 13 sie 2012, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Babia Góra

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

dzięki za instruktarz
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Posty: 1448
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsko- Biała

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

Loginal Bardzo inspirujący pomysł, już widzę oczyma wyobrazni taką maszynkę do wędzenia na moim balkonie, zamiast tradycyjnej, której jest w planie, ale zanim się zrobi...
I tu pojawia się pytanie, czym ( z oczywistego powodu- brak takowego) mogę zastąpić wiadro ocynkowane?
Czy emaliowany stary i duży gar będzie się nadawał?
Aaa, i jeszcze jedno, czy wędziłeś kiedyś w ten sposób śliwki, bo te gotowe z marketu są paskudne, a tak potrzebne do nie przez wszystkich lubianego kompotu wigilijnego :?:
loginal
200p
200p
Posty: 370
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wędzenie i suszenie papryczek chilli.

Post »

oxalis pisze:czy wędziłeś kiedyś w ten sposób śliwki, bo te gotowe z marketu są paskudne
Śliwek nie wędziłem.
Mam doświadczenie w wędzeniu:
- twarogu (koniecznie tłusty).
- polędwicy
- szynki
- białej, surowej kiełbasy
- boczku
- papryki.
oxalis pisze:Czy emaliowany stary i duży gar będzie się nadawał?
Radziłbym obtłuc emalię z wewnętrznej strony, by w początkowym okresie użytkowania do wędzenia nie oddawała wieloletnich aromatów wszystkiego, co w nim gotowano.

Myślę że nawet jak już wybudujesz większą wędzarnię to wrócisz to rozwiązania wiaderkowego lub garnkowego. Murowana wymaga większego wsadu, dużej ilości drewna do opalania. Znudzi się szybko Tobie jako operatorowi i rodzinie jako konsumentom. Ja przez to przechodziłem. Np. rozpoczynasz wędzenie na zimno tuż przed gwiazdką, wszystko zaplanowane. A tu następnego dnia przenikliwy wiatr, deszcz. Aż się nie chce z domu wychodzić. Tymczasem rozpoczęte wędzenie trzeba kontynuować. Sposób zaś ,,wiaderkowy" nie wymaga ciągłej obsługi.

Zasłyszane doskonałe podsumowanie - wędzenie jest dobre dla dziadków, emerytów którzy mogą na kilka dni wyrwać się z domu, od zrzędliwych żon, posiedzieć w spokoju na działce przy piwku lub czymś mocniejszym - i wędzić, wędzić .......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”