Drugi wyjątek,Wrocławski Ogród Botaniczny.KaRo pisze:Paulownia poza tym nie kwitnie w naszym kraju ,taka jest opinia obiegowa
Znam jednak jeden wyjątek ...
Paulownia kwitnie w Raciborzu ..
Surmia, Katalpa ( Catalpa )
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sie 2008, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Katalpa, surmia ( Catalpa )
Jak się nazywa to drzewo:
Przeniosłam do właściwego działu -aniawoj
Przeniosłam do właściwego działu -aniawoj
-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kania tak wygląda moja surmia zwyczajna czyli katalpa.
Porównaj czy to jest to samo drzewo, szczególnie charakterystyczne są liście.
PS.Bardzo proszę dopisz w swoim profilu gdzie mieści się Twój ogród. Może być nazwa miejscowości lub choćby region. Łatwiej udziela się porad, a poza tym taki panuje zwyczaj.
Porównaj czy to jest to samo drzewo, szczególnie charakterystyczne są liście.
PS.Bardzo proszę dopisz w swoim profilu gdzie mieści się Twój ogród. Może być nazwa miejscowości lub choćby region. Łatwiej udziela się porad, a poza tym taki panuje zwyczaj.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Surmia (Catalpa )
Mam takie pytanko, koło mojego miejsca pracy rośnie takie dziwne drzewo, ma duże liście i takie jakby "fasolki", wygląda tak jakby zielona fasolka szparagowa rosła na drzewie:) Czy ktoś może wie co to jest???
Informacje ogólne:
http://hort.ufl.edu/trees/CATSPPA.pdf
Katalpa (surmia) nie ma zbytnich wymagań siedliskowych. Oczywiście stwierdzić można, że lubi gleby żyzne i miejsca słoneczne.
Polecam odmianę surmi bignoniowatej 'Aurea', w niektórych szkółkach dostać można kilkuletnie okazy. Wbrew temu co gdzieniegdzie piszą, liście nie cierpią od bezpośredniego nasłonecznienia. Są inne odmiany, w tym zwarta karłowa, najczęściej szczepiona, 'Nana'.
Na pewno na tym forum znajdziesz wątki o tym drzewie, bo jest dosyć popularne...
Według mnie, plusy tego drzewa (ściślej: surmi bignoniowatej), to dosyć duże liście, ładne kwiaty i wspomniane "fasolki", utrzymujące się często przez zimę; minusy, to późny okres rozwoju liści na wiosnę (choć, z drugiej strony, nie cierpi na przymrozki) oraz brak wybarwienia jesiennego.
http://hort.ufl.edu/trees/CATSPPA.pdf
Katalpa (surmia) nie ma zbytnich wymagań siedliskowych. Oczywiście stwierdzić można, że lubi gleby żyzne i miejsca słoneczne.
Polecam odmianę surmi bignoniowatej 'Aurea', w niektórych szkółkach dostać można kilkuletnie okazy. Wbrew temu co gdzieniegdzie piszą, liście nie cierpią od bezpośredniego nasłonecznienia. Są inne odmiany, w tym zwarta karłowa, najczęściej szczepiona, 'Nana'.
Na pewno na tym forum znajdziesz wątki o tym drzewie, bo jest dosyć popularne...
Według mnie, plusy tego drzewa (ściślej: surmi bignoniowatej), to dosyć duże liście, ładne kwiaty i wspomniane "fasolki", utrzymujące się często przez zimę; minusy, to późny okres rozwoju liści na wiosnę (choć, z drugiej strony, nie cierpi na przymrozki) oraz brak wybarwienia jesiennego.
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt: